Isveç Basbakani Kristersson, NATO üyeliklerinde tek karar merci olarak Türkiye'yi gösterdiSenhan Bolelli

Isveç Basbakani Kristersson, NATO üyeliklerinde tek karar merci olarak Türkiye'yi gösterdiSenhan Bolelli

MADRID (AA) - Isveç Basbakani Ulf Kristersson, ülkesinin NATO'ya üyelik sürecinde "bundan sonra tek karar almasi gerekenin Türkiye oldugunu" söyledi.

Kristersson, Ispanya Basbakani Pedro Sanchez ile Madrid'deki Basbakanlik Konutu Moncloa'da ikili görüsme yaptiktan sonra düzenlenen ortak basin toplantisina katildi.

Kristersson, AA muhabirinin yönelttigi "NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Isveç'in Türkiye'ye karsi yükümlülüklerinin hepsini yerine getirdigini ifade etti. Siz su anda Türkiye'ye ve Türk halkina, terör örgütü PKK'nin bundan sonra ülkenizde terörist propaganda eylemi yapmasina izin vermeyecegine dair bir garanti verebilir misiniz?" seklinde sorusuna su yaniti verdi:

"NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bu sabah telefonda konustum ve kendisine görüslerine tamamen katildigimi ilettim. Isveç, Türkiye ile yaptigi mutabakatin tüm sartlarini yerine getirmistir. Yapmasi gerekenleri yapmistir. Çok saygili olduk. NATO'ya katilimla ilgili bundan sonra tek karar almasi gereken Türkiye'dir, biz degiliz. Biz, Türkiye'nin terörizmden yasadigi sorunlari, Isveç topraklari disinda da karsi karsiya oldugu terörist saldirilari tamamen taniyoruz. Diger yandan tabii ki hiçbir hükümet, ülkesinde terörist saldiri bir daha olmayacak diye garanti veremez. Ama bu tip saldirilarda bulunanlari cezalandirmak için yasal degisikleri yapiyoruz."

Diger yandan Ispanya Basbakani Sanchez de ülkesinin Isveç'in NATO'ya katilim sürecine verdigi destegi yineleyerek, "Isveç'in katiliminin NATO'nun daha güçlü ve olasi saldirilara karsi daha hazirlikli olmasina yardimci olacagini" ifade etti.

Sanchez ve Kristersson'un görüsmesinde Ukrayna-Rusya Savasi, 2023'ün sonunda kabul edilmesi beklenen AB Göç ve Siginma Pakti üzerindeki çalismalar, AB'deki yeniden endüstrilesme ve yesil enerji projeleri, yapay zeka gibi konularin da ele alindigi bildirildi.

Sanchez, özellikle savasin etkisiyle gelecek dönemin "çok daha karmasik ve zor geçecegini" vurguladi.

Ispanya Basbakani ayrica, NATO Genel Sekreterligine aday olacagi yönündeki iddialari "net bir dille yalanladigini" söyledi.