Isgal altindaki Bati Seria'da Nekbe'nin 75. yilini anma etkinlikleri düzenlendiAwad Rjoob,Hacer Baser

Isgal altindaki Bati Seria'da Nekbe'nin 75. yilini anma etkinlikleri düzenlendiAwad Rjoob,Hacer Baser

RAMALLAH (AA) - Isgal altindaki Bati Seria'da "Büyük Felaket" anlamina gelen Nekbe'nin 75. yilini anma faaliyetleri gerçeklestirildi.

Filistinli yetkililer, anma etkinlikleri kapsaminda Filistin lideri Yasir Arafat'in Ramallah'taki anit kabrinin yakininda bir basin toplantisi düzenledi.

Toplantida konusan Basbakan Muhammed Istiyye, Filistin halkinin 75 yildir bu büyük felaketin basladigi tarihi andigini söyledi.

Dünyanin Filistinlilerin acilarini görmezden geldigini, Israil'in kurulmasi için ise tüm destegini verdigini aktaran Istiyye, "Israil, yikilan 530 Filistin köyünün enkazi üzerine kuruldu. Çeteleri 50'den fazla katliam gerçeklestirdi; 15 bin masum insan hayatini kaybetti." dedi.

Filistin Kurtulus Örgütü (FKÖ) Yönetim Kurulu Üyesi Vasil Ebu Yusuf da o dönem 100 bin Filistinlinin, yasamini yitirdigini, 1 milyon Filistinlinin ise tutuklandigini belirtti.

Ebu Yusuf, Filistin halkinin dönüs hakkinin kutsal oldugunu ve bunun, zaman asimina ugramayacagini vurguladi.

FKÖ Mülteci Isleri Dairesi Baskani Ahmed Ebu Huli de Nekbe'nin 75. yili için Ramallah'ta çevre sehir ve köylerden katilimlarin oldugu büyük bir yürüyüsün basladigini duyurdu.

- Nekbe olayi nedir?

Filistinliler, Israil'in 14 Mayis 1948'de isgal ettigi Filistin topraklarinda bagimsizligini ilan etmesi ve Filistinlileri zorunlu göçe tabi tutmasi nedeniyle 15 Mayis'i "Nekbe" (Büyük Felaket) olarak aniyor.

Israil güçleri, Nekbe sirasinda yaklasik 1 milyon Filistinliyi zorla topraklarindan çikararak sürgün etti, Filistinlilere ait 675 köy ve kasaba yok edildi, binlerce Filistinli öldürüldü.

Nekbe'den dolayi halihazirda Filistinlilerin yüzde 80'i mülteci durumunda dünyanin çesitli yerlerinde yasiyor.