Iran: Suudi Arabistan ile ticari iliskilere basladikAhmet Dursun

Iran: Suudi Arabistan ile ticari iliskilere basladikAhmet Dursun

ANKARA (AA) - Iran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakani Riza Fatemi Emin, ülkesi ile Suudi Arabistan arasinda ticari iliskilerin basladigini söyledi.

Iran resmi ajansi IRNA'ya konusan Sanayi, Maden ve Ticaret Bakani Emin, Iran ile Suudi Arabistan arasinda 7 yil aradan sonra yeniden diplomatik iliskilerin tesis edilmesinin ardindan bu ülke ile ticari iliskiler sürecine iliskin bilgi verdi.

Iranli Bakan, "Iran ile Suudi Arabistan arasinda ticaretin baslamasiyla birlikte Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanligindaki arkadaslarimiz mal ihraç etme sürecini baslatti." dedi.

Riyad ve Tahran, 7 yil aradan sonra 10 Mart'ta Pekin'de Çinli yetkililerin araciligiyla diplomatik iliskilerin iki ay içinde yeniden baslatilmasi konusunda anlasmaya varmisti.

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistanli mevkidasi Faysal bin Ferhan, 6 Nisan'da Pekin'de bir araya gelmis ve iki ülke büyükelçiliklerinin yeniden açilmasi, iki ülke arasindaki uçuslarin yeniden baslatilmasi ve vizelerin kolaylastirilmasi konusunda anlasmisti.

Tahran-Riyad arasinda 7 yil aradan sonra disisleri bakanlari düzeyindeki ilk resmi görüsme sonrasinda yayimlanan ortak bildiride, iki ülkenin isbirligini her alanda genisletme konusunda anlastigi belirtilmisti.

Iran Ekonomi Bakani Ihsan Handuzi, 11 Nisan'da yaptigi açiklamada, Tahran-Riyad arasinda ortak ticaret odasi kurulmasinin gündemde oldugunu ve iki ülkenin ekonomik iliskilerini ilerletmek için gelecek ay Suudi Arabistan'i ziyaret edecegini açiklamisti.