Ingiltere'de enflasyon martta yüzde 10,1'e gerilediGökhan Kurtaran

Ingiltere'de enflasyon martta yüzde 10,1'e gerilediGökhan Kurtaran

LONDRA (AA) - Ingiltere'de enflasyon, geçen ay yüzde 10,1'e düstü.

Ingiliz Ulusal Istatistik Ofisi'nden (ONS) yapilan açiklamada, ülkede Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) martta yillik bazda yüzde 10,1'e geriledigi bildirildi. Ingiltere'de bir önceki ay TÜFE, yillik bazda 10,4 seviyesinde kaydedilmisti.

Açiklamada, ülkede TÜFE'nin martta aylik bazda yüzde 0,8 artis kaydettigi bildirildi. TÜFE, subatta aylik bazda yüzde 1,1 artis göstermisti.

Mart ayinda enflasyonun hiz kesmesinde; akaryakit, konut kirasi ve hanehalki yakit faturalarindaki azalisin etkili oldugu belirtildi.

Açiklamada, Ingiltere'de geçen ay gida ve alkolsüz içecek fiyatlarinin yillik bazda yüzde 19,2 artis kaydettigi bildirildi.

Ingiltere Maliye Bakani Jeremy Hunt, verilere iliskin degerlendirmesinde, "Bu veriler, ailelere ve isletmelere yardimci olabilmek için neden enflasyonu düsürme çabalarini sürdürmemiz gerektigini bir kez daha teyit ediyor." ifadesini kullandi.

Ingiltere Merkez Bankasi (BoE), geçen ay ülkede enflasyonun yüzde 2 hedef seviyesine düsürülebilmesi amaciyla politika faizini 25 baz puan artirarak yüzde 4'ten yüzde 4,25'e yükseltme karari almisti.

Ingiltere'de enflasyon, Ekim 2022'de yillik bazda yüzde 11,1 artis kaydederek son 40 yilin en yüksek seviyesine yükselmisti.