Ingiliz AEI Systems'i satin alan CANiK, üç kitada üretim yapan savunma sirketi olduUgur Aslanhan- Birlesik Krallik Istanbul Baskonsolosu ve Dogu Avrupa ve Orta Asya Ticaret Müstesari Kenan Poleo:- "Türkiye (savunma sanayisi alaninda) kosuyor, yürümüyor. Hatta kosmuyor sprint atiyor. Türkiye'nin basarilarini ve bu konudaki ilerlemesini dünya görüyor. Türkiye'nin yaklasimindan birçok ülkenin ögrenecegi seyler var. Birlesik Krallik da dahil olmak üzere"- CANiK Genel Müdürü C. Utku Aral:- "AEI Sy

Ingiliz AEI Systems'i satin alan CANiK, üç kitada üretim yapan savunma sirketi olduUgur Aslanhan- Birlesik Krallik Istanbul Baskonsolosu ve Dogu Avrupa ve Orta Asya Ticaret Müstesari Kenan Poleo:- "Türkiye (savunma sanayisi alaninda) kosuyor, yürümüyor. Hatta kosmuyor sprint atiyor. Türkiye'nin basarilarini ve bu konudaki ilerlemesini dünya görüyor. Türkiye'nin yaklasimindan birçok ülkenin ögrenecegi seyler var. Birlesik Krallik da dahil olmak üzere"- CANiK Genel Müdürü C. Utku Aral:- "AEI Sy

ISTANBUL (AA) - Dünyanin önde gelen hafif silah üreticilerinden CANiK, Birlesik Krallik'in köklü savunma sanayi sirketlerinden AEI Systems'i satin aldi.

CANiK'in bu yatirimi sayesinde sirketin son teknolojileri kullanan yüksek üretim kapasitesi ve AEI Systems'in 60 yillik orta kalibre silahlardaki bilgi birikimi bir araya geldi.

Yüksek adetlerde hem Birlesik Krallik hem de Türkiye'de üretilecek toplar, uzaktan komutali silah sistemleri üzerinde basta Türkiye ve Birlesik Krallik olmak üzere tüm dost ve müttefik ülkelerin kara, hava ve deniz platformlarinin hizmetine sunulacak.

Söz konusu yatirimin duyurulmasi amaciyla Birlesik Krallik'in Istanbul Baskonsoloslugu'nda özel bir resepsiyon düzenlendi.

Etkinlikte konusan Birlesik Krallik Istanbul Baskonsolosu ve Dogu Avrupa ve Orta Asya Ticaret Müstesari Kenan Poleo, Samsun Yurt Savunma (SYS) ve CANiK'i Britanyali AEI Systems sirketine yaptigi yatirimdan dolayi kutladi.

Bu ortakligin CANiK ve AEI Systems'a yeni ve mevcut pazarlarda birçok firsat getirecegini kaydeden Poleo, "Her iki sirkete de uzun süreli bir basari ve dostluk diliyorum. Hem Birlesik Krallik hem de Türkiye'nin birlikte daha fazlasini yapmaya, birbirlerini desteklemeye ve her iki ülke için de avantajlar saglayacak firsatlara açik oldugunu biliyorum." dedi.

- "Savunma sanayisinde Türkiye'den birçok ülkenin ögrenecegi seyler var"

Baskonsolos Kenan Poleo, AEI Systems'in Birlesik Krallik'ta test, tasarim ve imalat konusunda orta kalibreli silahlarda uzman oldugunu belirterek, "Çok genis ve zengin bir geçmisi vardir. AEI Ingiliz silahli kuvvetlerine ve dünyadaki çok sayidaki müsterisine hizmetler sunmustur." diye konustu.

Poleo, bu yatirimla uzun vadeli bir dostlugun önünün açildigini kaydederek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Türk savunma sanayisi ciddi anlamda büyüyor. Türkiye ile Birlesik Krallik arasinda savunma sanayisindeki ortakligi çok kiymetli. Bu alanda Türkiye kosuyor, yürümüyor. Hatta kosmuyor da sprint atiyor. Hizli, hizli çabuk bir sekilde gidiyor. Son birkaç haftadir da bunun örneklerini görüyoruz. TCG Anadolu'dan yerli ve milli ilk insanli süpersonik jet uçagi Hürjet'e ve ilk insansiz savas uçagi Kizilelma'ya kadar Türkiye'nin basarilari ve bu konudaki ilerlemesini dünya görüyor. Net bir vizyon, liderlik ve basarili isler ortaya konuluyor. Türkiye'nin yaklasimindan birçok ülkenin ögrenecegi seyler var. Birlesik Krallik da dahil olmak üzere."

- "Iki ülke de kazançli çikacak"

CANiK Yönetim Kurulu Baskani Zafer Aral da savunma sanayisinde global bir yapiya ulastiklarini belirterek, bunun sonucunda AEI Systems ile is birligine gittiklerini söyledi.

Burada hem Türkiye'nin hem de Ingiltere'nin büyük kazançlarinin olacagini dile getiren Aral, "Tarihten gelen iki büyük imparatorluk dünyayi sekillendirmis. Samsun Yurt Savunma olarak bu birlikteligin iki ülke için de çok faydali olacagina inaniyoruz. Osmanli ve Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türk savunma sanayi sirketi Ingiltere'de savunma sanayisinde yatirim yapiyor. Kisa zamanda, özellikle 2024'ten itibaren bu birlikteligin somut meyveleri daha iyi görülecek." açiklamasinda bulundu.

- Hedef 100 milyon dolarin üzerinde ciro

CANiK Genel Müdürü C. Utku Aral ise satin alma isleminin tamamlanmasiyla birlikte AEI Systems'in da sirket istirakleri arasinda yerini aldigini belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:

"AEI Systems, orta kalibre silahlarda bir marka olmayi sürdürecek. AEI Systems'in Birlesik Krallik'taki tesislerinde gelistirme, üretim ve montaj faaliyetleri artarak devam edecek. Üretim faaliyetleri ise özellikle 'Made in UK' ibaresinin kullanilmasini saglayacak ölçüde, AEI Systems ve Birlesik Krallik'taki ekosistem bünyesinde gerçeklestirilecek. 5 sene sonunda orta kalibre top satis cirosunun yillik 100 milyon dolarin üzerine çikmasini hedefliyoruz. AEI Systems operasyonuna sirket istiraklerimizden Unirobotics de destek verecek."

Aral, Ubirobotics'in orta kalibre toplarin ihtiyaci olan yüksek teknoloji, yenilikçi ve rekabetçi silah kulesi entegrasyonu çözümleri sundugunu kaydederek, su bilgileri verdi.

"Bu çözümlerin ilk meyvesi ise Unirobotics'in 30x113 mm topla donatilan Trakon 30 kulesidir. 30x113mm top; çok çesitli mühimmati atma özelligi ve düsük geri tepmesi sayesinde 4x4 kara araçlari ve ufak botlar dahil tüm platformlara ister uzaktan kumandali ister operatör kumandali mesnetler ile entegre edilebilmektedir. 30x113mm toplarin kara ve deniz araçlarinda kullanimi son yillarda giderek artsa da bu silahlar uzun süredir döner ve sabit kanatli hava araçlarinin temel silahini teskil etmekte olup özellikle yüksek infilakli mühimmat atma kabiliyeti ile önemli bir güç çarpani haline gelmektedir."

- "Türkiye'deki projeler için de entegre ediliyor"

Utku Aral, Türkiye ve dünyadaki savunma ve havacilik sanayisinin üzerinde çalistigi ve 30x113 mm topun kullanim alanlarini ve projelerini söyle siraladi:

"Bu sistem, Türkiye'deki projeler için de entegre ediliyor. 4x4 taktik araçlarda Nurol Makina'nin Ejder Yalçin aracina Trakon 30 kulesi entegre edildi. Insansiz kara araçlari alaninda HAVELSAN'in Kapgan aracina Trakon 30 kulesi entegrasyonu da devam eden projeler arasinda yer aliyor. Buna ilave olarak tüm 6x6 ve 8x8 taktik tekerlekli zirhli araçlar üzerinde kolaylikla entegre edilebiliyor. Ana muharebe tanklarinda ise Birlesik Devletler'de Abraham-X, Avrupa'da E-MBT ile ilk örnekleri görülen yeni nesil tank konseptinde tankin yakin mesafe koruma silahi olarak 12,7 mm agir makinali tüfek yerine 30x113 mm topun tercih edilmesi silahin günümüz muharebe sartlarinda platforma kazandirdigi yeteneklerin önemini ortaya koyuyor."

Aral, 30x113 mm topun kullanildigi hava araçlarina da örnekler vererek, söz konusu sistemlerin entegrasyonu için insanli ve insansiz su üstü platform üreticileri ile konsept çalismalarina baslandigini söyledi.

- "Ihracat faaliyetleri yeni bir ivme kazanacak"

Utku Aral, AEI Systems ile birlikte ihracat alaninda da yeni bir ivme yakalayacaklarini ifade ederek, 30x113 mm topun, Türkiye ve Birlesik Krallik için de çok kritik bir ürün oldugunu vurguladi.

Aral, "Bu topun ve Unirobotics'in Trakon 30 kulesi entegrasyonunun tamamlanmasi sonrasi halihazirda çalismakta oldugumuz bütün büyük platform üreticileri ile bu alanda is birligine baslayacagiz. AEI Systems'in satin alimiyla birlikte önümüzdeki 5 yillik dönemi kapsayan yatirim planlamamizin tamamini gerçeklestirdik. Bundan sonra sirket satin almak için degil, ürün gelistirmek ve üretmek için yatirimlar yapacagiz. Bu sayede ihracat faaliyetleri yeni bir ivme kazanacak." seklinde konustu.