Avrupa'nin LNG kapasitesinin yarisindan fazlasi 2030'da atil kalma riski tasiyorNuran Erkul Kaya

Avrupa'nin LNG kapasitesinin yarisindan fazlasi 2030'da atil kalma riski tasiyorNuran Erkul Kaya

LONDRA (AA) - Avrupa'nin sivilastirilmis dogal gaz (LNG) terminal kapasitesinin 2030'a kadar 400 milyar metreküpü asacagi ve bu kapasitesinin yarisindan fazlasinin düsük talep nedeniyle atil kalma riski tasidigi belirlendi.

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsünün (IEEFA) Avrupa LNG Takipçisi raporuna göre, Birlesik Krallik, Norveç ve Türkiye dahil olmak üzere Avrupa'nin LNG altyapi kapasitesi 2022 sonunda 270 milyar metreküpe ulasti.

Rusya'nin Ukrayna'da baslattigi savas sonrasinda Rus gazina bagimliligi azaltmak için alternatif yollar ve kaynaklar arayan Avrupa, LNG yatirimlarina hiz verdi ve bu alanda 2030'a kadar da büyük bir kapasite insasi planlandi.

Avrupa'nin LNG altyapi kapasitesinin 2030'a kadar 400 milyar metreküpü asmasi beklenirken, bu dönemde Avrupa'daki LNG talebinin 150 milyar metreküp seviyesinde olacagi öngörülüyor.

Böylece, Avrupa'da yaklasik 250 milyar metreküp kapasiteli LNG altyapisinin atil kalma riski bulunuyor. Ispanya, Türkiye, Birlesik Krallik, Fransa, Italya ve Almanya, en fazla atil kapasitenin olusabilecegi ülkeler olarak öne çikiyor.

Avrupa'da 2030'a kadar planlanan LNG altyapi kapasitesinin, Avrupa Birligi'nin 2021'de 413 milyar metreküp olan gaz tüketiminden yüksek olacagi tahmin ediliyor. Buna karsilik, 2030'da Avrupa'daki toplam gaz talebinin ise 390 milyar metreküp olmasi bekleniyor.

- "Dünyanin en pahali ve gereksiz garanti politikasi"

Raporun yazari ve IEEFA Analisti Ana Maria Jaller-Makarewicz, asiri LNG kapasitesinin "dünyanin en pahali ve gereksiz garanti politikasi" oldugunu belirterek, "Avrupa gaz ve LNG sistemlerini dikkatlice dengelemeli. LNG altyapisini artirmak sistemin güvenirligini artirmayacak. Bu ayni zamanda söz konusu varliklarin atil kalma riskini de ortaya çikaran bir durum." ifadelerini kullandi.

Jaller-Makarewicz, LNG'nin insa edilmesi ve operasyonu maliyetli altyapilar oldugunu dile getirerek, "Avrupa'da LNG altyapisini genisletmeye yönelik kararlar gelecekteki talep ihtiyaçlarina dayanmali. AB 2030'a kadar gaz talebini üçte bir azaltmayi hedefliyor. Tüm bunlar dikkate alinmali." degerlendirmesinde bulundu.

- Avrupa'nin Rus LNG'sine bagimliligi derinlesiyor

Avrupa'nin Rusya'dan boru hattiyla gaz ithalati savas sonrasinda önemli ölçüde azalmasina ragmen LNG ithalatinda artis görüldü.

IEEFA'ya göre, Avrupa 2022'de Rusya'dan 20,2 milyar metreküp LNG aldi. Bu, bir önceki yil 18 milyar metreküp olan LNG ithalatina göre yüzde 12 artis olarak kayitlara geçti. Rusya, ABD ve Katar'dan sonra Avrupa'nin en büyük üçüncü LNG tedarikçisi oldu.

Fransa, 2022'de 35,7 milyar metreküple Avrupa'da en fazla LNG ithal eden ülke olurken, bu ithalatin 7,4 milyar metreküpünü Rusya'dan geldi.

Ispanya, toplam 29,5 milyar metreküp LNG ithalatinin 5,2 milyar metreküpünü Rusya'dan tedarik ederken, Belçika toplam 12,9 milyar metreküp LNG ithalatinin 3 milyar metreküpünü Rusya'dan aldi.

Fransa ve Belçika'nin Rusya'dan LNG ithalati 2022'de yüzde 58, Ispanya'nin LNG ithalati ise yüzde 50 yükseldi.

Ingiltere geçen yil Avrupa'da 26,5 milyar metreküple en büyük üçüncü LNG ithalatiçisi olmasina ragmen Rusya'dan LNG ithalati 2021'e göre yüzde 85 düstü.

Geçen yil Hollanda 17,1 milyar metreküp, Türkiye 15,5 milyar metreküp ve Italya 14,8 milyar metreküp LNG ithal etti. Türkiye, Yunanistan ve Italya, 2022'de Rusya'dan LNG ithal etmeye baslayan ülkeler oldu.