Ilk yerli ve milli sürücüsüz metro araci sefere çikmaya hazirMustafa Çalkaya- Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu: - "Gebze OSB-Darica Sahili Hatti için özel olarak tasarlanan sürücüsüz metro aracimiz da milli teknoloji vizyonumuzun en güzel örneklerinden ve ürünlerinden biri olmustur" - "Artik fabrikadan çikarip sahaya sevk etmenin heyecan ve gururunu yasiyoruz. Kalan diger 6 seti de, 2'ser set halinde, ekim ayindan itibaren, 2023 sonuna kadar teslim almayi planliyoruz"

Ilk yerli ve milli sürücüsüz metro araci sefere çikmaya hazirMustafa Çalkaya- Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu:
- "Gebze OSB-Darica Sahili Hatti için özel olarak tasarlanan sürücüsüz metro aracimiz da milli teknoloji vizyonumuzun en güzel örneklerinden ve ürünlerinden biri olmustur"
- "Artik fabrikadan çikarip sahaya sevk etmenin heyecan ve gururunu yasiyoruz. Kalan diger 6 seti de, 2'ser set halinde, ekim ayindan itibaren, 2023 sonuna kadar teslim almayi planliyoruz"

ANKARA (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, Gebze OSB-Darica Sahili Hatti için özel olarak tasarlanan sürücüsüz metro aracinin milli teknoloji vizyonunun en güzel örneklerinden ve ürünlerinden biri oldugunu belirtti.

Uraloglu, Bozankaya AS'nin üretim alaninda "Yerli ve Milli Sürücüsüz Ilk Metro Aracinin Teslim Töreni"ne katildi.

Uraloglu, buradaki konusmasinda, Bakanlik olarak hayata geçirdikleri tüm projelerde yerlilik ve milliligi ön planda tuttuklarina dikkati çekerek, ülkenin gelecegini, yerli üretim, yüksek teknoloji ve küresel marka olmak üzere 3 ana baslik altinda ele aldiklarini dile getirdi. Bakan Uraloglu, "Gebze OSB-Darica Sahili Hatti için özel olarak tasarlanan sürücüsüz metro aracimiz da milli teknoloji vizyonumuzun en güzel örneklerinden ve ürünlerinden biri olmustur." dedi.

Uraloglu, Bozankaya AS'nin, Türkiye'de rayli sistemler sektörünün gelisimine büyük katki sagladiginin altini çizerek, sunlari kaydetti:

"Hükümet olarak üretimde yerli ve milliligi ilk sirada tutarak, her zaman firmalarimizin destekçisi olduk. Yapisal reformlar, yasal düzenlemeler ile hayata geçirdigimiz projelerde yerli üretimi destekledik ve artirma gayreti içinde olduk. Bozankaya gibi yenilikçiligi kendine düstur edinen gelisime açik farkliligi yakalayan firmalarimizla birlikte ülkemizin asamayacagi sinir, açamayacagi yol olmadigi kanaatindeyim."

Uraloglu, her biri 4 araçtan olusan ve 7 set halinde üretimleri tamamlanacak 28 araçlik ilk setin imalat ve fabrika testlerinin tamamlandigini belirterek, su bilgileri paylasti:

"Artik fabrikadan çikarip sahaya sevk etmenin heyecan ve gururunu yasiyoruz. Kalan diger 6 seti de 2'ser set halinde, ekim ayindan itibaren, 2023 sonuna kadar teslim almayi planliyoruz. 80 kilometre servis hizi, 1476 yolcu kapasitesi ve 88 metre uzunlugu ile sürücüsüz olarak hizmet verebilecek aracimiz, yaklasik yüzde 70 yerlilik orani ile imal edilmistir. Tasarim mühendislik ve proje yönetimi gibi isleri tamamen yerli imkanlarla yürütülerek ülkemiz teknik birikimi bir kez daha ortaya konmustur. Bogi, yolcu bilgilendirme, anons, sinyalizasyon, aydinlatma, klima üniteleri, TV sistemleri gibi pek çok bilesen yerli imkanlarla üretilmistir."

Metro araçlarinda güncel teknoloji ve imkanlar kullanilarak, yolcu konforunu ve aracin verimliligini artiran birçok yenilik kullanildigina dikkati çeken Uraloglu, çevre dostu tasarimla, enerji tüketiminin iyilestirildigini, ergonomik yolcu tasarimi yapilarak ferah bir iç mekan olusturuldugunu anlatti.

Uraloglu, gelisen ihtiyaçlara cevap verecek sekilde bisiklet, scooter baglama alanlari ve sarj üniteleri gibi donanimlarin da eklendigine isaret ederek, bakim ve isletme süreçleri de düsünülerek, az bakim gerektiren, kolay erisilebilen ekipman seçimleri yapildigini söyledi.

- "TÜRASAS'i Orta Dogu'nun en büyük rayli sistem araç üreticisi haline getirdik"

Kagithane-Istanbul Havalimani Metro Hatti'nda, Bakanligin destekleri, ASELSAN'in isbirligiyle ilk defa yerli ve milli imkanlarla gelistirilen sinyalizasyon sisteminin kullanildigini dile getiren Uraloglu, burada edinilen deneyimlerle metro insalarinda yeni bir döneme girdiklerini anlatti.

Uraloglu, TÜRASAS'i Orta Dogu'nun en büyük rayli sistem araç üreticisi haline getirdiklerinin altini çizerek, "Uluslararasi standartlarda, yeni nesil lokomotifler, dizel ve elektrikli tren setleri ve motorlari, yolcu ve yük vagonlari, tren kontrol yönetim sistemi gibi ana ve kritik ürünleri kendimiz üretiyoruz." dedi.

- "TEKNOFEST ile adeta bir teknoloji bayrami yasaniyor"

Türkiye'nin ilk ve tek havacilik, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST hakkinda da konusan Uraloglu söyle devam etti:

"TEKNOFEST ile adeta bir teknoloji bayrami yasaniyor. Milli teknoloji hamlemizin somut örneklerini bir bir yerinde görüyoruz. TEKNOFEST, özellikle gençlerimizin ilgisini kazanmayi basarmis ve ülkemizin parlak gelecegine atilan büyük bir adim olmustur. Çagin gerektirdigi bütün donanimlara sahip olmak için var gücüyle çalisan ve her adimini planlayarak gelecege küresel oyuncu olarak ilerleyen Türkiye'nin sesini tüm dünyaya duyurmustur."

Bozankaya Yönetim Kurulu Baskani Aytunç Günay da gelistirdikleri ve ihraç ettikleri ürünlerin ülkenin disa bagimliligini azalttigini belirterek, amaçlarinin rayli sistemler sektöründe ülkeyi temsil ederken yurt içinde de hizmet vermek oldugunu anlatti.

Açilis konusmalarinin ardindan Bakan Uraloglu, ilk yerli ve milli sürücüsüz metro aracini gezdi.