ISO Türkiye Imalat PMI nisanda 51,5 olduMehmet Kadir Kilinç- Martta 50,9 olan manset PMI, nisanda 51,5’e yükselerek üst üste dördüncü ay esik deger 50,0’nin üzerinde gerçeklesti- S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker:- "Türk imalat sektöründeki toparlanma nisan ayinda ivme kazandi. Yeni siparisler ve üretimdeki artislarin güçlenmesi, satin alma faaliyetlerinin yeniden büyümeye geçmesini sagladi"
ISTANBUL (AA) - Istanbul Sanayi Odasi (ISO) Türkiye Imalat Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI), nisanda 51,5'e yükselerek üst üste dördüncü ay esik deger 50,0’nin üzerinde gerçeklesti.
ISO Türkiye Imalat PMI anketinin Nisan 2023 dönemi sonuçlari açiklandi.
Esik deger olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlarin sektörde iyilesmeye isaret ettigi anket sonuçlarina göre, martta 50,9 olan manset PMI, nisanda 51,5’e yükselerek üst üste dördüncü ay esik deger 50,0’nin üzerinde gerçeklesti. Böylece sektörde Aralik 2021’den bu yana en belirgin iyilesme kaydedildi.
Nisan ayinda birçok firma, talep kosullarindaki güçlenme sonucu yeni siparisler ve üretimde artis bildirdi. Bazi anket katilimcilari, subat ayindaki depremin ardindan devam eden toparlanma nedeniyle is yüklerinin arttigini belirtti. Bunlara ek olarak, toplam yeni isler, yeni ihracat siparisleri ve üretimdeki artislar mart ayina göre daha hizli gerçeklesti. Üretimdeki genisleme son 20 ayin en yüksek oraninda kaydedildi.
Hem yeni siparislerdeki artis hem de deprem kaynakli aksamalar, birikmis islerin son 14 ayda ilk kez artmasina yol açti. Nisanda depreme bagli aksamalarin dogrudan gözlendigi baslica alan tedarik zincirleri oldu ve firmalar ham madde temininde yasanan zorluklarin devam ettigini bildirdi.
Teslimat sürelerinde üst üste dördüncü ay artis görüldü. Imalatçilar is yüklerindeki artis nedeniyle satin alma faaliyetlerini yaklasik bir buçuk yildir ilk kez artirdi. Buna ragmen teslimatlarda ortaya çikan gecikmeler girdi stoklarinin artmasina engel oldu.
Bazi firmalar ikinci çeyrege çalisan sayilarini artirarak basladi. Bununla birlikte, erken emeklilik yasasinin yürürlüge girmesinin ardindan gerçeklesen isten ayrilmalar, istihdamin hemen hemen yatay seyretmesine yol açti.
Ham madde maliyetlerindeki yükselis ve liradaki zayifliga bagli olarak girdi fiyatlarindaki keskin artis nisanda da devam etti.
Enflasyon orani, yil basindan bu yana en düsük düzeye geriledi. Bazi firmalar bu gelismeyi enerji fiyatlarindaki düsüse bagladi. Benzer sekilde, nihai ürün fiyatlarindaki artis da Agustos 2022’den bu yana en düsük oranda gerçeklesti.
- Takip edilen 10 sektörün çogunda enflasyon marta göre hiz kaybetti
Istanbul Sanayi Odasi Türkiye Sektörel PMI nisan ayi raporuna göre, subat ayindaki depremin ardindan bazi sektörler çok güçlü toparlanma egilimi gösterirken, bazilari ise yeni siparis alma ve üretim hacmini artirma konusunda zorluk yasamaya devam etti.
Takip edilen tüm sektörlerde girdi maliyetleri nisanda artmaya devam etmekle birlikte bunlarin çogunda enflasyon mart ayina göre hiz kaybetti. Martta oldugu gibi nisanda da üretimin artis gösterdigi sektör sayisi 6 oldu. Ayrica anket kapsamindaki sektörler belirgin sekilde farkli egilimler sergiledi.
Kara ve deniz tasitlari ile ana metal sanayiinde toparlanma hiz kazandi ve üretimde güçlü genisleme kaydedildi. Buna karsilik, basta agaç ve kagit ürünleri ile giyim ve deri ürünleri olmak üzere kimi diger sektörler zorlu faaliyet kosullariyla karsilasmaya devam etti. Üretimdeki tabloya benzer sekilde, yeni siparisler sektörlerin yarisinda artis gösterdi. Yeni siparislerde en güçlü artis ana metallerde, en keskin yavaslama ise agaç ve kagit ürünleri sektöründe kaydedildi.
Nisanda sektörlerin çogunlugu istihdamini artirirken digerleri ise erken emeklilik yasasinin yürürlüge girmesinin ardindan bazi çalisanlarin isten ayrilmasi nedeniyle isgücünü genisletmekte zorlandi. Istihdamdaki en güçlü büyüme kimyasal, plastik ve kauçuk kategorisinde kaydedildi ve bu sektör çalisan sayisini son 16 ayin en yüksek hizinda artirdi.
Yeni siparislerin duragan seyrettigi sektörlerde ise istihdam daha zayif bir görünüm sergiledi. Takip edilen 10 sektörün tamaminda girdi fiyatlari nisan ayinda artmaya devam etse de bunlarin büyük bölümünde enflasyon hiz kesti.
Girdi maliyetlerindeki en belirgin yükselis giyim ve deri ürünlerinde yasanirken, en ilimli artis ise kimyasal, plastik ve kauçuk sektörü firmalarinda gerçeklesti. Hem yurt içi talepte hem de rekor artis sergileyen yeni ihracat siparislerinde gözlenen güçlü seyrin fiyatlandirma gücünü desteklemesi sonucu, satis fiyatlarinda en hizli artis kara ve deniz tasitlari sektöründe kaydedildi.
Nihai ürün fiyatlarinin düsüs kaydettigi tek sektör, kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri oldu. Subat ayindaki depreme bagli olarak girdi temininde yasanan sorunlar, takip edilen sektörlerin yarisinda teslimat sürelerinin nisanda da artmasina yol açti. En belirgin bozulma, is yükündeki artis nedeniyle girdi talebinin keskin bir sekilde yükseldigi kara ve deniz tasitlarinda gerçeklesti.
Açiklamada görüslerine yer verilen S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalat sektöründeki toparlanmanin nisan ayinda ivme kazandigini belirterek, "Yeni siparisler ve üretimdeki artislarin güçlenmesi, satin alma faaliyetlerinin yeniden büyümeye geçmesini sagladi. Firmalar her ne kadar istihdami artirmaya çalismis olsalar da emekliye ayrilmalar bunun önünde engel olusturdu.
Subattaki depremin etkileri, özellikle tedarik zincirleri ve firmalarin malzeme temininde yasadigi zorluklar üzerinden Nisan ayinda da devam etti. Buna bagli olarak birikmis isler uzun bir azalis döneminin ardindan yeniden artmaya basladi." ifadelerini kullandi.