IOM ve BMMYK'den uluslararasi topluma Venezuelali göçmenler için destek çagrisi Muhammet Ikbal Arslan

IOM ve BMMYK'den uluslararasi topluma Venezuelali göçmenler için destek çagrisi Muhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Uluslararasi Göç Örgütü (IOM) ile Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserligi (BMMYK), Venezuela'dan gelen mülteci ve göçmenler ile onlara ev sahipligi yapan Latin Amerika ve Karayipler'deki topluluklara yönelik uluslararasi destegin artirilmasi çagrisinda bulundu.

IOM'dan yapilan yazili açiklamada, son yillarda yaklasik 7,2 milyon Venezuelali ülkesini terk ederken, bunlardan yaklasik 6 milyonunun Latin Amerika ve Karayipler'de yasamini sürdürdügü belirtildi.

Açiklamada, "Bölgede pek çok kisi için hayati haklara ve hizmetlere erisim saglayan çesitli düzenleme ve belgeleme girisimleri uygulamaya konulmus olsa da uluslararasi toplumun Venezuela'dan gelen mülteci ve göçmenleri korumaya, onlara ev sahipligi yapan topluluklara yatirim yapmaya devam etmesi gerekiyor." ifadesine yer verildi.

Komsu ülkelerin, Venezuelali mülteci, göçmen ve ev sahiplerine seçenekler ile istikrar saglama çabalarini desteklemek için ek finansman gerektigi belirtilen açiklamada, dünya çapindaki sayisiz insani kriz arasinda bu sorunun unutulmamasi gerektigi kaydedildi.

Açiklamada, bölgedeki Venezuelali mülteci ve göçmenlerin, gida, saglik, egitim ve barinma gibi temel ihtiyaçlarinin karsilanmasi için mücadelenin devam ettigine deginilen açiklamada, artan yasam maliyeti, Kovid-19'un etkileri, belge eksikligi veya düzenli statü ile yüksek issizlik oranlarinin onlari savunmasiz biraktigi vurgulandi.

- Venezuelalilara destek konferansi

Kanada hükümeti ve Avrupa Birligi'nin, 16-17 Mart'ta Brüksel'de düzenlenecek Venezuelali Mülteciler ve Göçmenler ve Ev Sahibi Ülkeler ve Topluluklarla Üst Düzey Uluslararasi Dayanisma Konferansi'na IOM ve UNHCR ile ev sahipligi yapacagi belirtildi.

Konferansin, ev sahibi ve donör hükümetlerin yani sira uluslararasi kuruluslar, sivil toplum, uluslararasi finans kuruluslari ve özel sektör dahil Venezuelalilara destek olacak kilit aktörleri bir araya getirecegi kaydedildi.

Etkinlige, Venezuelali mülteciler ve göçmenlerin katilacagi da belirtildi.