Hollanda'da eyalet seçimlerinde en çok oyu Çiftçi Vatandas Hareketi Partisi aldiAbdullah Asiran

Hollanda'da eyalet seçimlerinde en çok oyu Çiftçi Vatandas Hareketi Partisi aldiAbdullah Asiran

ROTTERDAM (AA) - Hollanda'da Senatosu'daki sandalye sayisini etkileyen eyalet seçimlerinde sandik çikis anketlerine göre en çok oyu seçime ilk kez katilan Çiftçi Vatandas Hareketi Partisi (BBB) alirken, mevcut senatoda azinlikta olan hükümet ortaklarinin senatodaki sandalye sayisi gerileyecek.

Ülkede 13,3 milyon seçmen, 12 eyalet meclisindeki 570 üyeyi belirlemek üzere sandik basina gitti.

Kesinlik ifade etmeyen ilk geçici sandik çikis anketleri, oy verme islemi bittikten hemen sonra yayimlandi.

Arastirma sirketi Ipsos'un verilerine göre, senatodaki sandalye sayisini etkileyen eyalet seçiminin galibi seçime ilk kez katilan ve Temsilciler Meclisinde sadece bir milletvekili bulunan BBB partisi oldu.

BBB partisi lideri ve milletvekili Caroline van der Plas kamu yayin kurulusu NOS’a yaptigi açiklamada, senatodaki koalisyon partilerinin BBB partisi ile ciddi bir sekilde müzakere etmesi gerektigini belirterek, "Zaten çok az sandalyeye sahiplerdi, simdi neredeyse hiçbir sey degiller.” dedi.

Senatodaki koalisyon partilerinin baska partiler ile müzakere etmeleri durumunda bunun bir “skandal” olacagini kaydeden van der Plas, "O zaman Hollanda'daki seçmenin büyük bir bölümünü yok sayarlar. Herkesle diyaloga açigim. Biz haziriz." ifadesini kullandi.

BBB Partisi, ülkede çiftçi protestolarinin basladigi 2019 yilinda sosyal medyada “ÇiftçiVatandasTweet” etiketini (hashtag) baslatan ve 20 bin üyesi olan bir Facebook grubunun yöneticileri tarafindan kuruldu.

Bir önceki eyalet seçimlerini kazanan asiri sagci Demokrasi için Forum Partisi (FvD) ve koalisyon hükümet ortaklarindan Hristiyan Demokratlar Birligi (CDA) ise en çok sandalye kaybeden partiler oldu.

Basbakan Mart Rutte baskanligindaki 4 partiden olusan koalisyon hükümetinin ise azinlikta oldugu mevcut senatodaki sandalye sayisi 32’den 24’e gerileyecek.

Eyalet meclislerindeki üyelerin oylariyla belirlenen, 30 Mayis’ta yapilacak senato seçimlerinde sandik çikis anketlerine göre, BBB’nin 15, VVD’nin 10, GL’nin 8, PvdA’nin 7, D66’nin 6, CDA’nin 5, asiri sagci PVV’nin 4, Hayvanlar Partisinin (PvdD) 4, CU’nun 3, Sosyalist Partinin (SP) 3, FvD’nin 2, 50 Plus Partisinin 1, Reformcu Devlet Partisinin (SGP) 1, Bagimsiz Senato Grubu Partisi (OSF) 1 ve ilk defa eyalet seçimlerine katilan asiri sagci JA21 Partisinin 3 ve Volt Partisinin 2 sandalye almasi bekleniyor.

Buna göre, PVV, FvD ve Ja21 ile birlikte asiri sagci partilerin toplam sandalye sayisinin 17’den 9’a düsecegi senatoda toplam 75 sandalyeden 32 sandalyesi bulunan koalisyon ortaklari VVD, CDA, D66 ve CU partilerinin sandalye sayisi da 24’e düsecek.

Kuzey ve Güney Hollanda ile Utrecht eyaletlerinde birer meclis üyesi bulunan üyelerinin çogunlugunu Türk ve göçmenlerin olusturdugu Denk Partisinin, sandik çikisi anketlerine göre oylarinin bir önceki eyalet seçimlerine göre azaldigi görülüyor. Buna göre Denk Partisinin senatoda sandalye kazanma ihtimali bulunmuyor.

Seçimde yarisan çok sayida Türk kökenli adayin durumu ise büyük ölçüde tercihli oylarin sonucunun açiklanmasiyla belli olacak.

Ülke yasalarina göre, senatörler dogrudan halk tarafindan degil 12 eyalet meclisinde görev yapan 570 üyenin oylariyla belirleniyor.

Senatoda bulunan 75 senatör, Parlamentonun alt kanadi Temsilciler Meclisinden geçen kanunlari onaylama ve veto yetkisine sahip. Ülkede Senato seçimleri 30 Mayis’ta yapilacak.

Seçmenler, eyalet seçimlerinin yani sira es zamanli ülkedeki deniz ve nehir setlerinin yönetimi, su seviyesi ve atik suyun aritilmasindan sorumlu olan Genel Su Idaresi Yönetimi seçimleri için de oy kullandi.