Güney Kore, ABD ve Japonya'dan "Kuzey Koreli isçilerin yasaklanmasi" çagrisiNuri Aydin

Güney Kore, ABD ve Japonya'dan "Kuzey Koreli isçilerin yasaklanmasi" çagrisiNuri Aydin

SEUL (AA) - Güney Kore, ABD ve Japonya, Kuzey Kore'nin yurt disina isçi göndererek "siber suçlarini" ve "nükleer programini" finanse etmesinin önüne geçilmesi için uluslararasi destek çagrisi yapti.

Kuzey Kore'nin nükleer kapasitesini artirma çalismalarini görüsmek üzere Güney Kore, ABD ve Japonya'nin temsilcileri, baskent Seul'da bir araya geldi.

Güney Kore Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, üç temsilcinin ortak açiklamasinda, ülkelerin Birlesmis Milletlerin (BM) Kuzey Koreli isçilere yasak getirilmesine dair kararina uymasi gerektigi belirtildi.

Açiklamada, Kuzey Koreli isçilerin, dünya genelinde bulunduklari ekonomik faaliyetlerden elde ettikleri kazanci göndererek ülkelerinin nükleer ve siber çalismalarini destekledikleri kaydedildi.

Basina konusan Güney Kore temsilcisi Kim Gunn, "(Kuzey Kore'nin) Provokasyonlarin cezasiz kalmamasini saglayacagiz. Kuzey Kore'nin gelecekteki provokasyonlarinin fonlanmasiyla da mücadele edecegiz." dedi.

ABD'li temsilci Sung Kim de Kuzey Kore'nin nükleer pragmalarinin ve "siber suçlarinin" tüm dünyayi ilgilendirdigine isaret etti.

Japonya temsilcisi Takehiro Funakoshi, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerinin hem bölge hem de bölge ötesi için tehdit olusturdugunu dile getirdi.

ABD Disisleri Bakanliginin verilerine göre, dünya genelinde yaklasik 100 bin Kuzey Koreli isçi bulunuyor, uzmanlar bu isçilerin yillik yaklasik 200 ila 500 milyon dolari ülkelerine gönderdigini tahmin ediyor.

Güney Kore istihbarati ise Kuzey Koreli internet korsanlarinin son 5 yilda yaklasik 1,2 milyar dolar degerinde sanal varligi çaldiklarini iddia etti.