Görme engelli Zülal'in engelliler için gelistirdigi proje TEKNOFEST'te birinci olduHalil Fidan- 2020'de Microsoft'un Engelleri Asan Kadin Lideri seçilen Zülal Tannur: - "From Your Eyes aslinda bir yapay zeka teknolojisi, göremeyenlerin önündeki bariyerleri kaldiriyoruz. Insanlardan makinelere kadar uzanan genis bir alanda görüntü çözümleme üretiyoruz"

Görme engelli Zülal'in engelliler için gelistirdigi proje TEKNOFEST'te birinci olduHalil Fidan- 2020'de Microsoft'un Engelleri Asan Kadin Lideri seçilen Zülal Tannur:
- "From Your Eyes aslinda bir yapay zeka teknolojisi, göremeyenlerin önündeki bariyerleri kaldiriyoruz. Insanlardan makinelere kadar uzanan genis bir alanda görüntü çözümleme üretiyoruz"

IZMIR (AA) - HALIL FIDAN - Yapay zeka teknolojilerini kullanarak görme engellilerin hayatini kolaylastirmak üzere yaptigi çalismalarla daha önce de çesitli ödüller kazanan 21 yasindaki Zülal Tannur'un arkadaslariyla gelistirdigi "From Your Eyes" projesi TEKNOFEST Izmir'de birincilige layik görüldü.

Çigli Havaalani'nda düzenlenen, Anadolu Ajansinin 9'uncu kez global iletisim ortagi oldugu TEKNOFEST Izmir'de Girisimcilik Yarismasi'nin kazananlari belli oldu.

Yarismada, yapay zeka teknolojisiyle görsel unsurlarin betimlenip sesli ve yazili olarak telefon yoluyla kullaniciya iletilmesini saglayan "From Your Eyes" uygulamasi, "Engelsiz Yasam Teknolojileri" kategorisinde birinciligi kazandi.

Uygulamayi arkadaslariyla hayata geçiren Zülal Tannur, birincilik ödülünü Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'dan aldi.

Yüzde 5 görme oranina sahip bir bebek olarak dünyaya gelen ve Bogaziçi Üniversitesi Psikolojik Danismanlik ve Rehberlik bölümünde ögrenci olan Zülal Tannur, AA muhabirine, objelerin ne oldugunu anlayabilmek için ailesinin destegiyle "görmeyi ögrenmeye" basladigini söyledi.

Erken yasta teknolojiyle bulustugunu aktaran Tannur, 2020'de Microsoft'un Engelleri Asan Kadin Lideri seçildigini ifade etti.

Edindigi tüm tecrübeleri bir araya getirerek görme engelliler için yapay zeka ve insan is birliginde betimlemeler sunan bir platform olusturdugunu aktaran Zülal Tannur, sunlari kaydetti:

"From Your Eyes aslinda bir yapay zeka teknolojisi, göremeyenlerin önündeki bariyerleri kaldiriyoruz. Insanlardan makinelere kadar uzanan genis bir alanda görüntü çözümleme üretiyoruz. Görme engelli insanlar için yaptigimiz mobil uygulamamiza bir görsel yüklendiginde biz bu görseli 7 saniyede yaziya çeviriyoruz, yani betimliyoruz. Kullanicimiz eger ihtiyaç duyarsa insanlar tarafindan bu betimlemenin iyilestirilmesini saglayabiliyor. Bu zamana kadar 15 milyon görsel veri isledik. Yapay zeka servisimizi dünyada ilk olarak yüzde 97 dogruluk seviyesine getirdik. Su anda 865 farkli rengi taniyoruz, bu baglamda da kendi sektörümüze liderlik ediyoruz aslinda. Bu teknoloji sadece görme engelli insanlar için kullanilmiyor. Örnek veriyorum otomobillere de giriyor. Anlik görüntü isleme yapabiliyor. Havalimanlarindan bankaciliga kadar genis bir alanda kullaniliyor."

TEKNOFEST birinciligi dolayisiyla büyük mutluluk yasadiklarini aktaran Tannur, ödülü Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in elinden almanin ise ayri bir gurur oldugunu sözlerine ekledi.