Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Costu, TÜBITAK Fen Lisesi açilis törenine katildiCem Ali Kus- "(TÜBITAK Fen Lisesi) Simdiye kadar 50 binden fazla teknoloji projesi, AR-GE projesini hayata geçirmis durumdalar. Su an 208 üniversitede binlerce, on binlerce arastirmacimiz, akademisyenimiz ve arastirma altyapilarimiz Türkiye'ye deger katiyor. Türkiye teknoloji ekonomi sisteminde gerçekten çigir açiyor"
KOCAELI (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Zekeriya Costu, dünyanin yeni bir yüzyila girdigini, bunun Türkiye için yeni firsatlar doguracagini söyledi.
TÜBITAK Gebze Kampüsü Marmara Teknokent Kuluçka binasinda düzenlenen TÜBITAK Fen Lisesinin 3. dönem egitim ögretim yili açilis törenine katilan Costu, etkinlik alaninda bulunan ögrenci stantlarini gezerek bilgi aldi.
Ardindan ögrencilerin tasarladigi ve TEKNOFEST yarismalarinda derece elde eden projeleri inceleyen Costu, ögrencilerle projeler üzerine sohbet etti.
Velilerin de katildigi törende konusan Costu, "Türkiye Yüzyili"nin baslangiç yilinda olduklarini ve gerçek anlamda yeni bir yüzyila girdiklerini belirtti.
- "20 yilda çok önemli bir ilerleme kaydettik"
Türkiye'nin teknoloji konusunda çok önemli ilerlemeler kaydettigini ifade eden Costu, "Türkiye'nin özellikle son 20 yilda gerçeklestirdigi büyük atilimin tekabül ettigi bir nokta. Son 20 yilda çok önemli bir ilerleme kaydettik. Özellikle teknolojide çok önemli ilerleme kaydettik. Aslinda dünya da çok önemli bir kirilim içerisinde, birçok sektörde paradigmalar degisiyor. Dolayisiyla dünya da aslinda yeni bir yüzyila giriyor. Bu dönüsüm aslinda bizler için bizim gibi ülkeler için yeni firsatlar doguruyor." diye konustu.
Costu, ögrencilerin Türkiye'nin en önemli arastirma teknoloji merkezinde egitim göreceklerini animsatarak, bunun farkinda olmalari gerektiginin altini çizdi.
Lisenin Türkiye'de önemli insan kaynagi yetistirecegine deginen Costu, "Simdiye kadar 50 binden fazla teknoloji projesi, AR-GE projesini hayata geçirmis durumdalar. Su an 208 üniversitede binlerce, on binlerce arastirmacimiz, akademisyenimiz ve arastirma altyapilarimiz Türkiye'ye deger katiyor. Türkiye teknoloji ekonomi sisteminde gerçekten çigir açiyor. Türkiye son 20 yilda çok önemli bir atilim gerçeklestirdi ve çok önemli bir kapasiteye ulasmis durumda" ifadelerini kullandi.
Türkiye'nin milli teknoloji hamlesi ortaya koydugunu vurgulayan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz da Cumhurbaskani Erdogan'in liderliginde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir milli teknoloji hamlesi ortaya koydugunu dile getirdi.
Yeni bastan kendi degerleri üzerinde yükselen dirilis ve kiyamin aslinda teknolojinin kapilarini, gelismenin kapilarini açtigini aktaran Vali Yavuz, "Çünkü öz güvenimizi kaybetmistik, biz yeni bastan özgüvenimizi kazaniyoruz ve kodlarimizi hatirliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.
- "Istiyoruz ki bu modeli Türkiye'ye yayginlastirmaya çalisalim"
TÜBITAK Baskani Hasan Mandal ise nitelikli insan gücü ve ülkenin övündügü genç neslin ihtiyaçlarini karsilayabilecek noktada olmadigi zaman Türkiye yüzyilinin gerçeklesmesinin mümkün olmayacagini aktardi.
Türkiye'de örnek model okul sistemi kurmak istediklerini ve ilerleyen zamanda modeli yayginlastirmak istediklerine deginen Mandal, söyle devam etti:
"Biz gelecege baktigimiz zaman TÜBITAK olarak 60. yilimizda birçok kuruma ve kurulusa arastirmacimiza degmeye çalisiyoruz. Ülkemizin ihtiyaçlarini yerine getirmeye çalisiyoruz ama bunun için olmazsa olmaz ve boyut insan kaynagiydi. Bir örnek model okul olusturmaya çalisalim dedik. Istiyoruz ki bu modeli Türkiye'ye yayginlastirmaya çalisalim. 9. sinif ögrencilerimiz Türkiye'nin en iddiali uydu, savunma, haberlesme, rayli ulasim, enerji, saglik, gida ve diger tüm projelerde yer alabiliyorlar. TEKNOFEST zaten bu demek, o yüzden bu gençlerimizin yapamayacaklari hiçbir sey yok. Yeter ki biz onlara heyecan ve sorumlulugu es zamanli vermeye çalisalim. TÜBITAK onlara bu imkani sunuyor. Gerçekten Türkiye'nin en iyi imkanlarini sunmaya çalisiyoruz."
Konusmalarin ardindan protokol üyeleri 9. sinifa baslayacak kiz ve erkek ögrencilerin sinif belirleme kuralarini çekti.