Azerbaycan'da 74. Uluslararasi Uzay Kongresi basladiRuslan Rehimov- Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev: - "Dis politikamiz tam açiktir. Kitalar arasi ekonomik ve cografi köprü rolü oynuyoruz. Uluslararasi isbirliklerinin gelismesine katki sagliyoruz"

Azerbaycan'da 74. Uluslararasi Uzay Kongresi basladiRuslan Rehimov- Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev:
- "Dis politikamiz tam açiktir. Kitalar arasi ekonomik ve cografi köprü rolü oynuyoruz. Uluslararasi isbirliklerinin gelismesine katki sagliyoruz"

BAKÜ (AA) - Azerbaycan'in baskenti Bakü'de 74. Uluslararasi Uzay Kongresi (International Astronautical Congress- IAC) basladi.

Uluslararasi Uzay Federasyonunun (IAF) organize ettigi, Türkiye Uzay Ajansinin (TUA) platin sponsoru oldugu kongrenin açilisi, Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev'in katilimiyla yapildi.

IAC 2023'te Türkiye, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, TUA Baskani Serdar Hüseyin Yildirim, T3 Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani Selçuk Bayraktar ve ilk milli astronotlar Alper Gezeravci ve Tuva Cihangir Atasever tarafindan temsil ediliyor. Kongrede ayrica TEKNOFEST'te proje üreten 500 yarismaci da yer aliyor.

Cumhurbaskani Aliyev, etkinlikte yaptigi konusmada, böyle bir organizasyona ev sahipligi yaptiklari için onur duyduklarini söyledi.

Ikisi telekomünikasyon, biri gözlem olmak üzere üç uyduya sahip olduklarini belirten Aliyev, "Azerbaycan, 10 yildan fazladir uluslararasi uzay kulübünün üyesidir. Azerbaycan, uzay teknolojilerini gelistirmeye devam edecektir. Bu kongre, ülkemizde uzay teknolojisinin gelismesine yeni ivme kazandiracaktir." dedi.

Aliyev, ülkesinin dis politikasi ve ekonomisine iliskin bilgi vererek, "Dis politikamiz tam açiktir. Azerbaycan, Islam Isbirligi Teskilati ve Avrupa Konseyi üyesidir. Bu, 200'den fazla ülke ile iliski demektir. Kitalar arasi ekonomik ve cografi köprü rolü oynuyoruz. Uluslararasi isbirliklerinin gelismesine katki sagliyoruz. Cografi konumumuzu pozitif senaryolarin yürütüldügü mekana dönüstürdük." diye konustu.

- "Azerbaycan, isbirligi yaptigi ülkeler için güvenilir ortaktir"

Azerbaycan'in girisimi ve katilimiyla hayata geçirilen enerji ve ulastirma projelerine de atifta bulunan Aliyev, "Dünyanin enerji güvenligine katki sagliyoruz. Azerbaycan, isbirligi yaptigi ülkeler için güvenilir ortaktir." dedi.

Aliyev, bölgedeki durum ile Karabag'in isgaline son vermelerine de deginerek, "Isgalden kurtardigimiz bölgeleri yeniden insa ediyoruz. Simdi barisa ve isbirligine odaklandik." seklinde konustu.

101 ülkeden 5 binden fazla katilimcinin yer aldigi kongre, oturum ve sergilerle 6 Ekim'e kadar sürecek.

2026'daki kongrenin, aday ülkelerden Türkiye veya Polonya'da mi yapilacagi da bu kongrede netlik kazanacak.