Gazze'deki kanser hastalari tedavi haklarini istiyorNour Mahd Ali Abu Aisha,Halime Afra Aksoy

Gazze'deki kanser hastalari tedavi haklarini istiyorNour Mahd Ali Abu Aisha,Halime Afra Aksoy

GAZZE (AA) - Israil'in abluka altinda tuttugu Gazze Seridi'ndeki kanser hastalari, tedavi hakki talebiyle eylem düzenledi.

Gazze'deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi önünde bir araya gelen onlarca kanser hastasi, Israil ablukasi nedeniyle tedavileri için gerekli ilaçlara ulasamadiklarini, tedavi için bölgeden çikista da zorluklar yasadiklarini belirtti.

Eylem yapan hastalar, "ablukaya hayir, tedavi hakkim", "onkoloji hastasiyim tedavi hakkimi istiyorum", "hastanelerde tedavi imkani saglayin" yazili pankartlar tasidi.

Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi Müdürü Subhi Sikeyk, gösterideki konusmasinda, kanser hastalarinin durumuna iliskin bilgi verdi.

Sikeyk, Gazze'deki kanser hastalarinin, ilaç ve tedavi yöntemlerinin eksikliginden muzdarip oldugunu dile getirdi.

Hastanede 9 binden fazla kanser hastasinin tedavi gördügünü bunun yani sira polikliniklere de günde 450-500 hastanin müracaat ettigini aktaran Sikeyk, yaklasik 100 hastanin da yatarak tedavi gördügünü söyledi.

Müdür Sikeyk, daha fazla ilaç ve tedavi kaynagi gerektigini ancak hastanede mevcut olmadigini ifade etti.

Sikeyk, tedavi için Gazze Seridi disina sevk edilen hastalarin yüzde 44'ünün ise çikisinin Israil tarafindan reddedildigini aktardi.

Gazze Seridi'nde her yil yaklasik 120 kanser hastasinin bölge disinda tedavi için beklerken hayatini kaybettigini vurgulayan Sikeyk, onkoloji hastasinin uygun zamanda uygun ilaci alirsa tedavi olabilecegini, gecikmenin ise hastaligin yayilmasina neden oldugunu hatirlatti.

Israil'in yaklasik 16 yildir hava, kara ve denizden abluka altinda tuttugu Gazze Seridi, büyük bir insani drama sahne oluyor. Seyahat özgürlügü olmayan yaklasik 2 milyon Filistinli, istisnai durumlar hariç Gazze disina çikamiyor.