Garanti BBVA'nin yilin ilk çeyreginde net kari 15,5 milyar TL olduGökhan Yildiz- Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Bastug: - "Türkiye'de bankacilik sektörü saglikli bilanço yapisi ile ülke ihtiyaçlarini destekleyecek güce sahiptir"

Garanti BBVA'nin yilin ilk çeyreginde net kari 15,5 milyar TL olduGökhan Yildiz- Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Bastug:
- "Türkiye'de bankacilik sektörü saglikli bilanço yapisi ile ülke ihtiyaçlarini destekleyecek güce sahiptir"

ISTANBUL (AA) - Türkiye Garanti Bankasi AS'nin, konsolide finansal tablolarina göre, yilin ilk 3 ayinda net kari 15,5 milyar TL oldu.

Bankadan yapilan açiklamaya göre, Türkiye Garanti Bankasi AS, 31 Mart 2023 tarihli finansal tablolarini açikladi.

Bankanin aktif büyüklügü 1,5 trilyon TL seviyesinde gerçeklesirken, ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler araciligiyla sagladigi destek ise 1,1 trilyon TL oldu.

Fonlama bazini dinamik bir sekilde yöneten Garanti BBVA'nin fonlama kaynaklari içindeki en büyük agirligi müsteri mevduatlari olusturmaya devam etti, aktiflerin yüzde 70'i mevduatlar ile fonlaniyor.

Müsteri mevduati tabani yilin ilk 3 ayinda yüzde 14 büyüme ile 1 trilyon TL oldu.

Sermaye odagini koruyan bankanin sermaye yeterlilik orani yüzde 15,9, özkaynak karliligi yüzde 38,2, aktif karliligi ise yüzde 4,5 seviyelerinde gerçeklesti.

- "2023 yili global arenada hareketli basladi"

Açiklamada görüslerine yer verilen Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Bastug, "Ülke olarak en sikintili dönemi yasadigimiz bir çeyregi bitirdik." ifadelerini kullandi.

Çok büyük bir felaketle karsilasildigini, kurum olarak ilk önceliklerinin yöre insani ve çalisanlarina devlet ve bütün paydaslariyla maddi manevi destek olmak oldugunu belirten Bastug, sunlari kaydetti:

"Su an en büyük ev ödevimiz sikintinin halen devam ettigini unutmadan insanlarimizin yaninda olmak, her türlü destege devam etmektir. Bankacilik faaliyetlerimizi degerlendirecek olursak, 2023 yili global arenada hareketli basladi, resesyon, yüksek enflasyonla birlikte dünya çapindaki bankalarda yasanan krizler, saglam bankacilik sektörünün önemini bir kez daha gösterdi. Türkiye'de bankacilik sektörü saglikli bilanço yapisi ile ülke ihtiyaçlarini destekleyecek güce sahiptir. Bununla birlikte, sektörün de ihtiyaci bir an evvel enflasyonun düsmesi, daha öngörülebilir ve istikrarli bir makro yatirim ortaminin tesis edilmesidir. Sermaye karliliklarinin enflasyonun altinda oldugunu düsünürsek, sektörün güçlü sermayesini korumasi ve ekonomik büyümeyi desteklemesi için sürdürülebilir karliligin öneminin altini bir kez daha çizmek isterim."

Yogun regülasyonlarin kredi büyümesinin yönünü ve boyutunu belirlemeye devam ettigini, yilin ilk çeyreginde ticari kredi büyümelerinde belirgin bir hiz kaybi yasanirken, tüketici kredileri ve kredi kartlarinin normal büyüme trendine devam ettigini aktaran Bastug, aktif kalitelerinin oldukça yüksek oldugunu, önlerindeki dönemde de bunu negatif etkileyecek bir gelisme beklemediklerini kaydetti.

Bastug, "Bununla birlikte her zaman oldugu gibi asiri tedbirli karsilik politikamizi bu dönemde de sürdürdük. Sektörün mutlak deger olarak en yüksek karsiligini ayirdik." görüsünü bildirdi.

- "Dijitallesmeyi en üst düzeye tasidik"

Bastug, müsteri kazaniminin stratejik öncelikleri olmakla beraber, mevcut müsteride derinlesmenin çok daha fazla önem kazandigi bir dönemde olduklarini belirtti.

Bu konuda en büyük yardimcilarinin dijitallesme, veri ve yapay zeka olduguna isaret eden Bastug, "2022 sonunda sektörde öncü olarak baslattigimiz açik bankacilik servisiyle müsterilerimize kanal, zaman ve mekan bagimsiz sekilde hareket edebilme imkani sagliyoruz. Dijitallesmeyi tüzel müsterileri de içine dahil edecek sekilde en üst düzeye tasidik, önümüzdeki dönem sektörden ayrisan bu özelligimizle müsterilerimize daha fazla katkida bulunmayi bekliyoruz." ifadelerini kullandi.

Banka olarak, ana stratejilerinin basinda gelen sürdürülebilirligin, finansmanin ötesinde boyutlara tasindigini, müsterileri bilgilendirmek, gelecekle alakali aksiyonlar almak ve çok ciddi taahhütlere imza atmak gibi önemli ana önceliklerinin oldugunu anlatan Bastug, sözlerini söyle sürdürdü:

"Paris Anlasmasi Sermaye Geçisi Degerlendirmesi (PACTA) metodolojisiyle uyumlu ara dönem karbonsuzlasma hedeflerini açiklayan Türkiye'den ilk banka olduk. Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi'nde 8 yildir üst üste yer alarak, dünya siralamasinda 5. en yüksek skoru aldik. 2022 yilinda basladigimiz Ihracatta Sürdürülebilir Gelecek bulusmalarina ise devam edecegiz. Garanti BBVA olarak, güçlü bilançomuz ve yetkin insan kaynagimizla müsterilerimizin yaninda olmaya, paydaslarimiz için deger yaratmaya devam edecegiz. Bankamizin yilin ilk çeyreginde ulastigi sonuçlarda büyük emek ve katkisi olan çalisma arkadaslarima, bizi destekleyen, güvenen tüm paydaslarimiza tesekkür ediyorum."