Fed ve 5 büyük merkez bankasindan likiditeyi artirmaya yönelik ortak adim Dilara Zengin Okay

Fed ve 5 büyük merkez bankasindan likiditeyi artirmaya yönelik ortak adim Dilara Zengin Okay

WASHINGTON (AA) - ABD, Kanada, Ingiltere, Japonya, Avrupa ve Isviçre merkez bankalari, ABD dolari swap hatti operasyonlarinin sikligini artirma karari aldi.

Fed ve 5 büyük merkez bankasindan yapilan ortak açiklamada, var olan ABD dolari swap hatti düzenlemeleri araciligiyla likiditeyi artirmak için koordineli bir adim atildigi duyuruldu.

Açiklamada, ABD dolari fonlamasini saglamada swap hatlarinin etkinligini artirmak için halihazirda dolar islemleri sunan merkez bankalarinin 7 gün vadeli islemlerinin sikligini haftaliktan günlüge çikarma konusunda anlastigi bildirildi.

Günlük operasyonlarin bugün baslayacagi belirtilen açiklamada, en az nisan ayi sonuna kadar devam edecegi aktarildi.

Açiklamada, merkez bankalarinin arasindaki swap hatlari aginin, küresel fonlama piyasalarindaki baskilari hafifletmek için önemli bir likidite destegi islevi gördügü ve böylece bu tür baskilarin hanehalki ve isletmelere yönelik kredi arzinin üzerindeki etkileri hafifletmeye yardimci oldugu kaydedildi.

Büyük merkez bankalarinin likiditeyi artirmaya yönelik attigi adim, Isviçre'nin en büyük bankasi UBS'in kriz yasayan Credit Suisse'i satin alacagini açiklamasinin ardindan geldi.

Söz konusu adim, ABD ve Avrupa'da finansal sistemdeki son gelismelere iliskin endiselerin derinlestigi seklinde yorumlandi.