Çin, Tsai'nin ABD'deki ziyaretleri nedeniyle iki kurulusa yaptirim açikladi Emre Aytekin

Çin, Tsai'nin ABD'deki ziyaretleri nedeniyle iki kurulusa yaptirim açikladi Emre Aytekin

PEKIN (AA) - Çin, egemenlik ihtilafi içinde oldugu Tayvan'in lideri Tsai Ing-wen'in ABD'yi ziyaretinde temaslarina aracilik eden iki kurulusa ve yöneticilerine yaptirim uygulayacagini bildirdi.

Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, Tsai'nin gittigi ABD'li düsünce kurulusu Hudson Enstitüsü ile Ronald Reagan Baskanlik Kütüphanesi'nin, Pekin'in otoritesindeki Çin ana karasi ile Hong Kong ve Makau özel idari bölgesindeki kisiler, kurumlar ve üniversiteler ile her türlü etkinlik ve isbirligi yasaklandi.

Öte yandan Hudson Enstitüsünün Mütevelli Heyeti Baskani Sarah May Stern, Baskani ve Üst Yöneticisi John Walters ile Ronald Reagan Baskanlik Kütüphanesinin Bas Idarecisi Joanne Drake ve eski Direktörü John Heubusch'a da bireysel yaptirim uygulanacagi bildirildi.

Söz konusu sahislarin, Çin'deki varliklari dondurulurken, Çinli sirketler ve bireyler ile para transferi yapmasi, ortaklik kurmasi ve herhangi etkilesim veya isbirliginde bulunmasi yasaklandi.

Hudson Enstitüsü, 30 Mart'taki New York ziyaretinde Tayvan lideri Tsai'ye "Küresel Liderlik Ödülü" vermisti.

Tsai, 5 Nisan'da California'yi ziyaretinde ABD Temsilciler Meclisi Baskani Kevin McCarthy ve Kongre temsilcileriyle Simi Valley sehrindeki Ronald Reagan Baskanlik Kütüphanesinde bulusmustu.

Tsai'nin ziyaretleri ve temaslari, özellikle Temsilciler Meclisi Baskani McCharty ile görüsmesi, Çin tarafindan tepkiyle karsilanmisti. Pekin sözcüleri, Washington yönetimini ve ilgili kuruluslari, Tayvan liderinin ayrilikçi fikirlerini dile getirmesi için zemin saglamakla suçlamisti.

- Tayvan temsilcisine "ömür boyu" yaptirim

Çin Devlet Konseyine bagli Tayvan Isleri Ofisi Sözcüsü Cu Finglien, Tayvan'in ABD'deki temsilciligi konumundaki New York'taki Taipei Ekonomi ve Kültür Ofisi'nin basindaki Hsiao Bi-khim'ye, Tsai'nin ABD'deki faaliyetlerindeki rolü nedeniyle "ömür boyu" yaptirim uygulanacagini bildirdi.

Hsiao'yu "Tayvan'in bagimsizliginin azili savunucusu" olarak niteleyen Sözcü Cu, kendisinin ve ailesinin Çin sinirlarina girmesini yasakladigini, ayrica Hsiao ile iliskili yatirimci ve sirketlerin de Çin ana karasindaki sirketlerle ve bireylerle is yapmasinin yasaklanacagini ifade etti.

Pekin yönetimi, Hsiao'nun, hem Tsai'in Temsilciler Meclisi Baskani McCarthy ile görüsmesinde hem de eski Meclis Baskani Nancy Pelosi'nin geçen yil Tayvan'a yaptigi ziyarette araci rolü oynadigini düsünüyor.

- Tsai'nin ziyaretleri

Çin ile egemenlik ihtilafi içindeki Tayvan'in lideri Tsai, Orta Amerika ülkeleri Guatemala ve Belize'yi ziyaretleri öncesinde ve sonrasinda ABD'ye "transit geçis" gerekçesiyle gayriresmi ziyaretler gerçeklestirmisti.

Tayvan lideri, 30 Mart'ta New York sehrinde Hudson Enstitüsü tarafindan düzenlenen toplantiya katilmis, 5 Nisan'da ise California eyaletinin Simi Valley sehrinde ABD Temsilciler Meclisi Baskani Kevin McCarthy ve partiler arasi Kongre heyetiyle görüsmüstü.

Çin'in topraklarinin parçasi oldugunu savundugu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruldugu 1949'dan bu yana fiili bagimsizliga sahip bulunuyor. Çin ana karasi ile Tayvan arasinda iç savasin ardindan ortaya çikan ayrilik hala devam ediyor.

Pekin, "tek Çin" ilkesini vurgulayarak, Tayvan'in dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliskiler kurmasina, Birlesmis Milletler ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesine karsi çikiyor, kendisini taniyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik iliskileri kesmesini sart kosuyor.