Çin, Hollanda'yi Avrupa Birligi'nde "öncelikli ortak" görüyorEmre Aytekin

Çin, Hollanda'yi Avrupa Birligi'nde "öncelikli ortak" görüyorEmre Aytekin

PEKIN (AA) - Çin Basbakani Li Çiang, ülkesinin Hollanda'yi Avrupa Birligi (AB) içinde "öncelikli ortak" olarak gördügünü, farkli alanlarda isbirligini gelistirmeye hazir olduklarini belirtti.

Çin'de kabine islevini yerine getiren Devlet Konseyi'nden yapilan açiklamaya göre, Basbakan Li, Hollandali mevkidasi Mark Rutte ile telefonda görüstü.

Görüsmede, Çin ile Hollanda arasinda açik ve faydaya dayali isbirliginin her iki ülkenin ve halklarinin çikarina oldugunu vurgulayan Li, Çin'in Hollanda'yi AB içinde "öncelikli ortak" olarak gördügünü, ülkenin yüksek kaliteli ürünlerinin ve rekabetçi sirketlerinin Çin pazarina girmesinin destekledigini ifade etti.

Li, Çin'in pazarini disa açmayi sürdürecegini, fikri mülkiyet haklarinin korunmasini gelistirecegini, Hollanda'nin da Çin sirketlerine açik, adil ve ayrimci olmayan bir yatirim ortami sunmasi umduklarini kaydetti.

Çin ve Avrupa'nin uluslararasi alanda gerçek çok tarafliligi benimsemesi ve kamplar arasinda cephelesmeye ve yeni bir soguk savasa karsi çikmasi gerektigine isaret eden Li, Hollanda'nin Avrupa'nin stratejik özerklige bagli kalmaya ve Çin-Avrupa baglarini gelistirmeye tesvik etmesini umduklarini dile getirdi.

Hollanda Basbakani Rutte de görüsmeye iliskin Twitter hesabinda yaptigi paylasimda, Çinli mevkidasi ile ticari iliskiler ve iklim degisikligi ile mücadeleyi ele aldiklarini, Ukrayna'daki savas konusunda da görüs alisverisinde bulunduklarini bildirdi.

Hollanda, ABD ile Çin arasindaki ekonomik ve teknolojik rekabetin yeni cephesi haline gelen çip sektöründe, çip üretim donanimlarinin üretiminde önemli paya sahip. Hollandali sirket ASML, ileri teknoloji çiplerin yapiminda kullanilan fotolitografi makinelerinin en önemli üreticisi konumunda bulunuyor.

Rutte hükümeti, Mart 2023'te, ABD'nin Çinli çip üreticilere yönelik ihracat kisitlamalarini izleyerek Çin'e yapilacak çip üretim ekipmani ihracatina iliskin ek kisitlamalar açiklamisti.

Hollanda, AB ülkeleri içinde Çin'den en fazla ithalat yapan birinci, Çin'e en fazla ihracat yapan üçüncü ülke konumunda bulunuyor. Iki ülke arasindaki ticaret hacmi, 2022'de 153 milyar dolara ulasmisti.