"Cep"te dayanikliligi ölçen BTK Piyasa Gözetim Laboratuvari kapilarini AA'ya açtiArife Yildiz Ünal- TÜRKAK tarafindan akredite edilen ve yaklasik 5 milyon avroya kurulan laboratuvarda, Türkiye'nin ilk yerli uydusu Türksat 6A'nin bazi modülleri ile 5G teknolojilerinin yerli üretim testleri de gerçeklestirildi - Laboratuvarda cihazlarda yikici tahribata neden olabilecek düsürme ve yakma testleri, elektrostatik desarj, gerilim degisimi, elektriksel hizli geçisler, patlama ve gerilim dalgalanmasi gi

"Cep"te dayanikliligi ölçen BTK Piyasa Gözetim Laboratuvari kapilarini AA'ya açtiArife Yildiz Ünal- TÜRKAK tarafindan akredite edilen ve yaklasik 5 milyon avroya kurulan laboratuvarda, Türkiye'nin ilk yerli uydusu Türksat 6A'nin bazi modülleri ile 5G teknolojilerinin yerli üretim testleri de gerçeklestirildi
- Laboratuvarda cihazlarda yikici tahribata neden olabilecek düsürme ve yakma testleri, elektrostatik desarj, gerilim degisimi, elektriksel hizli geçisler, patlama ve gerilim dalgalanmasi gi

ANKARA (AA) - ARIFE YILDIZ ÜNAL - Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK) bünyesindeki Piyasa Gözetim Laboratuvari, basta cep telefonlari olmak üzere çesitli cihazlara yikici tahribat testi yapilmasini saglayarak, dayanikliliklarinin ve standartlara uygunluklarinin ölçümüne imkan veriyor.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdülkadir Uraloglu'nun ziyaretiyle gündeme gelen BTK Piyasa Gözetim Laboratuvari, kapilarini AA'ya açti.

Türk Akreditasyon Kurumuna (TÜRKAK) akredite laboratuvar, yaklasik 5 milyon avroya kuruldu. Laboratuvarda numune cihazlara temel gerekliliklere uygunluk testleri gerçeklestiriliyor.

Testlerde, cihazlarda yikici tahribata neden olabilecek düsürme, yakma, elektrostatik desarj, gerilim degisimi, elektriksel hizli geçisler, patlama ve gerilim dalgalanmasi uygulaniyor.

- Türksat 6A'dan 5G testlerine kadar çalisma

RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydulari BTK'nin bu laboratuvarinda bazi testlere tabi tutulmustu. Türkiye'nin ilk yerli uydusu Türksat 6A'nin bazi modüllerinin testleri de burada yapildi.

AR-GE faaliyetlerine yönelik testlerde alinan ücretlerde yüzde 75’e kadar indirim uygulaniyor. Bu kapsamda basta ASELSAN olmak üzere AR-GE faaliyeti yürüten birçok firma ve üreticiye laboratuvar altyapisi kiralanarak ürünlerini test etme imkani saglaniyor.

Tüketicilerin satin aldiklari cihazlari güvenle kullanmalari için imalatçi ve ithalatçi firmalarin sürekli denetlenmesi gerekiyor. Kurum tarafindan yayinlanan teknik mevzuata uyumlulugu da bu sekilde denetleniyor.

Türkiye'nin 5G'ye yerli ve milli imkanlarla geçen ilk ülkelerden olmasi hedefi kapsaminda, çok daha yüksek hizlar ve daha düsük gecikme sürelerine sahip 5G teknolojisinin üretim testleri de burada yapildi.

- 200'e yakin test ekipmani

Laboratuvarda, teknoloji ve altyapi anlaminda yari yansimasiz, tam yansimasiz ve yalitimli test odalarin bulunuyor. Elektromanyetik dalgalarin içeri girmesini ya da disari çikmasini engelleyen test ortamlarinda, ithalat veya yerli üretim yoluyla piyasaya arz edilen elektronik haberlesme cihazlarinin uluslararasi standartlara uyumu ve insan sagligina uygun olmasina yönelik testler uygulaniyor. 200'e yakin test ekipmaninin bulundugu laboratuvarda, cihazin elektromanyetik uyumluluk içinde çalisip çalismadigi tespit ediliyor.

SAR Odasi'nda cihazlarin çesitli frekanslarda yaydigi elektromanyetik alanin beyin üzerindeki sogrulma orani robot yardimiyla belirleniyor. Elektromanyetik dalganin Avrupa standardi olan 2 vat/kilogram altinda olup olmadigi burada ölçülüyor.

Robotlar vasitasiyla insan beyninin simüle edildigi laboratuvarda çesitli kimyasallar birlestirilerek, insan beynine en yakin sivi olusturulup, insan kulagina telefon yaklastirdiktan sonra robot vasitasiyla elektromanyetik alan degerleri ölçülüyor. Cihazin haberlesme esnasinda nasil bir elektromanyetik alan olusturdugu ve bu alanin insan sagligini ne kadar etkiledigi arastiriliyor. Özellikle uzun görüsmelerde telefonun basa yakin tutulmasi yerine kulaklikla kullanilmasinin önemi buradaki testlerde de ortaya çikiyor. Telefon konusmalarinin kulaklikla yapilmasi durumunda sifira yakin SAR degeri olusuyor.

Aramalarda telefona baglanti kurulma ani, elektromanyetik dalga açisindan en yüksek degere ulasildigi an olarak belirleniyor. Karsidan "Alo" sesi alindiktan sonra telefonun kulaga götürülmesi durumunda yaklasik 15'te bir oraninda daha az elektromanyetik alana maruz kaliniyor. Burada yapilan deneyle insan vücudunun çesitli kisimlarinin maruz kaldigi elektromanyetik deger ölçülüyor.

- Desarj testinde 3 bin voltluk elektrik cep telefonuna veriliyor

Vatandaslarin, aldiklari elektronik cihazlarin kullanim kilavuzunda ayrintili sekilde verilen SAR degerlerine bakmalari önem tasiyor. Laboratuvar yetkilileri, ölçümleri yapilan cihazlarin hiçbirinde 2 vat/kilogramin görülmedigini, piyasada söz konusu SAR degerinin üzerinde henüz denetime takilan bir cihaz bulunmadigini belirtiyor. Piyasada SAR degeri 2 vat/kilogramin üzerindeki cihazlarla ilgili idari para cezasinin yani sira cihazlarin piyasadan toplatilmasina kadar çesitli yaptirimlar uygulaniyor.

Piyasa Gözetim Laboratuvari'nda cihazlarda yikici tahribata da neden olabilecek düsürme testleri, yakma testleri, elektrostatik desarj, gerilim degisimi, elektriksel hizli geçisler, patlama ve gerilim dalgalanmasi gibi bazi ilave testler de gerçeklestiriliyor.

Desarj testi için 3 bin volt degerinde elektrik cep telefonuna uygulaniyor, bunun herhangi kazaya yol açip açmadigi, drop testinde ise yere düsen telefonun çalisip çalismadigi kontrol ediliyor.

- Güvensizlik tespit edilen cihazlara ceza

Laboratuvarin faaliyetleri kapsaminda, özellikle 2016'dan bu yana buradaki etkinlik ve verimliligin de artmasiyla idari denetimlerde 5 bin firmaya ait 3 bin 360 marka ve 12 bin model cihaza iliskin 20 bin denetim gerçeklestirildi ve teknik denetim olarak yaklasik 10 bin numune cihaza test yapildi.

Denetimlerde, yüzde 18'e tekabül eden 3 bin 636 cihazda aykirilik tespit edildi ve 323 firmanin 682 cihazi için 10 milyon lira idari para cezasi kesildi.

Ayrica güvensizlik tespit edilen 22 cihaz için 13 firmaya 1 milyon 700 bin lira idari para cezasi uygulandi.