OECD, Türkiye'nin büyüme tahminini yükselttiBahattin Gönültas- Küresel ekonomik büyüme tahmini yüzde 2,6'dan yüzde 2,7'ye, Türkiye ekonomisine yönelik büyüme beklentisi de yüzde 2,8'den yüzde 3,6'ya revize edildi

OECD, Türkiye'nin büyüme tahminini yükselttiBahattin Gönültas- Küresel ekonomik büyüme tahmini yüzde 2,6'dan yüzde 2,7'ye, Türkiye ekonomisine yönelik büyüme beklentisi de yüzde 2,8'den yüzde 3,6'ya revize edildi

BERLIN (AA) - Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Örgütü (OECD), küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,6'dan yüzde 2,7'ye ve Türkiye ekonomisine yönelik büyüme beklentisini de yüzde 2,8'den yüzde 3,6'ya yükseltti.

OECD'nin "Haziran Ayi Ekonomik Görünüm Raporu" yayimlandi.

Küresel ekonominin bir dönemeçten geçtiginin vurgulandigi raporda, küresel ekonominin sürdürülebilir büyümeye ulasmasinin "uzun bir yol" ile karsi karsiya oldugu uyarisinda bulunuldu.

Düsen enerji fiyatlarinin, gerileyen enflasyon oranlarinin, arz dar bogazlarinin hafifletilmesinin, Çin ekonomisinin Kovid-19 sonrasi yeniden açilmasinin ve güçlü istihdamin ekonomik toparlanmaya katkida bulunduguna yer verilen raporda, bunun yaninda söz konusu toparlanmanin geçmis yillara göre zayif olacagina isaret edildi.

OECD raporunda, enerji ve gida fiyatlari hariç tutulan çekirdek enflasyonun beklenenden daha yüksek oldugu ve yüksek faiz oranlarinin, özellikle emlak ve finans piyasalarinda giderek hissedildigi belirtildi.

Hükümetlerin destekleyici mali politikalarinin, Kovid-19 salgini ve Rusya-Ukrayna savasinin soklarina karsi küresel ekonomiyi desteklemede hayati rol oynadigi vurgulanan raporda, bugün çogu ülkenin daha yüksek bütçe açiklari ve daha yüksek kamu borcu ile karsi karsiya kaldigi aktarildi.

Raporda, yatirimcilarin riskleri yeniden degerlendirdikçe ve kredi alma kosullari sikilastikça bazi finansal piyasalarda stres belirtilerinin görülmeye baslandigi kaydedildi.

- 2023-2024 büyüme öngörüleri

Raporda, OECD'nin 2023 ve 2024 yillarina iliskin ekonomik büyüme öngörülerine de yer verildi.

"Mart 2023" raporunda, yüzde 2,6 olarak açiklanan 2023 küresel reel ekonomik büyüme tahmini, son raporda, enflasyonun düsmesi ve Çin'in Kovid-19 kisitlamalarini kaldirmasi nedeniyle yüzde 2,7'ye yükseltildi. Büyüme tahmini, 2024 için yüzde 2,9 olarak korundu.

Martta bu yil için yüzde 2,8 olarak açiklanan Türkiye ekonomisine yönelik büyüme tahmini, bugün yayimlanan raporda yüzde 3,6'ya yükseltildi. Iç talebin Türkiye'nin ekonomik büyümesinin ana itici gücü olmaya devam edecegi belirtildi. Türkiye ekonomisinin 2024'e iliskin büyüme tahmini de yüzde 3,8'den yüzde 3,7'ye çekildi.

Raporda, Türkiye'de enflasyonun bu yil yüzde 44,8, gelecek yil yüzde 40,8 olacagi, issizlik oraninin bu yil yüzde 10 ve gelecek yil yüzde 9,9 seviyesinde gerçeklesecegi öngörüsüne yer verildi.

OECD, ABD ekonomisi ve Çin ekonomisi için 2023 büyüme tahminini 0,1 puan artirarak sirasiyla yüzde 1,6 ve yüzde 5,4'e yükseltti.

Örgütün Almanya için görünümü keskin bir sekilde düsürmesi dikkati çekti. Almanya için büyüme beklentisi yüzde 0,3'den "sifir büyümeye" düsürüldü.