EPDK tarafindan Tesla'ya sarj agi isletmeci lisansi verildiGökçe Topbas- Bugün itibariyla Tesla'nin da aralarinda yer aldigi 119 adet sirket, aldiklari lisanslar kapsaminda, ülke genelinde sarj istasyonlari kurarak elektrikli araçlara sarj hizmeti sunma hakkini elde etti

EPDK tarafindan Tesla'ya sarj agi isletmeci lisansi verildiGökçe Topbas- Bugün itibariyla Tesla'nin da aralarinda yer aldigi 119 adet sirket, aldiklari lisanslar kapsaminda, ülke genelinde sarj istasyonlari kurarak elektrikli araçlara sarj hizmeti sunma hakkini elde etti

ANKARA (AA) - Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafindan Tesla Motorlari Satis ve Hizmetleri Limited Sirketi'ne (Tesla) sarj agi isletmeci lisansi verildi.

EPDK'den yapilan açiklamaya göre, bugün itibariyla Tesla'nin da aralarinda yer aldigi 119 adet sirket, aldiklari lisanslar kapsaminda, ülke genelinde sarj istasyonlari kurarak elektrikli araçlara sarj hizmeti sunma hakkini elde etti.

Bu kapsamda, tüm lisans sahibi sirketler gibi Tesla da Türkiye'de kuracagi sarj istasyonlarinda tüm elektrikli araç modellerine hizmet verecek ve sarj hizmeti fiyatini birim enerji (kWh) bedeli üzerinden belirleyecek.

Türkiye'de elektrikli ulasim alaninda yapilan düzenlemelerle dünyada ilk kez sarj agi isletmeci tanimi mevzuat kapsamina alinarak ilgili tüzel kisiler lisanslandirildigi ve yasal alt yapi olusturuldugu aktarilan açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Elektrikli araç sarj istasyonlarina iliskin yapilan düzenlemeler gerek sektör temsilcileri gerekse yurt disindaki Kurum ve Kuruluslar tarafindan ilgi ve begeniyle karsilanmistir. Yatirimcilarin bu alana yogun bir ilgisi gözlenmektedir. Elektrikli araç sahipleri, sarj agi isletmeci lisansi sahibi tüzel kisilerin otoparklar, AVM'ler, benzin istasyonlari gibi birçok noktada kuracaklari sarj istasyonlari ile olusturacaklari sarj aglarindan sarj hizmeti alabilecek ve artan akaryakit fiyatlari karsisinda daha ekonomik bir seyahat yapabilecektir. EPDK'nin tüm paydaslarla beraber sektörü ve pazari gelistirme noktasinda çalismalari devam etmektedir."

- Ticari olarak sarj hizmeti verilen toplam 3 bin 728 sarj noktasi var

Açiklamaya göre, elektrikli araç kullanicilarinin sarj hizmeti alabilecegi sarj noktalari incelendiginde, bugün itibariyla ticari olarak sarj hizmeti verilen 3 bin 728 adet sarj noktasi bulunuyor.

Bu kapsamda, Türkiye'deki sarj hizmeti verilen elektrikli araç sarj noktalarinin 646'sini hizli (DC) sarj, 3 bin 82'sini ise yavas (AC) sarj noktalari olusturdu.

2021'in sonu itibariyla trafige kayitli elektrikli araç sayisi, toplam 7 bin 694 adede ulasti. Satislarda yasanan önemli ivmelenmeyle 2022 yili Aralik ayi sonu itibariyla bu sayi toplamda 14 bin 896 adet oldu.

Açiklamada, EPDK tarafindan verilen lisanslar ile sarj noktasi sayisinda ve elektrikli araç sayilarinda artis yasandiginin gözlemlendigi belirtilerek, su ifadelere yer verildi:

"EPDK tarafindan halka açik sarj istasyonlarinin cografi konumlari, sarj ünitelerine ait soket sayilari, tipleri ve güçleri, ödeme yöntemleri, fiyat bilgileri ve müsaitlik durumlarinin paylasilacagi "Serbest Erisim Platformu"nda da son asamaya gelinmistir. Bahse konu platform çerçevesinde toplanacak bilgi ve veriler bir mobil uygulama üzerinden kamuoyu ile paylasilacaktir. Bu uygulama ile birlikte elektrikli araç kullanan vatandaslar diledigi noktaya sorunsuz ve konforlu bir seyahat gerçeklestirecektir. Böylelikle, elektrikli araçlarin çevresel avantajlari disinda, gelismis teknolojik özellikleri de dikkate alinarak, araçlarin özelliklerine de uygun olacak sekilde elektrikli araç kullanicilari açisindan sarj hizmeti fiyatlarinin anlik takibinin yapilabilmesi amaçlanmaktadir."