Brezilya'nin ev sahipligindeki UNASUR zirvesi Brasilia Mutabakati ile sona erdiSinan Dogan

Brezilya'nin ev sahipligindeki UNASUR zirvesi Brasilia Mutabakati ile sona erdiSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Brezilya Devlet Baskani Luiz Inacio Lula da Silva'nin ev sahipliginde düzenlenen Güney Amerika Uluslari Birligi (UNASUR) zirvesi "Brasilia Mutabakati" ile tamamlandi.

Baskent Brasilia'daki Itamaraty Sarayi'nda gerçeklestirilen UNASUR zirvesi 9 maddelik sonuç bildirgesi ve Brasilia Mutabakati ile sona erdi.

Ortak deklarasyonda, Güney Amerika'da diyalog ve halklarin çesitliligine saygi çerçevesinde demokrasi, insan haklari, sürdürülebilir kalkinma, sosyal adalet, hukukun üstünlügü, kurumsal istikrar ve devletlerin içislerine karismama ilkesinin önemi belirtildi.

Dünya'nin içinde bulundugu iklim krizi, yeni salgin riskleri, artan sosyal esitsizlikler, kurumsal ve demokratik istikrara yönelik tehditler karsisindaki birçok zorluga dikkati çekilen deklarasyonda, "Barisçil bir dünya insa etme, demokrasiyi güçlendirme, ekonomik ve sosyal kalkinmanin tesvik edilmesi, ortak zorluklarla mücadele, göçlerin düzenli ve güvenli yönetimi, iklim degisikligiyle mücadele zirvenin ön önemli sorumluluklarindan biridir." ifadesine yer verildi.

Deklarasyonda, bölge ülkeleri arasindaki ticaret ve yatirimin arttirilmasi hususunda çalisma sözü veren liderler için, "Altyapi, lojistigin iyilestirilmesi, ticaretin kolaylastirilmasi, finansal entegrasyon önlemlerinin uygulanmasi, tek tarafli önlemlerin kaldirilmasi konusunda mutabik kaldilar." denildi.

Güney Amerika'daki entegrasyon sürecinin ilerletilmesi ve bölgenin sesinin dünyaya duyurulmasi için düzenli diyalogun sürdürülmesine vurgu yapilarak, disisleri bakanlarinin baskanliginda bir temas grubu kurulmasinin kararlastirildigi bildirildi.

Deklarasyonda, vatandaslarin özellikle de savunmasiz durumdaki insanlarin acil ihtiyaçlarinin giderilmesi için Güney Amerika is birligi girisimlerinin tesvik edilmesinin kabul edildigi kaydedildi.

Zirveye, basta Brezilya Devlet Baskani Lula da Silva olmak üzere Venezuela Devlet Baskani Nicolas Maduro, Arjantin Devlet Baskani Alberto Fernandez, Kolombiya Cumhurbaskani Gustavo Petro, Bolivya Devlet Baskani Luis Arce, Sili Devlet Baskani Gabriel Boric, Ekvador Devlet Baskani Guillermo Lasso, Guyana Devlet Baskani Irfaan Ali, Paraguay Devlet Baskani Mario Abdo Benitez, Uruguay Devlet Baskani Luis Lacalle Pau, Peru Basbakani Alberto Otarola ve çok sayida diplomatik temsilci katildi.