Borsa günü rekorlarla tamamladiBurhan Sansarlioglu

Borsa günü rekorlarla tamamladiBurhan Sansarlioglu

ISTANBUL (AA) - Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,06 deger kazanarak günü 8.141,33 puandan tamamlayarak tüm zamanlarin en yüksek günlük kapanisini gerçeklestirirken, gördügü en yüksek seviye rekorunu 8.238,89 puana tasidi.

BIST 100 endeksi, önceki kapanisa göre 85,21 puan artarken, toplam islem hacmi 168,6 milyar lira düzeyinde gerçeklesti.

Bankacilik endeksi yüzde 3,19 ve holding endeksi yüzde 0,67 deger kazandi. Sektör endeksleri arasinda en çok kazandiran yüzde 7,08 ile madencilik, en çok kaybettiren ise yüzde 2,19 ile finansal kiralama, faktoring oldu.

Avrupa Merkez Bankasi (ECB) Baskani Christine Lagarde, merkez bankalarinin enflasyon hedeflerinin tutturulabilmesi için etkili bir iletisim kurmasinin son derece önemli oldugunu vurguladi.

Londra’da Avrupa Ekonomisi ve Finans Merkezi tarafindan düzenlenen seminerde konusan Lagarde, sadece enflasyonu düsürmek için kararli adimlar atmak degil, ayni zamanda orta vadeli enflasyon beklentilerinin süreç boyunca sabit kalmasini saglamak için etkili bir sekilde iletisim kurmanin da çok önemli oldugunu kaydetti.

Küresel pay piyasalarinda, ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) yilin geri kalaninda faiz artirimina gitmeyecegine iliskin beklentilerin güçlenmesi ve Çin'in ekonomiyi destekleyici adimlariyla pozitif bir seyir izleniyor.

Analistler, son dönemde ABD'de açiklanan verilerin, ülkede faiz oranlarinin zirveye yaklastigina dair ipuçlari verdigini belirterek, Fed'in, eylül toplantisinda politika faizini sabit tutma ihtimaline kesin gözüyle bakildigini söyledi.

Çin tarafinda da ekonomideki toparlanmanin kirilgan olmaya devam ettigini aktaran analistler, bu durumun politika yapicilar üzerinde daha fazla tesvik sunmaya iliskin baskiyi sürdürmesini beklediklerini ifade etti.

Yarin yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt disinda ise dünya genelinde açiklanacak hizmet sektörü Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Avro Bölgesinde Üretici Fiyat Endeksi, ABD'de fabrika siparislerinin takip edilecegini belirten analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 8.300 seviyesinin direnç, 8.100 ve 8.000 puanin destek konumunda oldugunu kaydetti.