Bayraktar Kizilelma, havacilik tarihinde ilkleri basardiTolga Yanik- Bayraktar Kizilelma, TEKNOFEST 2023'te bir ilki gerçeklestirerek halka açik bir hava gösterisinde, insanli jet uçagi SoloTürk ile defalarca yakin kol uçusu gerçeklestirdi- TEKNOFEST 2023'ün son gününde Bayraktar Kizilelma, F-16 savas jeti Solotürk ve F-5 jet uçaklarindan olusan Türk Yildizlari, ilk defa filo konseptiyle formasyon uçusu icra etti
ISTANBUL (AA) - Baykar'in öz kaynaklarla milli ve özgün olarak gelistirdigi insansiz savas uçagi Bayraktar Kizilelma, TEKNOFEST 2023'te insanli savas uçaklari ile kol uçuslari gerçeklestirerek havacilik tarihinde birçok ilke imza atti.
Baykar'dan yapilan açiklamaya göre, Bayraktar Kizilelma ve Bayraktar Akinci'nin ilk kez 24 Nisan 2023'te Çorlu'da yapilan testte gerçeklestirdigi ve dünya havacilik tarihinde bir ilk olan yakin kol uçusunun ardindan TEKNOFEST 2023'te ise yeni bir ilke imza atildi. Istanbul semalarinda insansiz savas uçagi Kizilelma ile taarruzi insansiz hava araci, Akinci ayni uçusu birçok kez halka açik olarak icra etti.
Atatürk Havalimani'nda 27 Nisan-1 Mayis 2023'te gerçeklestirilen dünyanin en büyük havacilik, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'te bu önemli uçusun yani sira baska ilkler de yasandi. Bayraktar Kizilelma yine bir ilki gerçeklestirerek halka açik bir hava gösterisinde, insanli jet uçagi SoloTürk ile defalarca yakin kol uçusu yapti. TEKNOFEST 2023 boyunca her gün Bayraktar Akinci ve Solotürk ile yakin kol uçuslari icra eden Bayraktar Kizilelma'nin bu uçuslari büyük begeni topladi.
TEKNOFEST 2023'ün son günü olan 1 Mayis'ta ise insansiz savas uçagi Bayraktar Kizilelma, F-16 savas jeti Solotürk ve F-5 jet uçaklarindan olusan Türk Yildizlari, bu kez de daha önce benzeri denenmemis bir gösteri gerçeklestirerek ilk defa filo konseptiyle formasyon uçusu icra etti. Dünya havacilik tarihinde "yeni bir çagin safagi" olarak nitelenebilecek bu uçus konseptleri, gelecegin hava muharebesine de yön verecek.
Türkiye'nin ilk insansiz savas uçagi Bayraktar Kizilelma, Solo Türk ve Türk Yildizlari ile kol uçusu icra ederek dünyada bir ilki gerçeklestirdi. Böylece gelecegin hava muharebesinden bir kesit ortaya konuldu.
Simdiye kadar iki prototipi basariyla üretilen Bayraktar Kizilelma'nin gelistirme ve üretim faaliyetleri devam ediyor. Milli insansiz savas uçaginin 2024 yilinda seri üretimine geçilmesi planlaniyor.
- TCG Anadolu’dan ilk uçus 2025'te
Bayraktar Kizilelma ve Bayraktar TB3 SIHA, dünyanin ilk SIHA gemisi olacak TCG Anadolu'nun 10 Nisan'da gerçeklestirilen envantere kabul töreninde uçus güvertesinde yerini aldi. Törende üretilen ikinci prototipi sergilenen Bayraktar Kizilelma Insansiz Savas Uçagi'nin 2025 yilinda TCG Anadolu gemisinden uçus testlerine baslamasi hedefleniyor.
TCG Anadolu gemisi, Bayraktar Kizilelma ve Bayraktar TB3 SIHA, Istanbul Sarayburnu Limani ve Izmir Alsancak Limani'nda vatandaslarin ziyaretine açildi. Bu kapsamda yüz binden fazla vatandas, Bayraktar Kizilelma ve Bayraktar TB3 SIHA'nin uçus güvertesinde yer aldigi TCG Anadolu gemisini ziyaret etti.
Baykar'in yüzde 100 öz sermayesi ile yola çiktigi Bayraktar Kizilelma projesi, 2021'de basladi. 14 Kasim 2022'de üretim hattindan çikan TC-ÖZB kuyruk numarali Bayraktar Kizilelma, Çorlu'da bulunan Akinci Uçus Egitim ve Test Merkezi'ne intikal etti. Burada yer testlerini süratli bir sekilde basariyla tamamladiktan sonra 14 Aralik 2022'de ilk uçusunu gerçeklestirdi.
Bayraktar Kizilelma, 1 yil gibi rekor bir sürede gökyüzü ile bulustu, nisan ayi boyunca Uçus Test Kampanyasi kapsaminda planlanan uçus ve sistem tanimlama testlerini basariyla tamamladi.
- Akilli filo otonomisi ile görev
Bayraktar Kizilelma, hava-yer görevleriyle beraber yapay zeka kabiliyetiyle hava-hava muharebesi icra edecek. Bayraktar Kizilelma insansiz savas uçagi, düsük radar kesiti sayesinde sahip olacagi düsük görünürlük ile Türkiye için güç çarpani olacak.
Kisa pistli gemilerden kalkis ve inis kabiliyeti ile muharebe sahasinda devrim gerçeklestirecek bir platform olacak Bayraktar Kizilelma, bu yetenegi sayesinde denizasiri görevlerde önemli rol üstlenerek Mavi Vatan'in korunmasinda stratejik görevler yapacak. 8,5 ton kalkis agirligi, 1.500 kilogram faydali yük tasima kapasitesine sahip olan Bayraktar Kizilelma, milli AESA radar ile yüksek durumsal farkindaliga da sahip olacak. Milli olarak gelistirilen tüm mühimmatlari kullanacak olan Bayraktar Kizilelma, akilli filo otonomisi ile görev yapabilecek.
Baykar, rekabete dayali bir süreç sonucunda Amerika, Avrupa ve Çinli rakiplerini geride birakarak Kuveyt Savunma Bakanligi ile imzaladigi anlasmayla 2023 yilina 370 milyon dolarlik Bayraktar TB2 için yapilan ihracat sözlesmesiyle basladi. Son olarak Romanya'ya gerçeklestirilen ihracatla birlikte Bayraktar TB2 SIHA'lar, NATO üyesi 4 ülke, AB üyesi 2 ülkenin envanterine girdi.
Baslangiçtan bugüne tüm projelerini öz kaynaklari ile yürüten Baykar, 2003 yilinda IHA AR-GE sürecinin baslangicindan itibaren tüm gelirlerinin yüzde 75'ini ihracattan elde etti. 2021'de Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) verilerine göre, savunma ve havacilik sektörünün ihracat lideri oldu. 2022'de imzalanan sözlesmelerde ihracat orani yüzde 99,3 olan Baykar, 1,18 milyar dolarlik ihracat yapti. Savunma ve havacilik sektörünün en çok ihracat gerçeklestiren firmasi olan Baykar'in 2022 cirosu 1,4 milyar dolara ulasti. Bayraktar TB2 SIHA için su ana kadar 30 ülkeyle, Bayraktar Akinci TIHA için ise 6 ülkeyle ihracat anlasmasi imzalandi.