BM, artan su kullanimina karsi uyardiSeyma Uzundere

BM, artan su kullanimina karsi uyardiSeyma Uzundere

ANKARA (AA) - Birlesmis Milletler (BM), asiri tüketim ve iklim degisikligi nedeniyle küresel su krizi yasanabilecegi uyarisinda bulundu.

BBC'nin haberine göre, BM Su ve Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafindan hazirlanan raporda, asiri tüketim ve kirlilik nedeniyle "kitligin endemik hale geldigi" ve küresel sicaklik artisinin mevsimsel su kitligini artirdigi kaydedildi.

Raporun bas yazari Richard Connor, dünya nüfusunun yaklasik yüzde 10'unun "su stresi" açisindan kritik bölgelerde yasadigini ifade etti.

Dünya genelinde 3,5 milyar kisinin yilda en az bir ay, suya talebin su arzini asmasi olarak tanimlanan su stresinden etkilendigini ifade eden Connor, küresel su arzina iliskin "belirsizliklerin" arttigini söyledi.

Connor, arz sorununun üzerine gidilmedigi takdirde küresel su krizi yasanacagi uyarisinda bulundu.

BM öncülügünde 22-24 Mart'ta New York'ta yapilacak "BM 2023 Su Konferansi" konusmacilarindan Usha Rao Monari, BBC'ye verdigi röportajda, küresel su kaynaklarinin artik daha dikkatli yönetilmesi gerektigini belirtti.

Monari, geçmise kiyasla daha iyi yönetildigi takdirde dünya üzerindeki suyun yeterli oldugunu, bu hususta yeni teknolojilerin kullanilmasinin önemli bir rol oynayacagini vurguladi.

BM Ekonomik ve Sosyal Isler Bölümü (DESA) Genel Sekreter Yardimcisi ve etkinligin Genel Sekreteri Li Junhua'nin "harekete geçmek ve suyu çevreleyen genis çapli zorluklari görüsmek" için firsat olarak degerlendirdigi zirveye, farkli ülkelerden devlet baskanlari ve bakanlar dahil 6 bin 500'den fazla kisi katilacak.