BM Yüksek Komiseri Türk, Rusya'da muhalif siyasetçi Kara-Murza'ya verilen hapis cezasini elestirdiMuhammet Ikbal Arslan

BM Yüksek Komiseri Türk, Rusya'da muhalif siyasetçi Kara-Murza'ya verilen hapis cezasini elestirdiMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Yüksek Komiseri Volker Türk, Rusya'da muhalif siyasetçi Vladimir Kara-Murza'nin yargilandigi mahkemece 25 yil hapis cezasina mahkum edilmesini elestirdi.

Türk, Kara-Murza'nin hapis cezasi almasina iliskin yazili açiklama yapti.

Karari elestiren Türk, "Bugün bir Moskova mahkemesi tarafindan muhalif siyasetçi ve gazeteci Kara-Murza'ya 25 yil hapis cezasi verilmesi, Rusya Federasyonu'nda hukukun üstünlügüne ve sivil alana bir baska darbedir." ifadesini kullandi.

Kara-Murza'nin, Rusya'nin Ukrayna'ya yönelik silahli saldirisini alenen elestirmek de dahil düsünce, ifade ve örgütlenme özgürlügünün mesru kullanimiyla ilgili görünen suçlamalardan yargilandigini kaydeden Türk, "Hiç kimsenin insan haklarini kullandigi için özgürlügünden yoksun birakilmamasi gerekir. Rus makamlarini gecikmeden Kara-Murza'yi serbest birakmaya davet ediyorum." degerlendirmesini yapti.

Türk, tutuklu kaldigi sürece Kara-Murza'ya insani olarak iyi muamele edilmesi çagrisinda da bulundu.

- 25 yil hapis cezasina çarptirildi

Kara-Murza, Rusya mahkemelerince "vatana ihanet" ve "Rus ordusu hakkinda yalan haber yayma" suçlamasiyla yargilandigi mahkemece 25 yil hapis cezasina mahkum edilmisti.

Ingiltere vatandasligi da bulunan Kara-Murza'yi suçlu bulan mahkeme ayrica Rus siyasetçiyi 400 bin ruble (yaklasik 5 bin dolar) para cezasina çarptirmisti.