KKTC Cumhurbaskani Tatar: "Kibris’in kendine has gerçekleri vardir"Mehmet Kemal Firik- "Rumlar ile bizi birlestirecek, bir devlet içinde yasatacak dogal mekanizmalar yok" - "Güney Kibris'in egemen esit iki devletli bir zeminde bizimle anlasmasi, iki tarafa da fayda saglayacaktir"

KKTC Cumhurbaskani Tatar: "Kibris’in kendine has gerçekleri vardir"Mehmet Kemal Firik- "Rumlar ile bizi birlestirecek, bir devlet içinde yasatacak dogal mekanizmalar yok"
- "Güney Kibris'in egemen esit iki devletli bir zeminde bizimle anlasmasi, iki tarafa da fayda saglayacaktir"

LEFKOSA (AA) - MEHMET KEMAL FIRIK - Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Kibris Türkleri ile Rumlari birlestirecek, bir devlet içinde yasatacak dogal mekanizmalarin olmadigini belirterek, Kibris’in kendine has gerçeklerinin bulundugunu söyledi.

Cumhurbaskanligi ofisinde AA muhabirine son gelismeleri degerlendiren Tatar, 40. kurulus yil dönümünü kutlamaya hazirlanan KKTC'nin egemenliginden asla taviz vermeyecegini dile getirerek, KKTC gerçegini tüm dünyanin kabul etmesi gerektigini vurguladi.

Kibris'ta bir sorunun bulundugunu ve bu nedenle uzlasmaya ihtiyaç olduguna dikkati çeken Tatar, uzlasma ve isbirliginin yolunun iki egemen esit devletten geçtigini, sorunun çözümünün bir tarafinin mutlak surette Kibris Türklerinin devleti KKTC oldugunu ifade etti.

Tatar, basta Birlesmis Milletler (BM) olmak üzere uluslararasi toplumun bir kisminin yaptigi birlesme çagrilarinin gerçeklerden uzak oldugunu kaydederek, sunlari söyledi:

"Rumlar ile bizi birlestirecek, bir devlet içinde yasatacak dogal mekanizmalar yok çünkü Kibris’in kendine has gerçekleri vardir. 60 yildir artik herkes pozisyonunu belirlemistir. Ben Rumca bilmem, o Türkçe bilmez. Ben onu tanimam, o beni tanimaz. Is dünyasi iki tarafta bambaska. O bakimdan iki toplumlu federasyon söylemleri ile bir yere varilamaz."

BM Güvenlik Konseyinin 1964 yilinda aldigi karar dogrultusunda iki toplumlu federasyon modelinde israrci olunmasinin anlamsiz oldugunu vurgulayan Tatar, "Size röportaj verdigim bu odada yaklasik 60 yil önce Kibris Türk Federe Devleti süreci baslamis. 60 yildan sonra siz bandi geri sarip 'Sizi birlestirecegiz, 1960’lara geri götürecegiz.' seklindeki bir anlayisin basarili olmasi mümkün degildir." diye konustu.

- "Bir anlasma olursa her iki tarafa da büyük faydalar getirecektir"

Tatar, Güney Kibris Rum Yönetimi'nin (GKRY) yeni seçilen lideri Nikos Hristodulidis'in, kilise ve asiri sagci Rum Ulusal Halk Cephesinin (ELAM) destegi nedeniyle "Birlesik Kibris" fikrini savundugunu belirterek, Hristodulidis'in seçildikten sonra uluslararasi toplumu dikkate alarak iki toplumlu federasyon modelini benimseyen profil çizdigini fakat tavrinda degisiklik olmadigini söyledi.

KKTC'nin bugüne kadar uluslararasi görüsmelerde hep uzlasmadan yana tavir sergiledigini vurgulayan Tatar, sunlari kaydetti:

"Güney Kibris'in egemen esit iki devletli bir zeminde bizimle anlasmasi, iki tarafa da fayda saglayacaktir. Türkiye’nin destegiyle gerek denizlerdeki hidrokarbon, dogal gaz zenginliklerinin arastirmasi olsun, gerek yenilenebilir enerji kaynaklarinda isbirligi olsun, gerek sadece 40 mil uzakliktaki Türkiye üzerinden elektrik kablosu ile Avrupa’ya enterkonnekte sistemine baglamak ve buradaki enerji politikasini sürdürebilmek olsun, bunlar hep olabilir ve her iki tarafa da fayda saglayacak önerilerdir."

Isbirligi ve uzlasma durumunda KKTC'ye Türkiye'den gelen suyun da Güney Kibris ile paylasilmasinin mümkün olacagini anlatan Tatar, "Kuraklik ve küresel isinmanin oldugu bir dönemde Türkiye'den gelen su bir nimet. Bir anlasma olursa Güney Kibris, Türkiye’nin limanlari, hava sahasi, Türkiye’den buraya akacak olan daha fazla turist ve tüm bunlar, kazan kazan durumunu ortaya çikaracagi için her iki tarafa da büyük faydalar getirecektir." ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Tatar, anlasma olmamasi durumunda ise KKTC'nin zaten kendi yolunda ilerledigini ve taninmasi için Türkiye'nin dostlari, Islam ülkeleri ve Türk Devletleri Teskilati (TDT) üyelerine yönelik çabalarini sürdürdügünü sözlerine ekledi.