Azerbaycan'in Iran istihbaratiyla çalistigini tespit ettigi 2 kisi Iran'da "gözetim altina alindi"Ahmet Dursun

Azerbaycan'in Iran istihbaratiyla çalistigini tespit ettigi 2 kisi Iran'da "gözetim altina alindi"Ahmet Dursun

ANKARA (AA) - Iran, Azerbaycan yönetimine muhalif "Hüseyniyun" adli grubun 2 yöneticisinin Azerbaycan'in bazi suçlamalarinin sorusturulmasi için "gözetim altina alindigini" duyurdu.

Iran resmi haber ajansi IRNA'ya konusan ismi açiklanmayan bir güvenlik yetkilisi, geçen hafta Kum kentinde Azerbaycan yönetimine karsi faaliyet gösteren "Hüseyniyun" adi verilen grubun yöneticileri Orhan Memmedov ve Tohid Ibrahimbeyli'nin tutuklandigina dair haberleri degerlendirdi.

"Hüseyniyun" yöneticilerinin tutuklanmadigini ancak "gözetim altina alindigini" söyleyen yetkili, "Söz konusu 2 Azerbaycan vatandasi hakkinda bazi suçlamalar ileri sürülmüstür ve bu suçlamalarin incelenmesi de daha ileri sorusturma gerektirmektedir. Bu nedenle bahsedilen kisiler bu konularin arastirilmasi için gözetim altinda tutuluyor." dedi.

Azerbaycan vatandaslarindan olusan "Hüseyniyun"larin yöneticilerinden Ibrahimbeyli ile Memmedov'un geçen hafta Kum'da tutuklandigina yönelik haberler medyaya yansimisti. Tahran Milletvekili Ahmed Nadiri, konuya iliskin Twitter'dan paylastigi mesajinda, haberleri dogrulayarak "Hüseyniyun yöneticilerinin tutuklanmasini ulusal çikarlara aykiri bir eylem" seklinde nitelendirmisti.

Azerbaycan yönetimine karsi faaliyetleriyle bilinen söz konusu grubun bazi üyeleri, Iran'dan yayin yapan "irdiplomacy.ir" internet sitesine göre, Meshed ve Kum'da egitim görmüs ve Devrim Muhafizlari Ordusu bünyesinde 2015'te Suriye'ye gönderilmisti.

Azerbaycan Devlet Güvenlik Servisi 1 Kasim 2022'de Tohid Ibrahimbeyli ve Orhan Memmedov isimli sahislarin Iran istihbarati ile isbirligi yaptigini açiklamisti. Ibrahimbeyli ve Memmedov hakkinda uluslararasi arama karari çikartilmisti.