Azerbaycan Cumhurbaskani Yardimcisi Haciyev, diplomatik temsilcilere Karabag'daki son durumu anlatti:Ruslan Rehimov- "(Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan) Erdogan'in önerdigi formatta bölgesel konulari çözüme kavusturabiliriz" - "Azerbaycan'in gündemi Karabag'daki Ermenilerin barisçil sekilde entegrasyonunu saglamaktir. Bölgeye barisi getirmek istiyoruz" - "Hiçbir sekilde sivil yapilar hedef alinmadi"

Azerbaycan Cumhurbaskani Yardimcisi Haciyev, diplomatik temsilcilere Karabag'daki son durumu anlatti:Ruslan Rehimov- "(Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan) Erdogan'in önerdigi formatta bölgesel konulari çözüme kavusturabiliriz"
- "Azerbaycan'in gündemi Karabag'daki Ermenilerin barisçil sekilde entegrasyonunu saglamaktir. Bölgeye barisi getirmek istiyoruz"
- "Hiçbir sekilde sivil yapilar hedef alinmadi"

BAKÜ (AA) - Azerbaycan Cumhurbaskani Müsaviri Hikmet Haciyev, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in önerdigi Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan formati ile bölgesel konularin çözüme kavusturulabilecegini söyledi.

Azerbaycan Disisleri Bakanliginda, Cumhurbaskani Müsaviri Hikmet Haciyev, Azerbaycan Cumhurbaskaninin Özel Görevler Temsilcisi Elçin Emirbeyov ve Disisleri Bakan Yardimcisi Fariz Rzayev'in katilimiyla ülkede akredite diplomatik temsilcilere brifing verildi.

Haciyev, toplantida, Azerbaycan devletinin Karabag'daki Ermeni nüfus için genis kapsamli sosyal ve entegrasyon plani hazirladigini söyledi.

Azerbaycan devletinin Karabag'daki sözde rejime entegrasyon konularini görüsmek üzere daha önceleri davetler gönderdigini fakat bu davetlerin geri çevrildigini hatirlatan Haciyev, "Azerbaycan'in gündemi Karabag'daki Ermenilerin barisçil sekilde entegrasyonunu saglamaktir. Bölgeye barisi getirmek istiyoruz." dedi.

Haciyev, Karabag'daki sayilari 10 bini bulan silahli güçlerin bölge barisina tehdit olusturdugunu her zaman dile getirdiklerini vurgulayarak, "Dün mayin patlamasinda sivil vatandaslarimiz ve polis memurlarimiz yasamini yitirdi. Bu da bizi lokal antiterör tedbirleri hayata geçirmeye zorladi. Hiçbir sekilde sivil yapilar hedef alinmadi. Sivillere ates açilmadi. Azerbaycan, Karabag'daki yasa disi gruplarin silahi birakma güvencesini almistir. Onlara Azerbaycan tarafindan güvenli çikis saglanacaktir." ifadelerini kullandi.

Yarin Yevlah kentinde Karabag'daki Ermeni nüfusun temsilcileri ile Azerbaycan devlet yetkilileri arasinda bir görüsme gerçeklestirilecegini anlatan Haciyev, "Azerbaycan sorunsuz yeniden entegrasyon sürecine hazir oldugunu bir kez daha ilan ediyor. Halkin insani taleplerini karsilamaya haziriz. Kisa sürede bölgede istikrar ve güvenligi saglamaya haziriz." diye konustu.

Haciyev, Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin (BMGK) yarin Karabag gündemiyle yapacagi toplantinin bölgedeki kirilgan duruma zarar verebilecegini belirterek, "Böyle bir toplantiya gerek yoktu. Azerbaycan istendigi zaman operasyonun gerekçelerini anlatabilir." dedi.

- "Azerbaycan, bölgesel konularin bölgesel düzeyde çözümünden yanadir"

Brifing sonrasinda basin mensuplarina Ermenistan ile iliskilerin normallestirilmesi hususunda açiklamalarda bulunan Haciyev, "Azerbaycan, bölgesel konularin bölgesel düzeyde çözümünden yanadir. Bu hususta Türkiye Cumhurbaskani Sayin Recep Tayyip Erdogan, Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan formatini önerdi. Bu formatta bölgesel konulari çözüme kavusturabiliriz. Azerbaycan ayni zamanda 3+3 formatinin da destekçisidir. Fakat maalesef Ermenistan bölge sorunlarini bölge disindaki güçlerle çözmeye çalisiyor. Bu da bölgemiz için faydali degildir. Bazi ülkeler kendi jeopolitik ve iç sorunlarini bizim bölgemize ihraç etmek istiyor." ifadelerini kullandi.