Avukati ve bir kadini öldüren saniga 2 kez agirlastirilmis müebbet hapis cezasiMelike Gallenkus Ayfar- Mahkeme, sanigin sabikali geçmisi, fiilden sonraki tutum ve davranislari ile gelecegi üzerindeki olasi etkilerini dikkate alarak cezada indirim uygulamadi

Avukati ve bir kadini öldüren saniga 2 kez agirlastirilmis müebbet hapis cezasiMelike Gallenkus Ayfar- Mahkeme, sanigin sabikali geçmisi, fiilden sonraki tutum ve davranislari ile gelecegi üzerindeki olasi etkilerini dikkate alarak cezada indirim uygulamadi

ISTANBUL (AA) - Avukat Servet Bakirtas'i Bakirköy'deki ofisinde, bir kadini da Yenibosna'daki is yerinde öldürdügü gerekçesiyle yargilanan sanik Abdullah Türkoglu, iki kez agirlastirilmis müebbet ile 3 yil hapis cezasina çarptirildi.

Bakirköy 14. Agir Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya, tutuklu sanik Abdullah Türkoglu Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile baglandi. Durusmaya, maktul Servet Bakirtas'in ailesi ile maktul Öznur Tufan'in yegeni Burak Ocak ve avukatlari da katildi.

Istanbul Barosu Baskani Filiz Saraç ile bir kisim avukatlar da durusmada hazir bulundu.

Esas hakkindaki mütalaasini açiklayan cumhuriyet savcisi, eylemini gerçeklestirmeye olay tarihinden önce karar veren sanigin bunda sebat ve israr gösterdigini belirterek, sanigin "karariyla icrasi arasinda makul bir süre geçmesinin, önceden plan yapip silah temin etmesinin, sahte kimlik hazirlamasinin, adresini belirledigi maktul Bakirtas'in ofisinin bulundugu binaya girmesinin" eylemi tasarladigini gösterdigini kaydetti.

Mütalaada, sanik Türkoglu'nun, 6 Temmuz 2022'de Bakirtas'i "kisinin yerine getirdigi kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürme" ve Öznur Tufan'i da "kadina karsi kasten öldürme" suçlarindan 2 kez agirlastirilmis müebbet hapisle cezalandirilmasi istendi. Sanigin ayrica "resmi belgede sahtecilik" ve "ruhsatsiz silah bulundurma" suçlarindan da 3 yildan 8 yila kadar hapis cezasina çarptirilmasi talep edildi.

- Maktulün avukat kizi: "Suçu bilerek, isteyerek gerçeklestirmistir"

Durusmada söz verilen maktul Servet Bakirtas'in avukat kizi Elif Bakirtas, "Babamin ofisinin bir çalisma usulü vardi. Hiçbir zaman disaridan is alinmazdi. Kapi çalininca da kibarca anlatilir ve kimse alinmazdi. Sanik daha önce de gelmis ve alinmamis. Bu usulü bildiginden 'Beni üst kattan gönderdiler.' diyor. Sanik bu suçu bilerek, isteyerek, tasarlayarak gerçeklestirmistir ve agir sekilde cezalandirilmalidir." ifadelerini kullandi.

Katilan Burak Ocak da sanigin daha önce kendisini 4 kursunla yaraladigini, kursunlardan birinin hala vücudunda oldugunu belirterek, "O zaman da beni öldürmeye çalisti. 4 yil yatti çikti. Bu adam çiktiginda beni öldürecek. Katliam yapmaya çikmis. Adaletinize siginiyoruz." seklinde konustu.

Sanik Abdullah Türkoglu, olayin ani gelistigini, niyetinin kendisini öldürmek oldugunu savunarak, "Bir gideyim, dedim. Kapi açilmasa geri dönecektim. Daha önce beynimde, onu öldüreyim, bunu öldüreyim diye bir plan yoktu. Spotçular çarsisina gittim. Burak Ocak'i bulamadigim için sansima o kapida durdum. Uzaktan bir el ates ettim. Daha sonra da yakalandim. Pismanim, darbedilmeme ragmen duydugum pismanliktan dolayi sikayetçi de olmadim. Yaptiklarimdan dolayi çok pismanim." ifadelerini kullandi.

- Mahkemenin karari

Davayi karara baglayan mahkeme, sanik Abdullah Türkoglu'nu Servet Bakirtas'i "kisinin yerine getirdigi kamu görevi nedeniyle ve tasarlayarak kasten öldürme" suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasina çarptirdi.

Sanigi maktul Öznur Tufan'a karsi "kadini kasten öldürme" suçundan agirlastirilmis müebbet hapisle cezalandiran mahkeme, saniga ayrica "resmi belgede sahtecilik" suçundan 2 yil, "ruhsatsiz silah kullanma" suçundan da 1 yil hapis cezasi verdi.

Mahkeme, sanigin sabikali geçmisi, fiilden sonraki tutum ve davranislari, gelecegi üzerindeki olasi etkilerini dikkate alarak, cezada indirim uygulamayip tutukluluk halinin devamina hükmetti.

- Istanbul Barosu Baskani Saraç'in açiklamasi

Durusma sonrasinda basin mensuplarina açiklama yapan Istanbul Barosu Baskani Filiz Saraç, kararin savunma görevini yerine getiren meslektaslarina yönelik siddete karsi caydirici olmasi için emsal teskil etmesini diledigini belirterek, "Bir kez daha vurguluyoruz. Savunma hakki vatandasin temel hakkidir. Savunma hakki kutsal. Avukata yönelik siddet, savunma kurumuna ve adalete yöneliktir. Savunma yoksa yargilama da yoktur, adalet de yoktur. Savunma hakki için ve siddete karsi olmak için mücadelemiz sürecek." diye konustu.

Maktul Servet Bakirtas'in kizi Elif Bakirtas ise "Bu savas benim önce babama, sonra da onun biraktigi meslege karsi yapmam gereken bir hareketti. Siddetin, dini, irki, meslegi olmuyor ama biz avukatlar her gün baski ve siddet altinda çalisiyoruz. Bu yüzden bu karar meslegini iyi ifa eden meslektaslarima isik ve emsal olsun diyorum." degerlendirmesini yapti.

- Iddianameden

Bakirköy Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, 2014'te Yenibosna'daki Spotçular Çarsisi'nda is yeri bulunan sanik Abdullah Türkoglu'nun ayni yerde is yeri olan Burak Ocak'i silahla yaraladigi gerekçesiyle cezaevine girip tahliye edildigi anlatiliyor.

Ocak'in avukati maktul Servet Bakirtas'in haciz islemleri yaptirdigi, ablasina sattigi evle ilgili tasarrufun iptali ve 900 bin liralik tazminat davasi açtigi gerekçesiyle sanigin husumet besledigi, ikisini de öldürmeye karar verdigi aktarilan iddianamede, sanigin 6 Temmuz 2022'de Servet Bakirtas'i avukatlik ofisinde öldürdügü kaydediliyor.

Iddianamede, Burak Ocak'i öldürmek için Spotçular Çarsisi'na giden ancak bulamayinca teyzesi Öznur Tufan'i da öldürerek kaçan sanigin "kisinin yerine getirdigi kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürme" ve "kadina karsi kasten öldürme" suçlarindan iki kez agirlastirilmis müebbet, "resmi belgede sahtecilik" ve "ruhsatsiz silah bulundurma" suçlarindan da 3 yildan 8 yila kadar hapis cezasina çarptirilmasi isteniyordu.