Avukat Safak Mahmutyazicioglu'nun öldürülmesi davasina devam edildiMelike Gallenkus Ayfar

Avukat Safak Mahmutyazicioglu'nun öldürülmesi davasina devam edildiMelike Gallenkus Ayfar

ISTANBUL (AA) - Avukat Safak Mahmutyazicioglu'nun geçen yil Yesilköy Balikçilar Çarsisi'ndaki restoranda ugradigi silahli saldirida hayatini kaybetmesine iliskin 20 sanigin yargilandigi davada, 7 sanigin tutukluluk halinin devamina karar verildi.

Bakirköy 12. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya, 7 tutuklu ile bazi tutuksuz saniklar ve avukatlar katildi.

Safak Mahmutyazicioglu'nun agabeyi Celal Mahmutyazicioglu ile avukatlari da durusmada hazir bulundu.

Durusmada tanik olarak dinlenilen Rober Güler, olay gününden yaklasik 2-2,5 ay önce Safak Mahmutyazicioglu ile Yesilyurt'ta oturduklarini, enistesi olan Suphi Malgaz'in yanina geldigini ve bir emlak satimindan dolayi komisyondan bahsettigini anlatti.

Mekanda otururken Kadir Yasak'in enistesini arayarak Yesilköy'e davet ettigini aktaran tanik Güler, sunlari söyledi:

"Enistemle gitmek istedim. Safak da çok yakin arkadasimdi o da geldi. Ben Kadir Yasak'i tanimiyordum. Seccad Yesil'i is yerimden tanirdim. Mekana gittik. Kadir Yasak, enisteme, 'Yanindakiler kim?' deyince, Safak da 'Ben Safak Mahmutyazicioglu, benim ismimi duymadiniz mi?' dedi. Ama tartisma olmadi. Oradaki diger arkadaslarla tanistik, oturduk. Alma satma muhabbeti oldu. Safak avukat olarak degil, arkadasim olarak geldi. Biz müdahil olmadik. Suphi'ye 'Parayi ikiye böl, kapansin olay.' dedim. Çay içtik, bizi arabaya kadar yolcu ettiler. Sonrasinda biz ilk oturdugumuz mekana geri döndük. Bu sirada Seccad beni aradi. 'Safak bize gider mi yapti, bizi bozmaya mi geldi?' dedi. Benden Safak'in numarasini istedi. Safak da 'Ver ver' dedi. Sonrasinda Safak'in telefonunu Seccad'a verdim. Telefonda konustular. Safak ile Seccad konustu, Safak en son 'Ne anliyorsan anla.' dedi. Gereksiz bir tartismaydi. Tehditlesmeye, küfürlesmeye sahit olmadim."

- "Çözemedigimiz bir sir var"

Söz verilen katilan Celal Mahmutyazicioglu da meselenin arkasinda daha büyük bir hikaye ararken böyle komik bir sey oldugunu ögrendigini ifade ederek, "Safak bana bahsetmedi ya da ciddiye almadi. Burada bir sir var, maskeli bir balo var. Kimseye bir sey dememis. Durup dururken bu adam neden öldü. Çözemedigimiz bir sir var. Buradakiler biliyor. Olayin tanigi arkadasi, esi bilmiyor. Bir kendisi bir de buradakiler biliyor." diye konustu.

Cumhuriyet savcisi, 7 sanigin tutukluluk hallerinin devamini talep etti.

Söz verilen tutuklu sanik Kadir Yasak, "Bir sir yok. Olay en bastan anlattigim gibi, pismanim. Ben de arkadaslarim da karsi taraf da magdurdur. Kimseyi magdur etmek istemezdim." dedi.

Sanik Ali Yasak, kendilerine sadece selam verdigi için cezaevinde olanlarin bulundugunu, olayin yaralama kastiyla yasandigini ancak üzücü bir sekilde sonuçlandigini savunarak, "Bizim gibi insanlarin para için cinayet islemesi akla, mantiga uygun degildir. Para için cinayet islenmez, biz ailemizden böyle gördük. Benim olay gecesi yemekte ödedigim para belli. Oradan da baska mekana gidecektim. Ben bahsi geçen paranin yarisini bir gecede harcayacaktim. Tahliyemi talep ediyorum, beraat edecegime inaniyorum." ifadelerini kullandi.

Diger saniklar da olayla ilgilerinin bulunmadigini, suçsuz olduklarini öne sürerek, tahliyelerini istedi.

Mahkeme, taniklar Seren Serengil ile Mustafa Rahman Tohma hakkinda yeniden zorla getirilme karari çikarilmasina, gelmedikleri takdirde haklarinda suç duyurusunda bulunulmasina karar verdi. Tutuklu saniklarin bu hallerinin devamini kararlastiran mahkeme eksikliklerin giderilmesi için durusmayi erteledi.

- "Davaya katilma talebimden vazgeçiyorum"

Safak Mahmutyazicioglu'nun esi Ece Erken'in 6 Haziran'da mahkemeye dilekçe sundugu ögrenildi. Erken dilekçesinde, sunlari kaydetti:

"Zamansiz kaybettigim degerli esimin vefatindan sonra esimin ailesinden ve dost sandiklarimdan tek bir kisiden destek görmeden, üstelik kendisiyle geçmisi olan kisilerin mahkeme zamani yurt disinda keyifteyken bile, ben eksiksiz bir sekilde esimin tüm durusmalarina katildim. Muhatap olmayacagim kisilerle sayisiz kez kadin halimle muhatap oldum. Bizzat esimin öz agabeyi tarafindan hakaret ve tehdide ugradim. Konuyla ilgili sikayetim savciliktadir. Çok yalniz birakildim, fiziken ve ruhen artik kaldiramayacak kadar yoruldum. Odaklanmam gereken çocugumu, sagligimi, ailemi ve isimi ihmal ettim. Tüm bu sebeplerden dolayi davaya katilma talebimden vazgeçiyorum. Rabb'ime ve yüce Türk adaletine güveniyorum."

- Iddianameden

Bakirköy Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan 61 sayfalik iddianamede, 27 Ocak 2022'de Yesilköy'deki bir restoranda atesli silahla yapilan saldiri sonucu Safak Mahmutyazicioglu'nun öldürüldügü, Murat Bilmez'in ise yaralandigi belirtildi.

Iddianamede, saniklar Abdulkadir Kara ve Ali Yasak hakkinda "tasarlayarak kasten öldürmeye istirak" suçundan agirlastirilmis müebbet, "silahla kasten yaralamaya istirak", "silahla birden fazla kisiyle birlikte is yerinde geceleyin yagmaya tesebbüs" ve "ruhsatsiz atesli silahlarla mermileri satin alma veya bulundurma" suçlarindan da 3 yil dokuzar aydan 12 yil altisar aya kadar hapis cezasi istendi.

Aralarinda Kadir Yasak'in da bulundugu 8 sanik hakkinda benzer suçlardan agirlastirilmis müebbet ile 3 yil dokuzar aydan 10 yil altisar aya kadar hapis cezasi öngörülen iddianamede, 9 kisinin de "suçluyu kayirma" suçundan altisar aydan beser yila, Batuhan Aldatmaz'in ise "suçluyu kayirma" ve "suç delillerini yok etme, gizleme veya degistirme" suçlarindan 1 yildan 10 yila kadar hapisle cezalandirilmasi talep edildi.