Avrupa'daki en büyük dinozor iskeletlerinden biri Ispanya'da bulunduSenhan Bolelli

Avrupa'daki en büyük dinozor iskeletlerinden biri Ispanya'da bulunduSenhan Bolelli

MADRID (AA) - Avrupa'daki en büyük dinozor iskeletlerinden biri, Ispanya'nin dogusundaki Valensiya bölgesinin Els Ports de Morella ilçesinde bulundu.

Ispanyol paleontolog Jose Miguel Gasulla, Ispanyol basinina yaptigi açiklamada, Els Ports de Morella'da ortaya çikarilan dinozor iskeletinin dev kemiklerinin 100 milyon yildan fazla süredir, bölgeye has olan batakliklarin, büyük egrelti otlarinin altinda çok iyi bir sekilde korundugunu söyledi.

Günümüzden 145 milyon yil önce baslayip 66 milyon yil önce sona erdigi kabul edilen Alt Kretase dönemine ait olan dinozor çesitlerinin bu bölgede oldugunun zaten bilindigini aktaran Gasulla, son dinozor iskeletinin Avrupa'da bulunanlarin en büyüklerden biri ve Iber Yarimadasi'nda ortaya çikarilan yeni bir tür oldugunu ifade etti.

Sauropoda olarak adlandirilan dinozor türüne ait olan söz konusu iskeletin, 1 metreden genis omurlari, yaklasik 2 metre yüksekliginde bir uyluk kemigi oldugu belirtildi.

Bölgede toplamda dört dinozor iskeleti bulundugu ve bunlarin üçünün yeni türe ait oldugu bilgisi paylasildi.

Gasulla, "Bu bölge Ispanya'daki dinozor kalintilarinin incelenmesi açisindan kilit bir öneme sahip. Ayrica Avrupa'nin Alt Kretase dönemine ait en iyi kayitlardan biri ve dinozorlarin çesitliligini genisleten bir yer. Buradan iyi haberler almaya alisigiz. Uluslararasi bilim toplumu için de büyük bir olay." açiklamasinda bulundu.