Arastirma: Nesli tükenmekte olan pangolinlerin yeni bir türü kesfedildiAynur Seyma Asan

Arastirma: Nesli tükenmekte olan pangolinlerin yeni bir türü kesfedildiAynur Seyma Asan

ANKARA (AA) - Çin'de arastirmacilar, nesli tükenme tehlikesindeki pangolinlerin pullarini incelemeleri sonucu yeni bir pangolin türü kesfetti.

Çin'in Yünnan Üniversitesindeki Yasam Bilimleri Fakültesinden arastirmacilar, Hong Kong ve Çin'in Yünnan eyaletinde yasadisi ticareti yapilirken el konulan pangolinlerin vücutlarinin farkli bölümlerine ait pul örneklerini inceledi.

Pullari inceleyen arastirmacilar, mevcut türlerde görülmemis genetik farkliliklar kesfetti. Söz konusu farkliliklar, 8 pangolin türünden baska bir pangolin türünü ortaya koydu.

Kesfedilen dokuzuncu pangolin türü, "manis mysteria" olarak adlandirildi.

CNN'e yazili açiklama yapan arastirma yazarlarindan Jing-Yang Hu, "manis mysteria"nin kesfiyle pangolinlerin neslini koruma çalismalarinin, bu türün özelliklerine uygun olarak da düzenlenebilecegini kaydetti.

Kesfedilen pangolin türünü fiziksel özellikleriyle ayirt edilmesinin zor olmasi nedeniyle "kriptik tür" olarak siniflandiran arastirmacilar, genetik analizle baska pangolin türleri de bulabilmeyi umuyor.

Arastirma, Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) adli dergide yayimlandi.

- Pangolinlerin nesli tükenme tehlikesiyle karsi karsiya

Karincayiyen türüne ait pangolinlerin, Asya kitasi genelinde yasa disi ticareti yapiliyor. Çin'de geleneksel ilaç yapimi için kullanilan pangolinlerin pullarinda keratin maddesi bulunuyor. Pangolinler, çesitli hastaliklara iyi geldigi gerekçesiyle Vietnam ya da Çin'de yüksek fiyatlara satiliyor.

Sadece geceleri ortaya çikan ve boylari bir metreyi bulan pangolinlerin nesli tükenme tehlikesiyle karsi karsiya oldugu için koruma altinda tutuluyor.

Pangolinlere yönelik farkindaligi artirma çabalari kapsaminda 2012'den bu yana her yil subatin 3'üncü cumartesisi Dünya Pangolin Günü olarak kutlaniyor.