Avro Bölgesi bankalarinin sermaye ve karlari artiyorBahattin Gönültas

Avro Bölgesi bankalarinin sermaye ve karlari artiyorBahattin Gönültas

BERLIN (AA) - Avro Bölgesi bankalari, geçen yilin son çeyreginde sermaye tamponlarini güçlendirerek tahsil edilemeyen alacaklarini azaltti.

ECB, 2022'nin son çeyregine iliskin denetimdeki bankalarin sermaye, öz kaynak karliligi ve sorunlu kredileri ile ilgili istatistikleri açikladi.

Buna göre, Avro Bölgesi'ndeki bankalarin mali gücünün temel ölçütü olan Çekirdek Sermaye Yeterlilik Orani (Tier 1) geçen yilin son çeyreginde yüzde 14,74'ten yüzde 15,27'ye çikarak yasal sermaye oraninin üzerine ulasti. Söz konusu oran, Ispanya'daki bankalarda ortalama yüzde 12,6 olurken, Estonya'daki bankalarda yüzde 22,86 olarak gerçeklesti.

Avro Bölgesi'nde ECB tarafindan denetlenen en büyük bankalarin öz kaynak karliligi ise yüksek faiz oranlarinin bankalarin kredi marjlarini artirmasiyla yüzde 7,55'ten yüzde 7,68'e çikti. Bu oran, bu tür istatistiklerin tutulmaya basladigi 2015'ten bu yana en yüksek seviye olarak kayitlara geçti. 2021'in son çeyreginde bu oran, yüzde 6,70 olmustu.

Avro Bölgesi bankalarinda sorunlu kredilerin orani, 2022'nin son çeyreginde yüzde 2,28 (339 milyar avro) ile tüm zamanlarin en düsük seviyesine geriledi.

ECB, yüksek enflasyon karsisinda Temmuz 2022'den bu yana faiz oranlarini 350 baz puan gibi rekor oranda artirirken, bu durumun kredi geri ödemelerinde zorluk yasanabilecegi endisesine neden oldugu belirtildi.