Arastirma: Degisen sicakliklar böcek ilaçlarinin arilar üzerindeki olumsuz etkisini artiriyorDilara Karatas

Arastirma: Degisen sicakliklar böcek ilaçlarinin arilar üzerindeki olumsuz etkisini artiriyorDilara Karatas

ANKARA (AA) - Ingiltere'de yapilan arastirmada, degisen sicakliklarin böcek ilaçlarinin yaban arilari üzerindeki olumsuz etkisini artirdigi ortaya çikti.

Phys.org sitesinin haberine göre, Ingiltere'deki Imperial College London'dan uzmanlar, sicaklik degisikligi ile böcek ilaçlarinin yaban arilarinin popülasyonu ve tozlasma üzerindeki etkisini inceledi.

Arastirmada, 21, 27 ve 30 santigrat derecede, iki farkli böcek ilaci etkisi altindaki yaban arilarinin davranis biçimlerine etkisi gözlemlendi.

Yaban arilarinin, beslenme, duyarlilik, hareket kabiliyeti ve yürüme oranlariyla iliskili davranislarinin düsük sicaklik altinda böcek ilacindan güçlü sekilde etkilendigi belirlendi.

Bunun yani sira böcek ilaci etkisindeki yaban arilarinin baska bir davranisi olan uçus mesafesi de 21 ile 27 santigrat derecede ayni seyrederken, 30 santigrat dereceye ulasirken keskin bir sekilde düstügü tespit edildi.

Iklim degisikligi nedeniyle gelecekte yasanabilecek asiri sicakliklarin, böcek ilaçlarinin ari popülasyonu ve tozlasma üzerindeki etkisini artirabilecegi kaydedildi.

- "Böcek ilacinin tehlikelerine iliskin algimiz da degisiyor"

Arastirmanin yazarlarindan Dr. Richard Gill, "En yüksek sicakliktaki uçus performansindaki düsüs, arilarin sicaklik ve böcek ilacina maruz kalmasiyla birlesince bir yerde dayanma kabiliyetini astigini gösteriyor. Sicaklik, gün içinde sürekli degisebilir ve bu durum göz önüne alindiginda böcek ilacinin tehlikelerine iliskin algimiz da degisiyor." ifadesini kullandi.

Iklim degisikligi nedeniyle arilarin böcek ilaçlarina ve asiri sicaklara daha fazla maruz kalabilecegine isaret eden Gill, "Arastirmamizla ari gibi polen tasiyan hayvanlarin korunmasina yardimci olmak için böcek ilaçlarinin farkli iklim bölgelerinde ilaçlarin dogru konsantrasyonlarindan uygulanmasina yardimci olabiliriz." dedi.

Sicaklik ve böcek ilaci arasindaki iliskiyi incelediklerini belirten arastirmanin yazari Daniel Kenna, "Bulgularimiz, böcek ilacinin zehirliligini degerlendirirken, çevresel baglamin çok önemli oldugunu gösteriyor. Özellikle artan sicakliklar nedeniyle arilarin davranisinin tahmin edilmesinde de önemli etkisi var." degerlendirmesinde bulundu.

Arastirma, Global Change Biology isimli dergide yayimlandi.