AmCham Türkiye Baskanligi'na Tankut Turnaoglu seçildiHatice Senses Kurukiz- Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Burak Daglioglu: - "Hepimizin bildigi üzere Sayin Cumhurbaskanimiz, ABD ile ticaret hacmimizin 100 milyar dolara ulasmasi hedefini ortaya koydu ve bu hedefe ulasmak için karsilikli yatirimlar büyük önem tasiyor" - AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Baskani Tankut Turnaoglu: - "Üyemiz konumundaki ABD sirketlerinin Türkiye'de ticari faaliyetlerini gelistirmeye ve iki ülke arasinda karsilik

AmCham Türkiye Baskanligi'na Tankut Turnaoglu seçildiHatice Senses Kurukiz- Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Burak Daglioglu:
- "Hepimizin bildigi üzere Sayin Cumhurbaskanimiz, ABD ile ticaret hacmimizin 100 milyar dolara ulasmasi hedefini ortaya koydu ve bu hedefe ulasmak için karsilikli yatirimlar büyük önem tasiyor"
- AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Baskani Tankut Turnaoglu:
- "Üyemiz konumundaki ABD sirketlerinin Türkiye'de ticari faaliyetlerini gelistirmeye ve iki ülke arasinda karsilik

ISTANBUL (AA) - Türkiye'yi global pazarlara tasima hedefiyle 125'ten fazla üyesiyle faaliyet gösteren Amerikan Sirketler Dernegi Türkiye'nin (AmCham) 19. Olagan Genel Kurul Toplantisi Istanbul'da gerçeklesti.

Dernekten yapilan açiklamaya göre, yönetim kurulu seçiminin de yapildigi toplantida Tankut Turnaoglu, yeni dönemde de baskan seçildi. Üye temsilcilerinin katildigi, ABD Büyükelçisi Jeffry Flake ve Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Burak Daglioglu'nun konuk olarak yer aldigi toplantida, 2023 yilina iliskin beklenti ve hedefler ele alindi.

Açiklamada genel kurul açilis konusmasina yer verilen AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Baskani Tankut Turnaoglu, sunlari kaydetti:

"ABD ile Türkiye'nin ikili ticaret hacmi 2022'de bir önceki yila göre yaklasik yüzde 22 artarak 34 milyar dolarla rekor seviyeye ulasirken, ABD bir kez daha Türkiye'nin en büyük ikinci ihracat pazari olarak konumlandi. 2022'de Türkiye'nin ABD'ye ihracati 19 milyar dolar, ABD'nin Türkiye'ye ihracati ise 15 milyar dolar düzeyinde gerçeklesti. Üyemiz konumundaki ABD sirketlerinin Türkiye'de ticari faaliyetlerini gelistirmeye ve iki ülke arasinda karsilikli olarak mutabik kalinan 100 milyar dolarlik ticaret hacmi hedefine katkida bulunmaya devam ediyoruz. Bu dogrultuda çalismayi ve yönetim kurulumuzun öncelikli olarak belirledigi alanlara odaklanmayi 2023'te de artirarak sürdürecegiz."

AmCham Türkiye'nin, 60 milyar dolarlik ekonomik katki ve 100 bin kisilik istihdam yaratan 125'ten fazla ABD'li sirketi temsil ettigini bildiren Turnaoglu, "Ikili ekonomik ve ticari iliskilerimizde hayata geçirebilecegimiz çok daha güçlü bir potansiyel görüyoruz. Hedefimiz iki ülke arasindaki yatirim ve ticareti artirarak Türkiye'yi küresel pazarlara tasiyan güç olmak. Türkiye Cumhuriyeti olarak bu yil 100. yilimizi kutluyoruz. Biz de AmCham olarak, bu yil için ayri bir tema belirledik. Türkiye'nin gelecek yüzyilinda ikili ekonomik iliskileri daha da güçlendirecegiz." ifadelerini kullandi.

Turnaoglu, yenilenen yönetim kurulunda yüzde 43 kadin temsilini sagladiklarini, yeni yönetim ve danisma kurulunun, AmCham bünyesindeki üyelerin faaliyet gösterdikleri tüm sektörlerden temsilci barindirdigini kaydetti.

- "Ülkemizin UDY performansini birlikte daha ileriye tasiyacagimiza inaniyoruz"

Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Burak Daglioglu da 6 Subat'ta meydana gelen depremler sonrasinda ABD Ticaret Odasi öncülügünde 100 milyon dolari asan ayni ve nakdi yardimlarindan dolayi yanlarinda olan tüm is insanlarina tesekkür etti.

AmCham Türkiye basta olmak üzere uluslararasi is dünyasi temsilcilerinin ilk saatlerden itibaren aksiyon alarak deprem bölgesine yardim ulastirmasini, çalisanlariyla sahada gönüllülük faaliyetleri yürütmelerini Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi olarak memnuniyetle karsiladiklarini aktaran Daglioglu, su degerlendirmelerde bulundu:

"Hepimizin bildigi üzere, Sayin Cumhurbaskanimiz, ABD ile ticaret hacmimizin 100 milyar dolara ulasmasi hedefini ortaya koydu ve bu hedefe ulasmak için karsilikli yatirimlar büyük önem tasiyor. 2003 yilindan bu yana ABD'den ülkemize 14 milyar dolarin üzerinde dogrudan yatirim gelmistir ve yaklasik 2 bin ABD sermayeli sirket ülkemizde faaliyet göstermektedir. Söz konusu yatirimlarin arttirilmasi için Sayin Tankut Turnaoglu liderliginde AmCham Türkiye ile çok çesitli basliklarda yakin çalismalar yürüttük, yürütmeye devam ediyoruz. 19. olagan genel kurul toplantisi vesilesiyle seçilecek yönetim kurulunu simdiden tebrik ediyorum. Yeni yönetim kurulu ile Cumhuriyetimizin 100. yilini kutladigimiz bu dönemde, is ortakligimizi daha da güçlendirerek ülkemizin UDY performansini birlikte daha ileriye tasiyacagimiza inaniyoruz."

Toplantida konusan ABD Büyükelçisi Jeff Flake de "ABD'nin Türkiye'deki diplomatik misyonu, Türkiye'nin güneyinde gerçeklesen depremlerde zarar görenlere yardim saglama konusunda Türk hükümetiyle yakin bir çalisma içerisindedir. Amerikan sirketlerinin de ayni sekilde Türkiye'nin toparlanmasina yardimci olmaya kararli olduklarini biliyorum. Tüm Amerikan Sirketler Dernegi üyeleri, ayni veya maddi bagislar yoluyla yardim çabalarini destekleme taahhüdünde bulunmustur. Bu destekler, Amerikan özel sektörünün cömert katkilarinin birer göstergesidir. Ayni zamanda, bir arkadasimiza ihtiyaç aninda gösterecegimiz destegin simgesidir." görüslerini aktardi.