Elektronik sigara kalp krizi olusumunu kolaylastiriyorTolga Yanik- Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Abdullah Kansu:- "Içerigindeki nikotin nedeniyle damar sertligine yol açarak kriz olusumunu kolaylastiriyor ve kalp hastaligi riskini yükseltiyor"
ISTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Abdullah Kansu, elektronik sigaranin nikotin bagimliligini artirdigini belirterek, "Solunum fonksiyonlarini bozuyor, damar sertligine yol açarak kalp krizi olusumunu kolaylastiriyor." ifadelerini kullandi.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi açiklamasinda görüslerine yer verilen Dr. Ögr. Üyesi Abdullah Kansu, sigaranin yol açtigi, kanser, damar tikanikligi, kalp ve akciger hastaliklari nedeniyle her yil milyonlarca kisinin hayatini kaybettigini belirtti.
Son dönemde benzer saglik sorunlarina yol açan elektronik sigara tüketiminin de arttigini aktaran Kansu, elektronik sigaranin; nikotin bagimliligini artirdigini, solunum fonksiyonlarini bozdugunu ve damar sertligine yol açarak kalp krizi olusumunu kolaylastirdigini bildirdi.
Kansu, renkli ambalajlar ve farkli aromalarla sunulan elektronik sigaranin yatirimcilarin istahini kabarttigini belirterek, "Pazarlama stratejisi olarak masum gibi gösterilmek istenilse de zararli oldugunu dünya kabul ediyor. Görünümü, kullanimi ve dumani ile sigarayi taklit etmek üzere tasarlanmis ve birçok farkli türü bulunan bir cihaz. Son dönemde yapilan tibbi çalismalar içerigindeki bazi kimyasallarin en az sigaranin içindekiler kadar zararli oldugunu gösteriyor. Nikotin bagimliligi olusturmakta ve var olan bagimliligi artirmakta. Içerigindeki nikotin nedeniyle damar sertligine yol açarak kriz olusumunu kolaylastiriyor ve kalp hastaligi riskini yükseltiyor." degerlendirmesinde bulundu.
- "Yüksek nabiz ve kan basinci uzun vadede kalp sagligini etkiliyor"
Genellikle nikotin, aroma maddeleri ve diger kimyasallarin aerosolünü çekmesini saglarken, solunabilir nikotin buhari saldigini aktaran Kansu, sunlari kaydetti:
"Dumanin kokusu ile yogunlugu istege bagli olarak ayarlanabiliyor. Elektronik sigara solüsyonlarinda üretici firmaya ya da istege göre ayarli miktarlarda nikotin, aroma, tütün ürünü (sigara, nargile, puro) ve kanserojen madde bulunabiliyor. Elektronik sigaralarda saptanan kimyasal maddelerin çogu sigara içinde bulunan ve kansere neden oldugu saptananlarla benzer. Her nefeste 0-36 mg/mL arasinda nikotin aliniyor. Bu nedenle elektronik sigara, sigaraya göre daha fazla nikotin alinmasina neden oluyor.
Elektronik sigaranin kartusunun içindeki sivida, propilen glikol, etanol, nitrozamin, tütün çiçegi, nane, kahve, çikolata, meyve aromalari gibi tat ve koku içeren farkli kimyasallar bulunabiliyor. Solunum sistemi yoluyla akcigerlere alindiginda solunum fonksiyonlarini bozuyor. Bu maddenin, solunabilen toz ve parçaciklarinin üretim asamasinda solunmasi durumunda tikayici akciger hastaligina yol açtigi görülüyor. Kronik obstrüktif akciger hastaligi, solunum hastaliklari, astim gibi durumlarin olusumuna ve kötülesmesine sebebiyet veriyor."
Kansu, sigarayi birakmak için elektronik sigara kullaniminin dogru olmadigini vurgulayarak, tütün sektörünün elektronik sigara ile daha fazla müsteriye ulasarak daha fazla insani bagimli yapmak istedigini belirtti.
Elektronik sigarayla birlikte nikotin bagimliliginin yeniden arttigini aktaran Kansu, "Günümüzde hiç sigara içmemis gençler daha güvenli olduguna inanarak elektronik sigaraya basliyor ve normal sigaraya geçiyor. Nikotin içeren elektronik sigaradan bir nefes almanin kalp atis hizini artirdigi ve kan basincini yükselttigine dair önemli kanitlar bulunuyor. Yüksek nabiz ve kan basinci uzun vadede kalp sagligini etkiliyor." ifadelerini kullandi.