Almanya, fabrika siparislerinde salgin sonrasi en yüksek aylik düsüsü yasadiBahattin Gönültas- Ülkede temmuz ayinda fabrika siparisleri yüzde 11,7 azalarak sert bir düsüse imza atti

Almanya, fabrika siparislerinde salgin sonrasi en yüksek aylik düsüsü yasadiBahattin Gönültas- Ülkede temmuz ayinda fabrika siparisleri yüzde 11,7 azalarak sert bir düsüse imza atti

BERLIN (AA) - Almanya'da fabrika siparisleri, yüksek enflasyon sonrasi zayiflayan küresel ekonominin etkisiyle temmuzda yüzde 4 düsüs beklentisine karsin yüzde 11,7 gerileyerek Kovid-19- salgininin zirve yaptigi Nisan 2020'den bu yana en büyük aylik düsüsü gösterdi.

Almanya Federal Istatistik Ofisi (Destatis), temmuz ayina iliskin fabrika siparisleri geçici verilerini açikladi.

Buna göre, ülkede, yurt içinde üretilen ürünler için siparisler, temmuzda bir önceki aya kiyasla yüzde 11,1 azaldi.

Temmuzda fabrika siparisleri salginin zirve yaptigi Nisan 2020'den bu yana en büyük aylik düsüsü kaydetmis oldu.

Fabrika siparislerine iliskin piyasa beklentisi, aylik bazda yüzde 4 azalmasi yönündeydi. Haziran 2023’te söz konusu siparisler yüzde 7,6 artmisti.

Destatis açiklamasinda, temmuzda fabrika siparislerinde keskin düsüsün ana nedeninin haziranda hava ve uzay araci endüstrisinde bildirilen büyük üretim siparisleri oldugu vurgulandi.

Destatis verilerine göre, büyük ölçekli siparisler hariç tutuldugunda, yeni siparisler temmuzda aylik yüzde 0,3 artti. Bilgisayar, elektrikli ekipman ve metal ürünleri de dahil olmak üzere bir dizi sektörde siparisler temmuzda geriledi.

Motorlu tasitlarda ise yeni siparisler temmuzda aylik yüzde 2,7 artti.

Avro Bölgesi'nden siparisler yüzde 24,4 düserken, dünyanin geri kalanindan verilen siparisler yüzde 4,1 geriledi.

Almanya’da artan faiz oranlari ve yüksek enerji fiyatlari iç ekonomideki talebi azaltirken, temmuzda yurt içi siparisler bir önceki aya göre yüzde 9,7 düstü.

Almanya'da temmuzda yurt içi toplam siparisler, aylik bazda yüzde 9,7 ve yabanci siparisler yüzde 12,9 geriledi.

Söz konusu dönemde Avro Bölgesi'nden yeni siparisler haziran ayina göre yüzde 24,4, diger ülkelerden Almanya'ya gelen siparisler ise yüzde 4,1 azaldi.

Ülkede temmuzda ara mali üreticilerinin siparisleri aylik bazda yüzde 4,5, sermaye mali siparisleri yüzde 15,9 düsüs gösterdi. Tüketim mali üreticilerinin siparisleri ise yüzde 8,2 düstü.

VP Bank Basekonomisti Thomas Gitzel, konuya iliskin degerlendirmesinde, " Almanya küresel ekonomiye bagimli. Almanya’nin en önemli ticaret ortagi Çin ekonomisi zayifliyor." ifadesini kullandi.