ABD'de otomotiv isçilerinden "grevi genisletme" karariDilara Zengin Okay

ABD'de otomotiv isçilerinden "grevi genisletme" karariDilara Zengin Okay

WASHINGTON (AA) - ABD'de Birlesik Otomotiv Isçileri Sendikasi (UAW), ülkede 3 büyük otomobil üreticisine karsi baslattiklari grevi, yeni sözlesme görüsmelerinde ilerleme kaydedilmemesi nedeniyle General Motors (GM) ve Stellantis'e karsi genisleteceklerini duyurdu.

UAW Baskani Shawn Fain, yaptigi açiklamada, GM ve Stellantis'in 20 eyaletteki 38 tesisinde daha isçilerin is durduracagini bildirdi.

Fain, Ford ile yapilan görüsmelerde de sendikanin ücret, is güvenligi ve diger konularda ilerleme kaydettigini ve sirketin anlasmaya varma konusunda ciddi oldugunu aktardi.

- Otomotiv isçilerinin grevi

UAW'nin Ford, GM ve Stellantis ile yaklasik 150 bin isçinin yeni sözlesmesine yönelik görüsmelerinden mevcut sözlesmenin bitis tarihi olan 14 Eylül itibariyla anlasma çikmamasi sonrasinda yaklasik 13 bin isçi greve gitme karari almisti.

Böylece 3 büyük otomobil üreticisini hedef alan ve "Ayaga Kalk" olarak adlandirilan otomotiv isçilerinin grevi, 15 Eylül'de baslamis ve sendikanin 88 yillik tarihinde ilk defa 3 otomobil fabrikasinin isçileri birlikte greve gitmisti.

Grev kararinin ardindan sendika üyesi isçiler, GM'nin Missouri'deki montaj fabrikasinda, Michigan'daki Ford fabrikasinda ve Ohio'daki Stellantis'in Jeep fabrikasinda is durdurmustu.

- Sendika, 4 yil için yüzde 36'lik maas zammi istiyor

Otomobil üreticileri ise greve, bazi fabrikalarinda geçici isten çikarmalara giderek karsilik vermisti.

Ford, Michigan'daki montaj fabrikasinda grev yapmayan 600 isçiyi geçici olarak isten çikarirken, Stellantis de grev nedeniyle bir fabrikasinda 68 isçiyi geçici olarak isten çikaracagini, Indiana'daki iletim tesisinde ise isten çikarmalarin beklendigini duyurmustu.

GM de Kansas'taki fabrikasinda 2 bin isçiyi isten çikaracagini açiklamisti.

Sendika, otomobil üreticilerinden 4 yillik süreçte yüzde 36 oraninda ücret artisi, emeklilik desteklerinin iyilestirilmesini ve daha fazla ücretli izin talep ediyor.

Bunun karsisinda GM ve Ford yüzde 20'lik ücret zammi önerirken, Stellantis'in teklifi ise yüzde 17,5 düzeyinde bulunuyor.

- Grevin ekonomiyi olumsuz etkileyeceginden endise duyuluyor

Ekonomistler, ABD'de otomotiv isçilerinin grevinin tedarik sorunlari ve fiyat artislari yoluyla ekonomik kayiplara neden olabilecegi öngörülüyor.

Grevin ekonomik etkisinin otomotiv endüstrisinin ötesine geçebileceginden endise duyulurken, danismanlik firmasi Anderson Economic Group'un (AEG) tahminlerine göre grevin 10 gün sürmesi halinde toplam 5 milyar dolardan fazla ekonomik kayba yol açabilecegi öngörülüyor.