AB, Rus varliklarinin gelirini kullanma plani yapiyorAta Ufuk Seker- AB'nin yaptirim sistemi kapsaminda, kisitlayici tedbirlerin kalkmasi durumunda dondurulan varliklarin sahibine ana parayla birlikte sözlesmeye bagli getirileri ile iade edilmesi gerekiyor
BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB), yaklasik 200 milyar dolari bulan Rusya'nin dondurulmus varliklarini isletmeyi ve saglanacak gelirleri Ukrayna'nin yeniden insasinda kullanmayi içeren bir plan hazirladi.
Politico internet sitesinde yer alan habere göre, AB, savas nedeniyle dondurulmus merkez bankasi rezervleri de dahil Rus varliklari ile yatirim yapmayi degerlendiriyor.
AB, bu kaynakla Ukrayna'nin yeniden insasini finanse etmeye yönelik yasal seçenekleri arastiriyor. Seçenekler arasinda Rus varliklari ile yatirim yapilmasi ve saglanacak gelirlerin Ukrayna'da kullanilmasi da bulunuyor.
AB Komisyonu, yaptirimlar kapsaminda dondurulan Rusya Merkez Bankasi'na ait varliklarin isletilmesinden yaklasik yüzde 2,6 getiri elde etmeyi öngörüyor.
Daha önce benzeri uygulanmamis girisimin yasal, siyasi ve ekonomik sonuçlar ortaya çikarmasi söz konusu olacak.
Bu alanda neler yapilabilecegini arastirmak için AB ülkeleri, bir çalisma grubu kurmustu. AB ülkelerinin uzmanlari, sali günü bu konuyu ele alacaklari bir toplanti yapacak.
AB Komisyonu, Rus varliklarina yatirim yapmanin yasal dayanaklarini ve bununla iliskili riskleri ele alan bir çalisma yapti.
AB, kendi basina hareket etmesinin Avrupa'daki yatirimcilari ürkütmesinden çekindigi için G7 ülkeleri ile es güdümlü davranmak istiyor.
AB'nin yaptirim sistemi kapsaminda, kisitlayici tedbirlerin kalkmasi durumunda dondurulan varliklarin sahibine ana parayla birlikte sözlesmeye bagli olarak kararlastirilan getirileri ile iade edilmesi gerekiyor. Komisyon, sözlesmelerdeki getirileri asan gelirlere ise el konulabilecegi görüsüne sahip.
Bati ülkelerinde, toplam 300 milyar dolari bulan Rus merkez bankasi rezervi dondurulmus durumda ve bunun yaklasik 200 milyar dolarlik kisminin AB ülkelerinde oldugu öngörülüyor.
AB Komisyonu, bu parayi kisa vadeli, likit ve yüksek getirili varliklara yatirarak gelir saglanabilecegi görüsünde. Ancak söz konusu yatirimlardan zarar edilmesi durumunda bu riskin kim tarafindan karsilayacagi konusu da degerlendirilecek konular arasinda yer aliyor.