15 Temmuz Sehitler Köprüsü davasinda saniklarin yeniden yargilanmasina baslandiBasak Akbulut Yazar

15 Temmuz Sehitler Köprüsü davasinda saniklarin yeniden yargilanmasina baslandiBasak Akbulut Yazar

ISTANBUL (AA) - Fetullahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girisimi sirasinda, aralarinda Erol Olçok ve oglu Abdullah Tayyip Olçok'un da bulundugu 34 kisinin sehit edildigi, 15 Temmuz Sehitler Köprüsü'ndeki olaylara iliskin 143 sanikli davada haklarindaki hüküm Yargitay tarafindan bozulan 82 sanigin yeniden yargilanmasina baslandi.

Istanbul 25. Agir Ceza Mahkemesince Marmara Ceza Infaz Kurumu karsisindaki büyük salonda yapilan durusmada, 2 tutuksuz sanik ile 49 tutuklu sanik hazir bulundu.

Tutuklu saniklardan bazilari Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile durusmaya katildi.

Sanik avukatlarinin yani sira bazi müstekilerle avukatlarinin da hazir bulundugu durusmaya, müdahil kurumlardan Milli Savunma Bakanligi, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaskanligi avukatlari ile Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in avukati katildi.

Durusmada, Yargitay Ceza Dairesi'nin bozma ilami okunduktan sonra taraflara diyecekleri soruldu.

Müdahiller ve müstekiler bozma ilamina uyulmasini talep ederken, Cumhurbaskanligi avukati ve Istanbul 2 Nolu Barosu Baskani Yasin Samli, "Bozma ilamindaki bazi bölümler yargilama asamasinda verdigimiz esas hakkindaki beyanlarimizla uyumludur. Öte yandan ilamdaki, bazi suçlar yönünden 'takdiri indirim' uygulanmasi bölümüne katilmiyorum.” dedi.

Saniklardan, ilk yargilamada ceza alan ancak bozma ilaminda daha az ceza verilmesi istenenler ilama uyulmasini, ilk yargilamada beraat eden ancak haklarindaki bu karar bozulanlar ise bozma ilamina direnilmesini talep etti.

Görüsü sorulan cumhuriyet savcisi, bozma ilamina uyulmasini istedi.

Taleplerin ardindan durusmaya verdigi 2 saatlik aranin ardindan ara kararini açiklayan mahkeme heyeti, bozma ilamina uyulmasina karar verdi.

Durusma tutuklu saniklar ve avukatlarinin tahliye taleplerinin alinmasiyla sürüyor.

- Davanin geçmisi

Istanbul 25. Agir Ceza Mahkemesi, 12 Temmuz 2018'de 143 sanikli davaya iliskin açikladigi kararinda, aralarinda tutuklu saniklar eski Yarbay Turgay Ödemis ve eski Binbasi Ahmet Tastan'in da bulundugu 72 sanigi "Anayasal düzeni ortadan kaldirmaya tesebbüs" suçundan agirlastirilmis müebbet hapisle cezalandirmisti.

Mahkeme, 22 saniga "Anayasal düzeni ortadan kaldirmaya tesebbüse yardim" suçundan 17 yil 7'ser ay, 5 saniga ayni suçtan 15'er yil hapis cezasi verdi.

Erol Olçok ve oglu Abdullah Tayyip Olçok'un sehit edilmesine iliskin 12 sanigi "kasten öldürmek" suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasina çarptiran mahkeme, ayrica bazi vatandaslarin sehit edilmesine iliskin birçok sanigi da ayni cezaya mahkum etmisti.

Istanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, 9 Temmuz 2019'da dosya üzerinden yaptigi incelemenin ardindan verdigi kararinda, yerel mahkemenin 99 sanik hakkinda verdigi çesitli hapis cezalari ile 44 sanik hakkinda verdigi beraat hükümlerine iliskin yapilan istinaf basvurularinin esastan reddine karar vermisti.

Daire, hapis cezalarina çarptirilan 99 sanigin tahliye talebini de reddederek, bu saniklarin tutukluluk halinin devamini kararlastirdi.

Yargitay 3. Ceza Dairesi de saniklardan bazilari hakkinda verilen hapis cezalari ile bazi saniklarla ilgili beraat hükümlerini çesitli gerekçelerle bozmustu.

Daire, bozma nedeni, tutuklulukta geçirilen süre ve mevcut delil durumunu dikkate alarak saniklar ve avukatlarinin tahliye taleplerinin reddine hükmederek dosyasinin Istanbul 25. Agir Ceza Mahkemesine gönderilmesini karara baglamisti.