Islam Isbirligi Teskilatindan Cammu Kesmir sorununun çözümü için çabalarin artirilmasi çagrisi Zeynep Hilal Karyagdi Duran

Islam Isbirligi Teskilatindan Cammu Kesmir sorununun çözümü için çabalarin artirilmasi çagrisi Zeynep Hilal Karyagdi Duran

NOVAKSOT (AA) - Islam Isbirligi Teskilati (IIT) Genel Sekreteri Hüseyin Ibrahim Taha, uluslararasi toplumu Cammu Kesmir sorununun çözülmesi için daha fazla gayret göstermeye çagirdi.

Taha, Moritanya'nin baskenti Novaksot'ta düzenlenen 49. IIT Disisleri Bakanlari Konseyi Toplantisi kapsaminda IIT Cammu Kesmir Temas Grubu ile bir araya geldi.

IIT'nin Cammu Kesmir halkinin kendi kaderini belirleme hakkini elde etmesine destek verdigini belirten Taha, uluslararasi topluma sorunun çözümü için çabalarin artirilmasi çagrisi yapti.

Toplanti sonrasi IIT'den yapilan yazili açiklamaya göre Temas Grubu üyeleri, toplantida, Cammu Kesmir halkina destegini vurgulayarak, bölgedeki çatismanin Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) ilgili kararlari uyarinca barisçil bir sekilde çözülmesini talep etti.

Hindistan'a Cammu Kesmir halkinin temel insan haklarina saygi duyma ve anlasmazlik bulunan bölgenin demografik yapisinda herhangi bir degisiklik yapmaktan kaçinma çagrisi yapildi.

Toplantida Pakistan Disisleri Bakani Bilaval Butto Zerdari, grup üyelerini bölgedeki son durum hakkinda bilgilendirdi.

- Kesmir sorunu

Ingiltere, 1947'de sömürge olarak yönettigi Hindistan'dan çekilirken o dönemde prenslik olan Kesmir, bagimsizliklarini yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birlesme konusunda tercihle karsi karsiya kaldi.

Nüfusunun yüzde 90'i Müslüman olan Kesmir halki, 1947'de Pakistan'a katilmaktan yana tavir alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birlesmeye karar verdi.

Müslüman Kesmir halki karara karsi çikti. Pakistan ve Hindistan'in bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savasti. Iki ülke arasinda yine ayni nedenle 1965 ve 1999'da savas çikti.

Savaslarin ardindan saglanan geçici ateskes sonucunda Kesmir'in yüzde 45'i Hindistan'in, yüzde 35'i Pakistan'in kontrolünde kaldi. Bölgenin dogusundaki yüzde 20'lik bir kisim ise sinirdas Çin'in hakimiyetine verildi.

BMGK, 1948'den itibaren aldigi kararlarla Kesmir'in askerden arindirilmasini ve geleceginin halk oylamasiyla belirlenmesini öngörüyor.

Hindistan yönetimi, halk oylamasina karsi tutum benimserken, Pakistan BMGK kararlarinin uygulanmasini istiyor.

Öte yandan, Hindistan, 5 Agustos 2019'da Cammu Kesmir'in özel statüsünü kaldirmis ve eyaleti merkezi hükümete bagli iki birlik topragina bölmüstü. Bu adimin ardindan Pakistan ile Hindistan arasindaki tansiyon yükselmisti.