Yeditepe Üniversitesi'nden "dijital dünya ile saglikli iliski kurma" önerileriGökhan Yildiz- Yeditepe Üniversitesi Egitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danismanlik Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Serdar Körük: - "Dijital dünyayi bir haz objesi haline dönüstürmemeli, haz almak, eglenmek, kendimizi degerli ve yetkin hissetmek, iliskiler kurmaya çalismak ve benzeri amaçlarla kullanmamaliyiz ve kullaniyorsak da bunu azaltmaliyiz"

Yeditepe Üniversitesi'nden "dijital dünya ile saglikli iliski kurma" önerileriGökhan Yildiz- Yeditepe Üniversitesi Egitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danismanlik Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Serdar Körük:
- "Dijital dünyayi bir haz objesi haline dönüstürmemeli, haz almak, eglenmek, kendimizi degerli ve yetkin hissetmek, iliskiler kurmaya çalismak ve benzeri amaçlarla kullanmamaliyiz ve kullaniyorsak da bunu azaltmaliyiz"

ISTANBUL (AA) - Yeditepe Üniversitesi Egitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danismanlik Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Serdar Körük, teknolojinin gelisimiyle insanligin son 20 yilda dogadan, somut gerçeklikten, yüz yüze iletisimden, alisilagelmis iliski biçimlerinden, çalisma aliskanliklarindan kendini ayristirdigini belirtti.

Üniversiteden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Körük, dijital dünyanin risklerine ve bu alanla saglikli iliski kurmanin yollarina iliskin bilgi verdi.

Körük, dijital dünyayla kurulan iliskinin kaçinilmaz oldugunu, bu iliskinin saglikli olmasi ve temellerinin çocukluk ve ergenlik döneminde atilmasi gerektigini bildirdi.

Dijital dünyanin insanlarin önemli bir ihtiyaç karsilayicisi oldugunu ancak tüm ihtiyaçlari buradan karsilamanin mümkün olmadigini vurgulayan Körük, bunun unutulmamasi gerektigine isaret etti.

Bireylerin kendi gerçekligine geri dönmek ve dengeyi geri kazanmak için uygulayabilecekleri dijital detoks adimlarina iliskin bilgi veren Körük, sunlari kaydetti:

"Dijital dünyayi bir haz objesi haline dönüstürmemeli, haz almak, eglenmek, kendimizi degerli ve yetkin hissetmek, iliskiler kurmaya çalismak ve benzeri amaçlarla kullanmamaliyiz ve kullaniyorsak da bunu azaltmaliyiz. Sosyal medyada vakit geçirmek, çevrim içi dünyada oyun oynamak ve benzeri aktiviteler bizlere belli bir oranda keyif verse de iyi hissetmek ve kaygilarimizdan kurtulmak için bunlari birer telafi edici mekanizma olarak kullanmamaliyiz. Dijital dünyayi kullanma ve bu ortamda vakit geçirme konusunda kendimize sinirlar koymali, eger koyamiyorsak bu konuda psikolojik destek almaliyiz. Sosyal ve yakin iliskilerimizi mümkün olabildigince gerçek ve somut dünyada sürdürmeye çalismaliyiz.

Dijital dünya bizlere çok fazla pekistirici sunar ve bu pekistiriciler alindikça bireyler daha fazlasini ister. Çevrim içi oyun bagimliliginda bireyin ödül almasi, bölüm atlamasi, yüksek profile sahip olmasi bu pekistiricilere örnek gösterilebilir. Dijital dünyada alinan pekistiriciler gerçek hayattaki pekistiricilerin yerini alamaz. Bunun ayriminin iyi yapilmasi gerekir. Aksi takdirde birey gitgide iki farkli benlik algisi olusturabilir. Eger birey dijital dünyada kendisini çok sosyal, basarili, degerli ve statü sahibi hissediyorsa ancak gerçek dünyadaki profili buna uymuyorsa bu durum bir ayrismaya yol açacaktir."