Ulastirma ve Altyapi Bakani Uraloglu, Rize'de konustu: Seyit Ahmet Eksik,Fikret Delal- "Rize, insa ettigimiz tünel ve köprüler, gelisen ulasim aglari ve tamamlandiginda faaliyete geçecek Iyidere Lojistik Limani ile uluslararasi bir lojistik üs olarak Türkiye'yi dünyaya baglayacak, çayin baskenti olarak zirvedeki yerini koruyacaktir"

Ulastirma ve Altyapi Bakani Uraloglu, Rize'de konustu: Seyit Ahmet Eksik,Fikret Delal- "Rize, insa ettigimiz tünel ve köprüler, gelisen ulasim aglari ve tamamlandiginda faaliyete geçecek Iyidere Lojistik Limani ile uluslararasi bir lojistik üs olarak Türkiye'yi dünyaya baglayacak, çayin baskenti olarak zirvedeki yerini koruyacaktir"

RIZE (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, "Rize, insa ettigimiz tünel ve köprüler, gelisen ulasim aglari ve tamamlandiginda faaliyete geçecek Iyidere Lojistik Limani ile uluslararasi bir lojistik üs olarak Türkiye'yi dünyaya baglayacak, çayin baskenti olarak zirvedeki yerini koruyacaktir." dedi.

Ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Rize'ye gelen Bakan Uraloglu, belediyede gerçeklestirilen Il Koordinasyon Toplantisi'nin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Uraloglu, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan liderliginde Türkiye Yüzyili'ni insa edecek adimlari atmaya devam ettiklerini söyledi.

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi olarak son 21 yilda Türkiye'nin ulasim ve iletisim altyapisina 4 trilyon 173 milyar liralik yatirim yaptiklarina isaret eden Uraloglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bölünmüs yol uzunlugumuzu 6 bin 100 kilometreden 29 bin kilometrenin üzerine çikardik. 26 olan havalimani sayisini 57'ye yükselttik. Bölünmüs yollar, otoyollar, köprüler, tüneller, demir yollari, havalimanlari... Velhasil saymakla bitmeyecek nice eser. Üstelik bunlarin yapimi onlarca yil da sürmedi. Su anda her gün üzerinde yol aldiginiz Karadeniz Sahil Yolu'nu hatirlayin. Yapilmasini yillarca bekledik. Hatta umudu kesmistik. Bu yol, Karadeniz Ekonomik Isbirligi Teskilati kapsaminda yürütülen 1700 kilometre uzunlugundaki Karadeniz Çevre Karayolu Gelistirme Projesi'nin en önemli bölümünü olusturuyordu. Hamdolsun 2007 yilinda Karadeniz Sahil Yolu tamamlandi. Karadenizli kardeslerim yollarda yasanan çileleri unuttu. Karadeniz Sahil Yolu ile Samsun'dan Sarp Sinir Kapisi'na kadar hareket geldi, bereket geldi."

Uraloglu, Avrupa ile Orta Asya'ya açilan Kafkasya Koridoru üzerinde yer almasinin Rize'yi Dogu Karadeniz'in önemli merkezlerinden biri haline getirdiginin altini çizerek, "Hizla büyüyen ve gelisen Organize Sanayi Bölgesi ve yapim çalismalari devam eden Iyidere Lojistik Limani'nin tamamlanmasiyla da Karadeniz'de önemli bir lojistik üs haline gelecektir." ifadesini kullandi.

Son 21 yilda Rize'nin ulasim ve iletisim altyapisi yatirimlari için yaklasik 75 milyar lira harcadiklarini belirten Uraloglu, "2003'e kadar sadece 16 kilometre bölünmüs yolu vardi. Biz 175 kilometre daha yaparak toplamda 191 kilometreye çikardik. Yollarin sadece 2 kilometresi BSK (bitümlü sicak karisim) kaplamaliydi, 365 kilometreye yükselttik. Karadeniz Sahil Yolu, Ovit Tüneli ve baglanti yollari, Ikizdere sehir geçisi, Hurmalik-1 ve Hurmalik 2 tünelleri ve Rizeli vatandaslarimizin 70 yil boyunca hayalini kurdugu Salarha Tüneli gibi çok önemli projeleri tamamladik. Nicelerine de devam ediyoruz." diye konustu.

- "Iyidere Lojistik Limani'nin Rize'nin gelecegine vurulan bir mühür oldugunu düsünüyorum"

Bakan Uraloglu, Ardesen-Ayder Yolu için ihale sürecinin basladigini kaydederek, söyle devam etti:

"36,7 kilometrelik yolumuzun da bu ay içerisinde insallah ihalesini yaparak baslayacagiz. Iyidere-Ikizdere-Ovit Yolu'nun ikmal ihalesini de yaptik. Iyidere-Ikizdere arasindaki 37 kilometrelik kismi da bitiyoruz. Ikizdere-Ovit arasindaki 19 kilometrelik kismi da en kisa zamanda yatirim programina alacagiz. Ardesen-Ayder-Tunca Yolu'nun Ayder-Tunca baglantisindaki 6 kilometrelik ortak yolun çalismalari da devam ediyor. Kalan 12 kilometrelik kesimle ilgili çalismalarimizi da planlayacagiz. Rize -Pehlivantasi-Kalkandere yolunda çalismalarimiz sürüyor. 18,5 kilometrelik hatti 2024 yili içinde tamamlayarak hizmete açacagiz. Iyidere Lojistik Limani'mizi da ziyaret ederek çalismalari yerinde görecegiz. Iyidere Lojistik Limani'nin Rize'nin gelecegine vurulan bir mühür oldugunu düsünüyorum."

Dünyanin deniz üzerine insa edilen sayili, Türkiye'nin ise Ordu-Giresun Havalimani'ndan sonra ikinci havalimani olan Rize-Artvin Havalimani'ni geçen yil mayis ayinda hizmete açtiklarini animsatan Uraloglu, "Rize-Artvin Havalimani'miz dünyadaki 5. havalimani oldu. 3 bin metre uzunlugundaki pisti ve yilda 3 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasitede terminal binasi ile bölgenin hava yolu ulasimi ihtiyaçlarini eksiksiz karsilamaktadir." dedi.

Uraloglu, Rize-Artvin Havalimani'nda açildigi tarihten itibaren iç hatlarda toplam 8 bin 510, dis hatlarda ise 120 uçus yapildigini, genel toplamda yaklasik 8 bin 630 inis-kalkis trafigi oldugunu belirterek, 1 milyon 200 binin üstünde yolcu trafigi gerçeklestigini söyledi.

Rize-Artvin Havalimani'nda günlük 6 uçus Istanbul Havalimani, 4 uçus Sabiha Gökçen ve 2 uçus Ankara olmak üzere toplamda 12, karsilikli olarak ise 24 uçus trafigi gerçeklestigini ifade eden Uraloglu, yil sonuna kadar açildigi günden itibaren 2 milyon yolcunun Rize-Artvin Havalimani'ndan faydalanacagini aktardi.

- Rize-Izmir uçuslari 18 Eylül'de baslayacak

Uraloglu, Rize-Izmir uçuslarinin da baslayacagi bilgisini vererek, "Ilk sefer 18 Eylül'de yapilacaktir. Ekim ayindan itibaren her cumartesi Rize-Izmir arasinda uçuslar devam edecek. Kasim ayindan itibaren de bu uçuslari haftada iki sefere çikarmayi planliyoruz." diye konustu.

Cumhurbaskani Erdogan'in vizyonu sayesinde Rize'nin daha çok çalisan, üreten, büyüyen, zenginlesen, kalkinan, yenilenen bir sehir haline geldigini vurgulayan Uraloglu, sunlari kaydetti:

"Rize, insa ettigimiz tünel ve köprüler, gelisen ulasim aglari ve tamamlandiginda faaliyete geçecek Iyidere Lojistik Limani ile uluslararasi bir lojistik üs olarak Türkiye'yi dünyaya baglayacak, çayin baskenti olarak zirvedeki yerini koruyacaktir. Biz bu yatirimlari sadece yol olsun, köprü olsun, fabrika olsun diye ya da seçim malzemesi olsun diye yapmiyoruz. Güvenli, hizli ve kolay ulasim ticaretin, üretimin ve ihracatin en önemli bilesenidir. Bakanlik olarak Rize için planladigimiz her bir projemizin bölgenin ticaret, üretim ve turizm faaliyetleri potansiyelini katbekat artiracagina inaniyoruz. Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde 21 yilda neyin sözünü verdiysek yaptik. 100 yilda gerçek olabilecek projeleri basariyla tamamladik. Geçmiste yaptiklarimizdan gelen güvenle Türkiye Yüzyili'nin üzerinde yükselecegi büyük ve güçlü Türkiye'yi insa edecegiz."

Valiligi ziyaret eden Bakan Uraloglu, Valiler Kararnamesiyle Rize Valiligine atanan Ihsan Selim Baydas'a basarilar diledi.

Uraloglu'na, AK Parti Rize milletvekilleri Muhammed Avci ve Harun Mertoglu, Rize Belediye Baskani Rahmi Metin, AK Parti Il Baskani Hikmet Ayar eslik etti.