Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Sayan, "Veri Bilimi Zirvesi"nde konustu:Arife Yildiz Ünal,Hülya Ömür Uylas- "Ülkemizi tüm paydaslarimizla Dijital Türkiye hedefine ulastiracagimiza inancimiz tamdir. Çalismalar neticesinde ülkemizi yüksek teknoloji üretim üssü haline getirmeyi hedefliyoruz" - "Özellikle sosyal medya platformlarinin ortaya çikisindan sonra veri miktarinda ciddi oranda artis yasandi ve veri depolama imkanlarinin da artisiyla büyük veri hacmi büyük bir ivme kazandi"

Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Sayan, "Veri Bilimi Zirvesi"nde konustu:Arife Yildiz Ünal,Hülya Ömür Uylas- "Ülkemizi tüm paydaslarimizla Dijital Türkiye hedefine ulastiracagimiza inancimiz tamdir. Çalismalar neticesinde ülkemizi yüksek teknoloji üretim üssü haline getirmeyi hedefliyoruz"
- "Özellikle sosyal medya platformlarinin ortaya çikisindan sonra veri miktarinda ciddi oranda artis yasandi ve veri depolama imkanlarinin da artisiyla büyük veri hacmi büyük bir ivme kazandi"

ANKARA (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan, Türkiye'yi, tüm paydaslarla, "Dijital Türkiye" hedefine ulastiracaklarina inandiklarini belirterek, "Çalismalar neticesinde ülkemizi yüksek teknoloji üretim üssü haline getirmeyi hedefliyoruz." dedi.

"Veri Bilimi Zirvesi", Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumunun (BTK) ev sahipliginde, BTK Akademi, Google ve Girisimcilik Vakfi isbirligiyle düzenlendi.

Sayan, etkinlikteki konusmasinda, günümüzde dijital çagin getirdigi yeni teknolojiler ve gelismeler sayesinde is ve sosyal hayatta büyük degisimler yasandigini ifade ederek, artik pek çok hizmete uzaktan erisim saglanabildigini, bilisim teknolojilerini kullanarak hayatin daha konforlu hale geldigini söyledi.

Her seyin "akilli" oldugu bir döneme dogru hizla ilerlendigine dikkati çeken Sayan, teknoloji gelistikçe ve kullanim alanlari yayginlastikça is, ekonomi ve toplumsal yasamin da bundan derinden etkilendigini, degistigini ve dönüstügünü bildirdi.

Bugün dünyada 5 milyardan fazla insanin internet kullandigini ve dünya genelinde 13 milyari askin internete bagli cihaz oldugunun tahmin edildigini anlatan Sayan, "2025'te dünya genelinde 100 milyardan fazla farkli iletisimin olacagi ve bunlarin sadece yüzde 10'unun kisiler arasinda olacagi, digerlerinin makineler arasi olacagi tahmin ediliyor. Önümüzdeki 10-15 yillik süreçte bir aga bagli cihaz sayisinin ise trilyon mertebesine ulasmasi bekleniyor." diye konustu.

- "Makine ögreniminin ortaya çikisi da daha fazla bilgi üretti"

Her an her yerde tek bir tikla internete baglanabilme imkani sayesinde üretilen veri miktarinin da hizla arttigina isaret eden Sayan, sunlari kaydetti:

"Özellikle sosyal medya platformlarinin ortaya çikisindan sonra veri miktarinda ciddi oranda artis yasandi ve veri depolama imkanlarinin da artisiyla büyük veri hacmi büyük bir ivme kazandi. Günümüzde veri üretiminin tek kaynagi insan olmaktan çikti. Nesnelerin internetinin hayatimiza girmesiyle daha fazla veri, nesne ve cihaz internete bagli hale geldi ve müsteri kullanim örüntüleri ve ürün performansiyla ilgili veriler de toplanmaya baslandi. Makine ögreniminin ortaya çikisi da daha fazla bilgi üretti."

Sayan, nesnelerin interneti gibi teknolojilerin de etkisiyle 2025'te üretilen veri miktarinin 175 zettabayta ulasmasinin beklendigini dile getirerek, bu durumun, bilgi üretiminin ne denli büyük ivme kazandigini açik bir sekilde gösterdigini ifade etti.

- "5G'ye yerli ve milli ürünlerimizle geçmeyi planliyoruz"

Veri miktarinin artmasiyla gelecegin dünyasinda veri biliminin çok daha fazla önem kazanmaya basladigini kaydeden Sayan, bir pazar arastirmasina göre, bilisim ve yapay zeka sistemlerine yapilacak küresel harcamanin 2025'e kadar 190 milyar dolarlik potansiyele ulasmasinin beklendigine dikkati çekti.

Veri trafiginin artmasiyla güçlü haberlesme ve fiber altyapilarin önemli yapi tasi haline geldigini dile getiren Sayan, "Artan veri miktarindan toplumun her kesiminin esit sekilde yararlanmasini saglamak için Bakanlik olarak gündemimizde 5G ve ötesi teknolojiler her zaman var. Ülkemiz için en uygun zamanda da 5G'ye yerli ve milli ürünlerimizle geçmeyi planliyoruz." dedi.

Veri güvenliginin önemini de vurgulayan çeken Sayan, su degerlendirmede bulundu:

"Cumhurbaskanimizin isaret ettigi üzere Türkiye Yüzyili, Dijitalin Yüzyili olacak. Bu yüzyilda dijital devlet, siber güvenlik, büyük veri, yapay zeka, blokzincir gibi yenilikçi dijital teknolojilerde gerçeklestirecegimiz atilimlarla, Dijital Türkiye hedefine ülkemizi tüm paydaslarimizla ulastiracagimiza inancimiz tamdir. Çalismalar neticesinde ülkemizi, yüksek teknoloji üretim üssü haline getirmeyi hedefliyoruz."

Konusmanin ardindan, Türkiye'de veri bilimine gönül veren herkese açik ve bu kisilerin ögrendiklerini pratige dökme sansini yakaladigi "DataThon 2023" yarismasinda ilk 3'e girenlere ödülleri verildi.