Türkiye'nin ilk madencilik meslek lisesi sektöre donanimli elemanlar yetistiriyorMiraç Kaya- Balikesir'in Ivrindi ilçesindeki Nurettin Çarmikli Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 200 ögrenci egitim görüyor - Il Milli Egitim Müdürü Ali Tatli: - "Türkiye madencilik konusunda çok ciddi adimlar atiyor, Balikesir de bu anlamda çok zengin bir il. Farkli sirketlere ait maden ocaklari var, bor açisindan da yer alti zenginligine sahibiz"
BALIKESIR (AA) - MIRAÇ KAYA - Türkiye'nin ilk madencilik lisesi olan Nurettin Çarmikli Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ögrenciler, teorik derslerinin yani sira laboratuvar ortaminda ve üç boyutlu simülasyon siniflarinda tam donanimli yetistiriliyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi ve Milli Egitim Bakanliginin ortak çalismasiyla TÜMAD Madencilik tarafindan yapilarak bakanliga teslim edilen Balikesir'in Ivrindi ilçesindeki Nurettin Çarmikli Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 200 ögrenci egitim görüyor.
Anadolu Meslek, Anadolu Teknik ve Uluslararasi Ögrenci Programi dallarinda egitim sunulan okulda, ögrenciler teorik derslerinin yani sira maden, fizik, kimya-biyoloji ve VR laboratuvarlarinda pratik yapiyor.
Eylül 2020'de egitime baslayan lise ile Dumlupinar Üniversitesi, Portekiz'in Porto Üniversitesi ve Polonya'nin AGH Bilim ve Teknoloji Üniversitesi isbirliginde hazirlanan 250 bin avro bütçeli "Yer Bilimleri Egitim ve Madencilik için Holografik Entegrasyonu Projesi", Avrupa Birligi Baskanligi tarafindan fonlanan Polonya Ulusal Ajansinca kabul edildi. Projenin yakin zamanda tamamlanmasi bekleniyor.
Milli Egitim Bakanligi tarafindan Türkiye'nin 51. AR-GE Merkezi olarak olusturulan okulda su ana kadar kaya tuzundan katkisiz sofra tuzu üretimi, bentonit ile hazirlanan nem alici tabletlerle poset imalati yapildi, VR gözlükleriyle simülasyon ortami tasarimi ve maden ocaklarinda altin üretiminde kullanilan suyun geri kazanilmasiyla ilgili tasarim hazirlandi.
TÜMAD madencilik isletmesinden alaninda uzman egitimciler tarafindan belirli programlarla egitimlerin verildigi okul, Milli Egitim Bakanligi ile Kültür ve Turizm Bakanligi arasinda imzalanan protokol sayesinde yabanci ögrenci alimina da baslayacak.
Türkiye Ulusal Ajansi tarafindan fonlanan, madencilik alaninda kabul gören "Digi Rescuieme Arama Kurtarma Egitiminin Sanal Ortamda Verilmesi" adli proje de Dumlupinar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi koordinatörlügünde devam ederken, proje kapsaminda bu yil egitimlere baslanacak.
Ögrencilerin "Metaverse" sinifinda 3 boyutlu simülasyonlarla maden sahasindaymis gibi çalistigi okul, ilk mezunlarini gelecek yil verecek.
- "Akademisyenler gelip okuldaki laboratuvarlarda etkinlikler yapacak"
Balikesir Il Milli Egitim Müdürü Ali Tatli, AA muhabirine yaptigi açiklamada, lisenin ortaögretim düzeyinde güçlü bir altyapiya sahip oldugunu söyledi.
Tatli, okulun, yurt ihtiyacinin da giderilmesiyle daha güçlü bir hale gelecegini dile getirdi.
Okulun hem ulusal hem de uluslararasi isbirliklerinde yerini aldigini vurgulayan Tatli, söyle konustu:
"Dumlupinar Üniversitesi ve Avrupa'dan birkaç üniversiteyle birlikte projemiz mevcut. Avrupa'daki üniversitelerden ve Dumlupinar Üniversitesinden akademisyenler gelip okuldaki laboratuvarlarda etkinlikler yapacaklar, bunun okulumuza da ciddi katkilari olacaktir. Türkiye madencilik konusunda çok ciddi adimlar atiyor. Balikesir de bu anlamda çok zengin bir il. Farkli sirketlere ait maden ocaklari var, bor açisindan da yer alti zenginligine sahibiz. Borla alakali çok ciddi gelismeler var, yer alti madenciliginin islenmesiyle alakali çok ciddi atilimlar var. Tüm bunlarin teknik altyapisini insallah okulumuzdaki çocuklarimiz olusturacaklar. Çocuklarimiz gelecekte bu sektörde bas aktör olarak rol alacaklar."
Okul müdürü Ali Uslu da maden sektörünün tarimla birlikte ilerleyen süreçte çok önemli bir yerde bulunacagini ifade ederek, ögrencilerin maden sektöründe yer alarak hem ekonomik hem de sosyal olarak kendilerine refah ortami yaratabileceklerini belirtti.
Maden Teknolojisi Ögretmeni Muhammet Ilis ise ögrencilerin derslerde gördügü teorik egitimleri maden laboratuvarinda pekistirdiklerini anlatti. Ilis, ögrencilerin laboratuvardaki cihazlari kullanarak mezun olduklarinda sektördeki cihazlari rahatlikla kullanabileceklerini sözlerine ekledi.
Okulun 11. sinif ögrencilerinden Fatih Mehmet Avcu da madencilik sektörüne ilgisi oldugu için bu okulu tercih ettigini dile getirdi. Avcu, laboratuvarlarin egitimlerine büyük katki sagladigini vurguladi.
11. sinif ögrencilerinden Ayse Melek Altindag da is imkaninin çok oldugunu ögrendigi için lisesini tercih ettigini belirtti. Ivrindi'de de madenciligin gelistigini anlatan Altindag, "Sektörle ilgili ögrenmemiz gereken birçok seyi burada görüyoruz. Bir maden ocagina gittigimizde ne yapacagimizi bilerek yetisiyoruz. Liseyi bitirdikten sonra maden mühendisligi okuyup mühendis olmayi düsünüyorum." dedi.