Türkiye Aricilik Haritasi güncellendiMustafa Çalkaya- Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli: - "Haritada yapilan son güncellemelerle aricilarimiz illerin flora çesitliligi ile bitkilerin çiçeklenme dönemlerine, bal ormani alanlari ile kovan kapasitelerine ulasma imkani bularak arilarini hangi bölgeye, hangi dönemde, hangi çiçek için götüreceklerini belirleyebilecekler" - "Olusturdugumuz Türkiye Aricilik Haritasi hem bu alanda faaliyet gösteren paydaslarimiz hem de vatandaslarimiz için dijital bi

Türkiye Aricilik Haritasi güncellendiMustafa Çalkaya- Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli:
- "Haritada yapilan son güncellemelerle aricilarimiz illerin flora çesitliligi ile bitkilerin çiçeklenme dönemlerine, bal ormani alanlari ile kovan kapasitelerine ulasma imkani bularak arilarini hangi bölgeye, hangi dönemde, hangi çiçek için götüreceklerini belirleyebilecekler"
- "Olusturdugumuz Türkiye Aricilik Haritasi hem bu alanda faaliyet gösteren paydaslarimiz hem de vatandaslarimiz için dijital bi

ANKARA (AA) - Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, Türkiye Aricilik Haritasi'nin güncellendigini bildirerek, "Haritada yapilan son güncellemeler ile aricilarimiz illerin flora çesitliligi ile bitkilerin çiçeklenme dönemlerine, bal ormani alanlari ile kovan kapasitelerine ulasma imkani bularak arilarini hangi bölgeye, hangi dönemde, hangi çiçek için götüreceklerini belirleyebilecekler." ifadesini kullandi.

Tarim ve Orman Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, bakanlik tarimsal üretimde Türkiye'nin yüz aki sektörlerden biri olan ariciligin gelistirilmesi, bal üretiminin artirilmasi ve çiftçinin gelirinin yükseltilmesi için çalismalarina hiz kesmeden devam ediyor.

Türkiye Istatistik Kurumu verilerine göre, 8,9 milyon adet kovan varligina sahip olan Türkiye'de, yillik bal üretimi 118 bin ton, ortalama kovan basi verim ise 13 kilogram düzeyinde bulunuyor. 2002'de 74 bin ton olan bal üretimi, Bakanlik çalismalari sonucu 2022'de yüzde 59 artisla 118 bin tona, 4,1 milyon adet olan arili kovan sayisi ise yüzde 117 artisla 8,9 milyona yükseldi.

Anadolu'nun kendine özgü topografisi, bitkilerin farkli bölgelerde yilin degisik dönemlerinde çiçeklenmesine yol açarak ülkeyi aricilik açisindan uygun bir ekolojiye sahip kiliyor. Bu yönüyle Türkiye, dünya balli bitkiler florasinin da yüzde 75'ine sahip durumda.

Çiçek (yayla bali), çam, kestane, kekik, geven, narenciye, pamuk ve ayçiçegi ballari Türkiye'nin en önemli bal çesitleri arasinda yer aliyor. Türkiye'de lavantadan pamuga, narenciyeden rezeneye kadar ticarete konu 24 çesit bal üretimi yapiliyor.

Özellikle Bati Akdeniz ve Güney Ege'de çok önemli çam bali üretim alanlari bulunuyor. Dünyadaki çam bali üretiminin yüzde 90'i ise Türkiye'de yapiliyor.

- Tescil almis 26 bal çesidi bulunuyor

Ülkede cografi isaret almis 26 adet tescilli bal çesidi bulunurken, 16 bal da basvuru asamasinda tescil almayi bekliyor.

Türkiye genelinde toplam 8 milyon 984 bin 676 adet kovan bulunuyor. En fazla kovana sahip 5 il Mugla, Ordu, Adana, Mersin ve Izmir olarak siralaniyor. Kovan basina en fazla verim Ordu'da gerçeklestirilirken, bu ili sirasiyla Adana, Sivas, Erzurum ve Balikesir izliyor.

En fazla bal üretimi ise Ordu'da yapiliyor. Bu ili sirasiyla Adana, Mugla, Sivas ve Izmir takip ediyor. En fazla aricilik isletme sayisina sahip il Mugla iken bu ili sirasiyla Sivas, Ordu, Izmir ve Mersin izliyor.

Damizlik ana ari üretimi Ardahan, Ankara, Çorum, Artvin, Mugla, Ordu, Ankara, Izmir ve Mersin'de yapiliyor. Kafkas arisi (Apis Mellifera Caucasica) Ardahan, Artvin ve Ankara'da, Orta Anadolu ekotipi Ankara'da, Mugla arisi ekotipi Mugla'da, Karadeniz ekotipi Ordu'da, Efe arisi ekotipi (Apis Mellifera Anatolica) ise Izmir'de üretiliyor.

Bununla birlikte Tarim ve Orman Bakanliginca Kafkas arisi irki, Efe arisi ekotipi, Gökçeada ari ekotipi, Trakya ari ekotipi, Anadolu arisi irki, Hatay ari ekotipi ve Yigilca bal arisi ekotipi tescil edildi.

Ayrica Izmir'de bir isletmenin 15 bin, Antalya'da 6 isletmenin 620 bin koloni Bombus arisi üretme kapasitesi bulunuyor.

- Ariciliga 1,1 milyar lira destek saglandi

Bakanlikça 2003'ten bugüne kadar hayvancilik desteklemeleri kapsaminda, ariciliga toplam 1 milyar 12 milyon lira destek saglandi. Verilen destekler ile arili kovan, bal üretimi ve aricilik isletme sayisinda büyük artislar kaydedildi. 2022 desteklemesi kapsaminda bu yil 74 bin üreticiye 225 milyon lira destekleme ödemesi gerçeklestirildi.

- Türkiye Aricilik Haritasi

Bakanliga bagli Hayvancilik Genel Müdürlügü tarafindan ariciligin gelistirilmesi ve bal üretiminin artirilmasi amaciyla projelendirilen ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlügü tarafindan gelistirilen "Türkiye Aricilik Haritasi" uygulamasi ile internet üzerinden (https://aricilikharitasi.tarimorman.gov.tr) aricilikla ilgili birçok veri ve istatistiki bilgiye ulasilabiliyor.

Ülke geneli ve illere göre ayri ayri hazirlanan harita, renk skalasi ile belirtilmis üretici sayisi, kovan sayisi, bal üretimi ve kovan basi bal verimini içeriyor. Haritada ayrica, ülke genelinde üretilen bal çesitleri ve bu ballarin illere göre dagilimi, illerde en çok üretimi yapilan bal çesitleri, tescil edilmis cografi isaretli ballar, damizlik ana ari üreten iller ve kapasiteleri, damizlik ana arilarin irk özellikleri ve tescilleri, bombus arisi üreten iller ve kapasiteleri de yer aliyor.

- "Türkiye aricilik haritamiz dijital bir rehber niteligi tasiyor"

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, Türkiye Aricilik Haritasi'nin 2022 verileri ile güncellendigini bildirerek, "Haritada yapilan son güncellemeler ile aricilarimiz illerin flora çesitliligi ile bitkilerin çiçeklenme dönemlerine, bal ormani alanlari ile kovan kapasitelerine ulasma imkani bularak arilarini hangi bölgeye, hangi dönemde, hangi çiçek için götüreceklerini belirleyebilecekler. Bununla birlikte harita 'TarimCebimde' mobil uygulamamiza da entegre edildi." ifadelerini kullandi.

Ülke genelinde toplam 962 bin 653 kovan kapasitesine sahip 90 bin 577 hektarlik alani kaplayan 750 adet bal ormani bulunduguna dikkati çeken Yumakli, bal üretiminde verimliligi artirmaya yönelik çalisma ve projelerinin artarak devam edecegini vurguladi.

Yumakli, bal üreticilerini her alanda desteklemeyi sürdüreceklerine isaret ederek, "Olusturdugumuz Türkiye Aricilik Haritasi da hem bu alanda faaliyet gösteren paydaslarimiz hem de vatandaslarimiz için dijital bir rehber niteligi tasiyor." degerlendirmesinde bulundu.