Tropikal meyve üreticileri, daha az su ve bakim isteyen papayayi sevdiMustafa Kurt,Hatice Özdemir Tosun- Mangodan ejder meyvesine birçok tropikal meyvenin yetistirildigi Antalya'da, son yillarda üretilmeye baslanan papaya da hem üreticiler hem de tüketiciler tarafindan begenildi - Alanya Ziraat Odasi Baskani Tahir Göktepe: - "Daha az su istiyor ve bakimi kolay. Dikildigi ilk yildan itibaren verim alinabiliyor ve yilin her döneminde meyve veriyor"

Tropikal meyve üreticileri, daha az su ve bakim isteyen papayayi sevdiMustafa Kurt,Hatice Özdemir Tosun- Mangodan ejder meyvesine birçok tropikal meyvenin yetistirildigi Antalya'da, son yillarda üretilmeye baslanan papaya da hem üreticiler hem de tüketiciler tarafindan begenildi
- Alanya Ziraat Odasi Baskani Tahir Göktepe:
- "Daha az su istiyor ve bakimi kolay. Dikildigi ilk yildan itibaren verim alinabiliyor ve yilin her döneminde meyve veriyor"

ANTALYA (AA) - MUSTAFA KURT/HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Tropikal meyve üretiminde zengin ürün çesitliligine sahip Antalya'da, ana vatani Güney Meksika ve Orta Amerika olan papayanin da üretim alani genisliyor.

Ekonomik açidan üreticisinin yüzünü güldüren tropikal meyveler muz, avokado, mango, ejder meyvesi ve passifloraya papaya da eklendi.

Yogun olarak Alanya ilçesinde yetistirilen papaya, ticari degerinin artmasiyla daha genis alanlara yayiliyor. Bakiminin kolay olmasi ve daha az su istemesi ile üreticilerin tercihi arasinda yer alan papayada üretim alaninin birkaç yil içerisinde bin dekara ulasmasi hedefleniyor.

Görünüsü kavuna benzeyen, turuncu renkte, egzotik ve tatli bir meyve olan papaya, tüketiciler tarafindan da begeniliyor.

Alanya Ziraat Odasi Baskani Tahir Göktepe, AA muhabirine, ilçede papaya ekim alaninin 600 dekara ulastigini söyledi.

Son 2 yildir hem üreticilerin hem de tüketicilerin papayaya ilgisinin arttigina isaret eden Göktepe, söyle konustu:

"Daha az su istiyor ve bakimi kolay. Dikildigi ilk yildan itibaren verim alinabiliyor ve yilin her döneminde meyve veriyor. Muz yetistiren üretici, bir bölümünde papaya da yetistirebiliyor. Biz de papaya üretimini önemsiyoruz. Saglik açisindan da son derece önemli. Içerisindeki parafin maddesi, bagirsagin çalismasini sagliyor. C, D ve E vitamini açisindan da zengin bir meyve. Üretimine baslamadan önce yaptigimiz arastirmalara dayanarak bunlari söylüyoruz."

Göktepe, papayanin örtü altinda yetisen bir ürün oldugunu, dönüme 100 fidan dikilebildigini belirterek, su, elektrik, isçilik gibi maliyetlerinin ise diger ürünlere göre daha az oldugunu aktardi.

- "Papaya, tüketici tarafindan sevildi"

Papaya üreticisi Saadettin Koç da üç yildir papaya ekimi yaptigini söyledi.

Tüketicinin de papayayi sevdigini, ürünün ciddi talep gördügünü ifade eden Koç, "Ilçemizde çok sayida yerlesik yabanci var. Papaya meyvesini çok iyi biliyorlar, saglik açisindan da yararli oldugunu söyleyerek, aliyorlar. Üretici olarak durumdan memnunuz." dedi.

Tropikal meyve ihracati yapan Mert Tarim'in Genel Müdürü Ufuk Güngör, tropikal meyve gelirinin geleneksel ürünlere göre daha yüksek oldugunu söyledi.

Kentteki tropikal ürün çesitliliginin talep dogrultusunda arttigina isaret eden Güngör, "Papaya da raflara yeni giren bir ürün. Tüketici tarafindan sevildi. Üretimi de buna göre daha da artacaktir." dedi.