TIHEK, görevinden uzaklastirilan Albay Coskun'a "ayrimcilik" nedeniyle idari para cezasi verdiGülçin Kazan Döger- Türkiye Insan Haklari ve Esitlik Kurumu Baskani Prof. Dr. Muharrem Kiliç:- "Basörtüsü ve pardösü gibi kisinin dini inancini yansitan kiyafetleri kullanan ya da sakal birakan kisilerin muhatap tarafindan sunulan hizmetten yararlanmasini kisitlayan veya yasaklayan ayrica çalisma hakkini engelleyen söz konusu emrin, ayrimcilik yasagini ihlal ettigi kanaatine vardik"- "Emrin bizzat ken
ISTANBUL (AA) - GÜLÇIN KAZAN DÖGER - Türkiye Insan Haklari ve Esitlik Kurumu (TIHEK), eski Kayseri Ikinci Ana Bakim Fabrika Müdürü Albay Ibrahim Ilhan Coskun'un, 6 Eylül 2022'de yayimladigi emirle fabrika personeli ve ailelerine, basörtüsü ve sakali yasaklamasinin "ayrimcilik yasagi ihlali" olduguna karar vererek, 40 bin lira idari para cezasina çarptirilmasina hükmetti.
TIHEK, Coskun'un, 6 Eylül 2022'de görevli oldugu Kayseri Ikinci Ana Bakim Fabrikasi personeline ve ailelerine sakal ve basörtüsü yasagi getiren emir yayimlamasina iliskin resen baslattigi incelemeyi tamamladi.
Kurumun Baskani Prof. Dr. Muharrem Kiliç, incelemenin sonucuna iliskin AA muhabirine yaptigi açiklamada, hem ulusal hem de uluslararasi mevzuatla koruma altina alinan esitlik ilkesi ve ayrimcilik yasaginin, herkesin hukuken taninmis hak ve hürriyetlerden yararlanmakta esit olduguna vurgu yaptigini söyledi.
Bu kapsamda, çalisma hakki baglaminda din ve inanç temelinde ayrimcilik yasaklanarak söz konusu yasagin ihlali halinde idari yaptirim öngörüldügünü belirten Kiliç, Coskun'un, 6 Eylül 2022'de, Kayseri Ikinci Ana Bakim Fabrikasindaki personele sakal ve basörtüsünü yasaklamasinin "ayrimcilik yasagi ihlali" oldugunu bildirdi.
Kiliç, "Çalisanlara, lojmanda ikamet edenlere ve is takibine gelenlere yönelik kilik-kiyafet sinirlamasi getirilmesini, çalisma hakki baglaminda din ve inanç temelinde ayrimcilik yasagi kapsaminda degerlendirdik." ifadesini kullandi.
O dönem bazi sosyal medya hesaplarinda yer alan söz konusu emrin yayimlanmadigi yönündeki iddialara deginen Kiliç, sunlari söyledi:
"Kurumumuz konuya iliskin olarak Milli Savunma Bakanligi Askeri Fabrikalar Genel Müdürlügünden bilgi ve belge talebinde bulundu. Genel Müdürlük tarafindan gönderilen cevapta iddia konusu emrin Ikinci Ana Bakim Fabrika Müdürlügü tarafindan 6 Eylül 2022'de yayimlandigi, 12 Eylül'de ise yürürlükten kaldirildigi, toplam 6 gün süreyle uygulamada kaldigi belirtildi."
- "Öngörülemez manevi kaygi ve endise uyandiriyordu"
Kiliç, 6 gün yürürlükte kalan emrin sehven verildigi iddialarina iliskin sunlari dile getirdi:
"Söz konusu emrin sehven yayimlandigi iddiasi yeterli açiklamadan ve dayanaktan yoksundu. Emrin içerdigi kisitlayici ve ayrimci ifadelerden yola çikarak yanlislikla yayimlandigi iddiasinin makul ve objektif gerekçe olarak ileri sürülemeyecegi kanaatine vardik."
Emir uygulamadayken herhangi bir kisinin magduriyet yasadigini somut olarak tespit edemediklerine dikkati çeken Kiliç, "Emrin bizzat kendisinin manevi sonuçlar doguran haksiz fiil oldugunu ifade etmem gerek. 6 gün süreyle uygulamada kalan emir, ilgili kisiler açisindan öngörülemez manevi kaygi ve endise uyandiriyordu ve bu konuda önceki dönemlerde yasanan toplumsal travmalari hatirlatiyordu." görüsünü paylasti.
"Basörtüsü ve pardösü gibi kisinin dini inancini yansitan kiyafetleri tasiyan ya da sakal birakan kisilerin muhatap tarafindan sunulan hizmetten yararlanmasini kisitlayan veya yasaklayan ayrica çalisma hakkinin engellemesi sonucunu doguran söz konusu emrin, ayrimcilik yasagini ihlal ettigi kanaatine vardik." diyen Kiliç, görevinden uzaklastirilan Albay Ilhan Coskun hakkinda 40 bin lira idari para cezasi uygulanmasina hükmedildigini aktardi.
Kiliç, TIHEK'in söz konusu kararini Anayasa'nin herkesin kanun önünde esit oldugunu içeren 10, din ve vicdan hürriyetini düzenleyen 24, çalisma hakki ve ödevini güvence altina alan 49. maddeleri uyarinca aldigini vurguladi.
- Ne olmustu?
Eski Kayseri Ikinci Ana Bakim Fabrika Müdürü Albay Ibrahim Ilhan Coskun, 6 Eylül 2022'de görevli oldugu fabrika personeline ve ailelerine sakal ve basörtüsü yasagi getiren emir yayimlamis, emirde su ifadelere yer vermisti:
"Müdürlükte görev yapan tüm personelin, lojmanlarda ikamet eden subay astsubay ve aileleri ile bunlari ziyarete gelen misafirlerin ve is takibine gelen sahislarin türban, çember sakal, topuklara kadar uzanan pardösü vb. ideolojik amaç simgeleyen çag disi kiyafetler ile fabrika müdürlüge girmesine ve komutanlik içerisinde gezmesine müsaade edilmeyecektir."
Tepkiler üzerine Coskun, karari sehven imzaladigini açiklamis ancak Milli Savunma Bakanligi tarafindan görevinden uzaklastirilarak hakkinda sorusturma baslatilmisti.